Zacząłem wprowadzać obsługę UART'a do swojego mikrokontrolera. Posłużyłem się program opisanym w bluebooku. Mam co do niego kilka pytań:
- jak działa przerwanie USART1_TX_vect ? W kodzie jest ono zaimplementowane jako
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
. Czyli jego działanie jest takie, że gdy coś jest wysyłane, to odblokowuje nadajnik, a gdy nie jest nic wysyłane, to nadajnik jest zablokowany?
- przerwanie USART1_RX_vect . Z tego co rozumiem, to działa ono tak, że gdy w buforze UDR1 pojawią się jakieś dane, to przerwanie się uaktywnia i następuje odczyt bajtu do bufora cyklicznego. Mam rację?
Głównie chciałbym się dowiedzieć czegoś o tym pierwszym przerwaniu, w sensie kiedy się ono uaktywnia, a kiedy nie
Pozdrawiam
EDIT: Moje niejasności się rozwiał. Nie rozumiałem troszkę kwestii nadawania (ustawiania pinu DE na odpowiedni stan). Jednakże doszukałem się w internecie na stronie Atnel uaktualnienia do biblioteki MKUART, gdzie wszystko było już poprawnie napisane i wszystko dobrze zrozumiałem