Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 17 cze 2025, o 06:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 22 paź 2017, o 23:23 
    Użytkownik

Witajcie.
    Znamy się trochę i nie wiedziałem, że mogę mieć takie problemy z przesiadki z ATB na swoją płytkę.
    W zasadzie to będzie moja pierwsza płytka (poza Attiny) i dzisiaj rozpocząłem przygotowania do wgrania bootloadera.
    pierwsza próba - podłączyłem do stykówki
    MOSI, MISO, SCK, RST, VCC, GND
    bezpośrednio do gniazda programatora STK500V2 (AVT Prog2)
    dodatkowo dałem kondensator ceramiczne pomiędzy GND z VCC procka oraz rezystor 10k pomiędzy VCC a RST
    i w zasadzie powinno działać - ale nie działa.
    Podmieniłem Atmegę64M1 na Atmegę 32 i też nie działało - dopóki nie dałem kwarca 110592 (zapomniałem, że była zaprogramowana na rezonator zew)

Pytanie - czy oryginalny Atmega64M1 może być zaprogramowany na rezonator zewnętrzny? - podłączyłem co prawda 110592 kwarc wyciągnięty z ATB ale to nic nie dało.
    Chyba że ta diabelska maszynka do testowania procków TGFP32 coś nie styka i czegoś nie łączy.
    Jak to można sprawdzić - czy na jakimś PINie można sprawdzić że zasilanie dochodzi?
    czy jest sposób żeby sprawdzić czy procek jest sprawny?

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 23 paź 2017, o 00:00 
    Moderator

iwi napisał(a):
    Pytanie - czy oryginalny Atmega64M1 może być zaprogramowany na rezonator zewnętrzny?

Proszę się nie obrazić ;) no ale czy to możliwe (aż nie mogę uwierzyć troszkę), że kolega bierze się za ten procek i nie zajrzał nawet do noty PDF ? Już pomijam fakt, że praktycznie KAŻDA ATmega ma możliwość taktowania z zewn kwarca ... no ale na Zeusa - pierwszy rysunek w nocie (nie trzeba nawet tekstu po angielsku czytać gdyby były z tym problemy) ... i żeby nie zobaczyć, że procek ma nogi z oznaczeniami XTAL1 oraz XTAL2 ? ;) jak myślisz do czego one są ...

nie mówiąc już o dokładnych wyjaśnieniach w rozdziale "Clock sources"

no a już w ogóle nie wspomnę o tym, że wystarczy wybrać sobie tego procka w MkAvrCalculatorze i zobaczyć to:

Obrazek

Teraz już wiesz - dlaczego trudno mi uwierzyć skąd takie pytanie ?

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

iwi napisał(a):
    podłączyłem co prawda 110592 kwarc wyciągnięty z ATB ale to nic nie dało.

Po pierwsze to po pytaniu kto cię tam wie panie kochany - co ty zrobiłeś ? hmm chyba że uważasz że wystarczy podłączyć sam kwarc i ? .... A Fusebity ? Nie warto przypadkiem o nich pomyśleć, żeby je przestawić ? ;)

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

iwi napisał(a):
    czy jest sposób żeby sprawdzić czy procek jest sprawny?

Pewnie, że jest sposób - podłączyć go prawidłowo i wgrać program na miganie diodą LED - jeśli to ci nie wychodzi to już masz wynik testu - źle podłączasz

w nocie PDF masz rozdział:

25.7 Serial Programming Pin Mapping

czy zaglądałeś żeby sprawdzić jak podłączyć programator ISP ?

PostNapisane: 23 paź 2017, o 08:21 
    Użytkownik

Dziękuję Mirku za odpowiedź - Specjalnie zadałem w dziale dla początkujących bo muszę sobie poprzypominać jak to się kiedyś robiło. Nie wiem jak koledzy z forum, ale u mnie nauka idzie wolno a zapominanie szybko, a w lato niewiele czasu mam dla siebie. Nie obrażam się za odpowiedzi Twoje i z mojej strony proszę nie irytuj się z powodu moich czy innych kolegów "głupich" pytań. Głupie może i są, ale wynikają z bezsilności: powinno działać a nie działa lub wszystkim działa a mi nie.

mirekk36 napisał(a):
    25.7 Serial Programming Pin Mapping
    czy zaglądałeś żeby sprawdzić jak podłączyć programator ISP ?

