Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 sty 2025, o 21:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 gru 2017, o 21:47 
Użytkownik

Witam,
zakupiłem TAKI moduł.

Poniżej zamieszczam schemat. Otóż - po cóż tam rezystor R7 przy kwarcu? Żeby było śmieszniej, bez niego zegar nie tyka.
Oraz po co te układy przy baterii - elementy R4, R5, R6?
Po wyłączeniu zasilania zegar się zatrzymuje i kontynuuje po przywróceniu. Bateria nowa. Wywaliłem R4 i R5, a za R6 dałem zworę - nic nie pomogło.
Bajt konfiguracyjny (0x07) mam 0x03, bit CH w rejestrze sekund (0x00) również jest ustawiony.

Jakieś pomysły czemu układ nie chodzi na baterii? Ktoś używał tego modułu? No i co to za elementy, o których pisałem? Wygląda jakby układ nie był pod bateryjkę, a pod akumulatorek, który miał być doładowywany.

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 gru 2017, o 22:56 
Użytkownik

Nie wiem jaką baterię stosujesz, ale ten moduł jest przygotowany wyłącznie do pracy z akumulatorkiem LIR2032.

PostNapisane: 1 gru 2017, o 23:13 
Użytkownik

Tak na szybko wygląda mi to w taki sposób:

- Rezystor R5 ogranicza prąd diody D1 ładującej baterię B1.

- Rezystory R6 i R4 tworzą dzielnik napięcia dla baterii B1 którym jest zasilany/podtrzymywany układ DS1307Z wg. noty Ibat = 800nA max; z dzielnika dostaniesz coś w okolicach 6 uA więc wartość prądu jest zgodna z deklaracją producenta. Napięcie za dzielnikiem to przy założeniu, że bateria ma 3V to jakieś 2,28V układ działa od 2V do 3.5V, być może chodzi tu o zabezpieczenie "recommended operating conditions". Vdd max wynosi 5.5V, natomiast Vbat max 3.5V więc mamy 2 wolty powyżej zalecanych warunków pracy na wyprowadzeniu Vbat. (Chińczycy raczej tak beztrosko nie montują zbędnych elementów na płytki drukowane).

- R7 przypuszczam, że służy do wzbudzenia rezonatora kwarcowego. W uC czasem stosuje się nie symetryczne kondensatory przy kwarcu co pomaga w wzbudzeniu rezonatora, tutaj kondensatory są wewnątrz układu więc ta opcja odpada.

PostNapisane: 2 gru 2017, o 12:11 
Użytkownik

raczyk napisał(a):
Nie wiem jaką baterię stosujesz, ale ten moduł jest przygotowany wyłącznie do pracy z akumulatorkiem LIR2032.

Podejrzewałem, że to układ ładowania, ale nie zgadzało mi się, bo jest włożona zwykła bateria CR2032.
Pytanie, czemu na baterii nie działa.
W nocie nie ma nic o rezystorze przy kwarcu, żadne schematy w internecie dotyczące tego układu też go nie mają. Kiedyś już stosowałem DS1307, bez rezystora i bez problemów. A tu bez R7 wcale nie działa, nawet z zasilaniem. A nawet jak jest rezystor, to i tak się zatrzymuje przy zasilaniu z baterii. Nawet próbowałem myku, że SQW/OUT konfiguruję by był tam stan wysoki, co przy podtrzymaniu z baterii też dawałoby napięcie na kwarc. Ale też nie działa. No trudno, tu akurat może jakiś bubel się trafił.

PostNapisane: 2 gru 2017, o 13:00 
Moderator

zoom napisał(a):
W nocie nie ma nic o rezystorze przy kwarcu, żadne schematy w internecie dotyczące tego układu też go nie mają. Kiedyś już stosowałem DS1307, bez rezystora i bez problemów. A tu bez R7 wcale nie działa, nawet z zasilaniem. A nawet jak jest rezystor, to i tak się zatrzymuje przy zasilaniu z baterii. Nawet próbowałem myku, że SQW/OUT konfiguruję by był tam stan wysoki, co przy podtrzymaniu z baterii też dawałoby napięcie na kwarc. Ale też nie działa. No trudno, tu akurat może jakiś bubel się trafił.

to są właśnie chińskie moduły i chińska pomysłowość z kosmosu ale również chińskie podróbki scalaków...

Pewnie że DS1307 działa bez żadnego durnego rezystora przy kwarcu - co zresztą pokazywałem w jednym z ostatnich moich poradników o I2C scaner .... gdzie akurat i jego na żywo pokazywałem

Wejście VBAT gdy się nie korzysta z baterii to podłącza się po prostu do GND i tego pewnie Chińczycy nie przeczytali - scalak jest przystosowany właśnie do pracy z baterią a nie akumulatorami ... więc te "dzikie" pomysły z dzielnikami rezystorowymi, pseudo ładowarką do akumulatora ... czysty nonsens

abel11 napisał(a):
(Chińczycy raczej tak beztrosko nie montują zbędnych elementów na płytki drukowane).

Sorki ale jest właśnie zupełnie odwrotnie - nie wiem skąd w ogóle takie pojęcie - że oni nie montują beztrosko - jak mówię jest wręcz odwrotnie szczególnie w tych wszystkich modułach kocich do andruino a do tego scalaki "wydmuszki" najczęściej czyli chińskie podróbki i później zdziwienie, że coś nie działa zgodnie z notą PDF producenta - ale za to "niby jakie tanie" ... tymczasem większość ludzi patrzy i nie wierzy - jak to jest, że chińskie takie tanie a oryginał taki drogi ;)

PostNapisane: 2 gru 2017, o 15:38 
Użytkownik

Nie wiem czy przerabianie tego modułu na tzw. pająka to dobry pomysł (naprawdę dużo trzeba pozmieniać). Jeśli dobrze się czujesz w robieniu ręcznie płytek lub chcesz zlecić do wykonania PCB to może warto zaprojektować własny układ w oparciu o notę katalogową - układy scalone masz już na chińskiej płytce (o ile przetrwają wylutowanie). Druga chyba lepsza opcja to zamówić taki moduł w bardziej europejskim standardzie :)

Nie stosowanie nadmiarowych elementów wziąłem z praktyk firm projektujących układy elektroniczne np. RTV/AGD w tych dziedzinach naprawdę liczy się ilość elementów z uwagi na wielkoseryjną produkcję. Wbrew pozorom zaprojektowanie układu z minimalną ilością elementów nie jest tak proste jak się wydaje na początku (przynajmniej dla mnie okazało się to dość trudne - szczególnie na początku).
Z modułami do arduino (oryginalnymi i podrabianymi) nie mam zbyt wiele doświadczenia więc nie będę polemizował może faktycznie tu większym kosztem było by zatrudnienie kogoś kto by to poprawnie zaprojektował.

Cytuj:
... tymczasem większość ludzi patrzy i nie wierzy - jak to jest, że chińskie takie tanie a oryginał taki drogi ;)

Tu strzał w samo sedno, ta "taniość" skądś się wzięła.

Strefa czasowa: UTC + 1