zoom napisał(a):
W nocie nie ma nic o rezystorze przy kwarcu, żadne schematy w internecie dotyczące tego układu też go nie mają. Kiedyś już stosowałem DS1307, bez rezystora i bez problemów. A tu bez R7 wcale nie działa, nawet z zasilaniem. A nawet jak jest rezystor, to i tak się zatrzymuje przy zasilaniu z baterii. Nawet próbowałem myku, że SQW/OUT konfiguruję by był tam stan wysoki, co przy podtrzymaniu z baterii też dawałoby napięcie na kwarc. Ale też nie działa. No trudno, tu akurat może jakiś bubel się trafił.
to są właśnie chińskie moduły i chińska pomysłowość z kosmosu ale również chińskie podróbki scalaków...
Pewnie że DS1307 działa bez żadnego durnego rezystora przy kwarcu - co zresztą pokazywałem w jednym z ostatnich moich poradników o I2C scaner .... gdzie akurat i jego na żywo pokazywałem
Wejście VBAT gdy się nie korzysta z baterii to podłącza się po prostu do GND i tego pewnie Chińczycy nie przeczytali - scalak jest przystosowany właśnie do pracy z baterią a nie akumulatorami ... więc te "dzikie" pomysły z dzielnikami rezystorowymi, pseudo ładowarką do akumulatora ... czysty nonsens
abel11 napisał(a):
(Chińczycy raczej tak beztrosko nie montują zbędnych elementów na płytki drukowane).
Sorki ale jest właśnie zupełnie odwrotnie - nie wiem skąd w ogóle takie pojęcie - że oni nie montują beztrosko - jak mówię jest wręcz odwrotnie szczególnie w tych wszystkich modułach kocich do andruino a do tego scalaki "wydmuszki" najczęściej czyli chińskie podróbki i później zdziwienie, że coś nie działa zgodnie z notą PDF producenta - ale za to "niby jakie tanie" ... tymczasem większość ludzi patrzy i nie wierzy - jak to jest, że chińskie takie tanie a oryginał taki drogi

www.youtube.com/mirekk36 ]