zaglądałem parę razy żeby znaleźć ten rozdział - tylko mam problem że nie wiem czego szukać, w wyszukiwarce wpisywałem skrót ISP i nic, a skoro nic nie pisało to podłączałem pod MISO, MOSI i SCK a nie pod alternatywny port MISO_A itd. Pamiętam, że w którymś poradniku wspomniałeś, że ISP nie zawsze jest podłączone pod główne piny MISO i błędnie założyłem że skoro nic nie pisze to znaczy że ma być pod główne piny podłączone

mirekk36 napisał(a):
    .. i żeby nie zobaczyć, że procek ma nogi z oznaczeniami XTAL1 oraz XTAL2 ? ;) jak myślisz do czego one są ...
    Wiem do czego są, ale zacząłem się zastanawiać że skoro jak pisałeś w innym wątku, praktycznie nie wyobrażasz sobie, żeby w samochodzie nie było kwarcu to czy czasami nie zaprogramowali w fuse bitach domyślnie że kwarc ma być. A ponieważ podłączałem procek pod niewłaściwy port to zacząłem już chwytać się różnych głupich pomysłów.
    Początkowo myślałem, że programator jest zły, zabawa z podłączeniem Atmegi32 wyciągniętej z ATB trwała bardzo długo - do czasu aż nie podpiąłem kwarca - wtedy dopiero ruszyło, no jak już ruszyło to wróciłem z powrotem do 64M1 i znowu lipa.
    mirekk36 napisał(a):
    A Fusebity ? Nie warto przypadkiem o nich pomyśleć, żeby je przestawić ?...

warto - tylko najpierw trzeba podłączyć prawidłowo procesor :)

PostNapisane: 23 paź 2017, o 10:35 
    Moderator

No tak dlatego masz w tym rozdziale napisane do których pinów MOSI_A, SCK_A, MISO_A

PostNapisane: 23 paź 2017, o 14:49 
    Użytkownik

iwi napisał(a):
    Pamiętam, że w którymś poradniku wspomniałeś, że ISP nie zawsze jest podłączone pod główne piny MISO

Poradnik AVR ISP oraz SPI jak to jest http://mirekk36.blogspot.com/2013/12/avr-isv-vc-spi-co-wolno-czego-nie-wolno.html
    około 1h 1min 15sek jest pokazane że dla Atmegi 128 zamiast PB2 PB3 jest PE0 i PE1

PostNapisane: 23 paź 2017, o 15:06 
    Moderator

iwi napisał(a):
    iwi napisał(a):
    Pamiętam, że w którymś poradniku wspomniałeś, że ISP nie zawsze jest podłączone pod główne piny MISO

Poradnik AVR ISP oraz SPI jak to jest http://mirekk36.blogspot.com/2013/12/avr-isv-vc-spi-co-wolno-czego-nie-wolno.html
    około 1h 1min 15sek jest pokazane że dla Atmegi 128 zamiast PB2 PB3 jest PE0 i PE1

dlatego nie ma to jak nota PDF ;) ... podałem ci nawet rozdział w którym masz opisane konkretne piny dla twojego proca

PostNapisane: 23 paź 2017, o 23:30 
    Użytkownik

Witajcie
    No i znowu parę godzin nad prostym podłączeniem i lipa. Ciągle błąd AVRDude i nie podłącza Atmegi - jak programator STK500V2 podłączę zamiast oryginalnego do ATB to działa. Programator jak podepnę do atmegi32 w DIP32 też działa. Ani z Atmegą32M1 ani z Atmegą 64 nie chce natomiast ruszyć.
    Podłączyłem tak.
    Obrazek

po naciśnięciu w MKAVKalkulatorze Sprawdź podłączony AVR na pinie reset pojawia się stan niski przez chwilę i potem wywala błąd AVRDude.
    Zastanawiam się czy czasami to gniazdo testowe nie szwankuje, bo już sam nie wiem o co chodzi.
    Obrazek

PostNapisane: 24 paź 2017, o 00:39 
    Użytkownik

Podłącz tak:
    MOSI -> PD3 ( MOSI_A )
    MISO -> PD2 ( MISO_A )
    SCK -> PD4 ( SCK_A )

Zobacz na stronie 261:
    http://www.atmel.com/Images/Atmel-7647-Automotive-Microcontrollers-ATmega16M1-32M1-64M1-32C1-64C1_datasheet.pdf

Pamiętaj, że nowy procek ma ustawione fusebity na wewnętrzny oscylator z taktowaniem 1MHz, więc pamiętaj aby zaznaczyć ptaka przy Auto SCK speed w mkAVR Calculatorze w zakładce Programator AVR.
    W zakładce Narzędzia masz ściągawkę - Standard KANDA - koniec pomyłek.
    Rezenoator kwarcowy podłącz pod PE1 i PE2. ;)

PostNapisane: 24 paź 2017, o 06:39 
    Użytkownik

Dziękuję - sprawdzę, ale w mojej nocie jest tak
    Obrazek

PostNapisane: 24 paź 2017, o 07:53 
    Moderator

iwi napisał(a):
    Dziękuję - sprawdzę, ale w mojej nocie jest tak

Ja jak zobaczyłem ten schemat na górze w Eaglu to aż się przeżegnałem ;) .... co ty masz tam za jakieś piny PBO, PBS, PBZ ? ;) masakrung

pomijając już te oznaczenia na schemacie ... nie wiem skąd ;) no to nie tylko ja pisałem tobie wyżej - można to przecież zobaczyć w moich postach
    post197595.html#p197595

że mówiłem o MOSI_A, MISO_A i SCK_A

... ba kolega Anshar podał ci nawet link do noty procka ....

a ty z uporem nie powiem jakim - twierdzisz - "a w mojej nocie jest inaczej" ;) i dajesz coś KOMPLETNIE innego niż tobie podpowiadamy i dziwisz się, że nie działa ...

ja aż z ciekawości szukałem w necie jakiejś "twojej wersji PDF" ale no nie mogłem znaleźć .... skąd żeś pan wziął taką notę toż wpisanie w gogla

atmega64m1 pdf

daje właściwe linki i pełno takich samych i poprawnych not wyskakuje

Na PB3 i PB4 tak jak ty to podłączyłeś na tym przedziwnym schemacie eaglowskim w ogóle nie ma żadnych pinów MOSI,MISO nawet zwykłego SPI ani też ISP

PostNapisane: 24 paź 2017, o 09:06 
    Użytkownik

Cytuj:
    Ja jak zobaczyłem ten schemat na górze w Eaglu to aż się przeżegnałem

Jest masakra bo nie ma tego symbolu do Eagla. Musiałem go zrobić sam na stronie https://www.snapeda.com/parts/ATMEGA64M1-AU/Microchip/view-part/
    i przy importowaniu źle rozpoznał obrazek i pozamieniał 2 na Z czy 5 na S i 0 na O, ale PINY się zgadzają. Myślałem, że poprawię to w Eaglu, ale nie widzę tam opcji modyfikowania nazw pinów.

sam się zdziwiłem, że na pinach z noty nie ma oznaczenia MISO_A ale skąd mogłem wiedzieć, że nota jest niewłaściwa. Nota pobrana ze strony Atmela
    http://www.atmel.com/Images/Atmel-8209-8-bit%20AVR%20ATmega16M1-32M1-64M1_Datasheet.pdf a nie wymyślona przeze mnie.

ale najważniejsze. Ja się nie upieram że moja nota jest najlepsza bo odniosłem wrażenie, że tak myślisz, napisałem to tylko dlatego, żebyś Mirku nie dziwił się, że wypisuje takie głupoty z głowy - to są dane z noty.

Ale pomijając to wszystko - podłączyłem już wg właściwej noty PD3 ( MOSI_A ) PD2 ( MISO_A ) PD4 ( SCK_A ), zaznaczyłem ptaszka w mkAVRKalkulatorze (additional option -B 8) no i nie działa.
    jeszcze raz podłączyłem atmegę 32 w DIPie i bez problemu działa, a ten 64M1 śpi.
    ostatnia próba zanim wyrzucę go do kosza - muszę podjechać i kupić jakąś płytkę prototypową z ścieżkami na TQFP32 i przylutować układ bo coś chyba nie tak jest z tym gniazdem. https://www.aliexpress.com/item/Free-shipping-Chip-programmer-TQFP32-QFP32-LQFP32-TO-DIP28-adapter-socket-support-ATMEGA8-series-TL866A-TL866CS/1969735009.html

PostNapisane: 24 paź 2017, o 09:22 
    Użytkownik

iwi napisał(a):
    bo coś chyba nie tak jest z tym gniazdem.

Zanim kupisz płytkę i procka, to przedzwoń styki w tej podstawce.

PostNapisane: 24 paź 2017, o 09:59 
    Użytkownik

od tego zacząłem - podstawka nie ma oznaczenia pinów więc musiałem zacząć od naniesienia ich na podstawkę.
    Tylko i ile jestem w stanie sprawdzić czy wyprowadzenia są dobre to nijak nie jestem w stanie sprawdzić czy procesor kontaktuje - chyba, że wsadzę jakiegoś zaprogramowanego, który będzie nadawał np na serialu, ale żeby do tego dojść trzeba najpierw go zaprogramować.
    w podstawce nie ma żadnych otworów przez które była by możliwość sprawdzenia czy zasilanie dochodzi itp

PostNapisane: 24 paź 2017, o 15:59 
    Użytkownik

iwi napisał(a):
    sam się zdziwiłem, że na pinach z noty nie ma oznaczenia MISO_A ale skąd mogłem wiedzieć, że nota jest niewłaściwa. N

a powiem koledze że są ... nawet na stronie 9 gdzie masz Pin Configuration -- popatrz na piny ... oj widać jak byk po lewej stonie ... oj oj oj :)
    pewnie Sun Dorysował na szybko do noty :P

te podstawki to zło czasem ... dobre kosztują dużo a tanie są jak stykówka do niczego :)

wystarczy ci coś takiego https://www.eliptor.pl/p688,adapter-tqf ... dip32.html
    owszem są tańsze wersje ....

i zobaczysz że wraz z twoją notą i nawet stroną 9 tylko z tej noty wszystko się układa w całośc :)

Strefa czasowa: UTC + 1