Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 gru 2024, o 12:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 gru 2012, o 13:41 
Nowy

Witam,

Mam pytanie czy możliwe jest zaprogramowanie mikroprocesora Atmega32A w Eclipse za pośrednictwem AVRdude. Na internecie szukałem, że raczej nie jest to możliwe, w Eclipse też nie pokazuje tego modelu, ale czy można jakoś ominąć to ograniczenie?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 gru 2012, o 13:51 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

ATMEGA32A ma tylko lepsze parametry elektryczne i do programowania wybierz ATMEGA32. Zawsze przed programowaniem jest sprawdzana sygnatura (numer identyfikacyjny rodzaju procesora) i jak jest inny to zaprogramowanie nie będzie możliwe.

PostNapisane: 4 gru 2012, o 14:01 
Moderator

grzesiek_87 napisał(a):
Na internecie szukałem, że raczej nie jest to możliwe,

Na internecie to piszą różne przedziwne opowieści - czasem z mchu i paproci - wiesz ? jak ten żwirek i muchomorek.

Tak jak kolega wyżej mówi - w Eclipse wybierasz NORMALNIE ATmega32 bez tej literki A i programujesz swojego procka ATmega32A, podobnie jest z innymi jak np ATmega8A, ATtiny2313A itd itp itd

PostNapisane: 4 gru 2012, o 14:25 
Nowy

No to skoro można to problem pewnie będzie po stronie programatora. Posiadam AVTPROG1 (kompatybilny z stk500 v2), taki też wybrałem w ustawieniach eclipse, zmieniłem port na com7 (taki mam w win widoczny), częstotliwości nie zmieniałem, gdyż inaczej nie chciało wykryć programatora. Niestety chcąc wgrać wsad otrzymuję komunikat, że: programmer could not initialize target hardware, reason: avrdude: initialization failed, rc=-1
A w command line mam:
Launching C:\WinAVR-20100110\bin\avrdude -pm32 -cstk500v2 -PCOM7 -Uflash:w:01_DiodaLED.hex:a
Output:

avrdude: stk500v2_command(): command failed
avrdude: stk500_2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_program_enable(): bad STK600 connection status: Unknown (0x64)
avrdude: initialization failed, rc=-1
Double check connections and try again, or use -F to override
this check.

avrdude execution aborted

Nie wiem czemu odwołuje się do stk600 skoro ja mam stk500v2?
Próbowałem zmieniać port i częstotliwość ale bez skutku tylko na powyższych ustawieniach coś się działo wogóle w programatorze.

PostNapisane: 4 gru 2012, o 14:31 
Moderator

no to przecież z komunikatu widać że jest jeden wielki kłopot z komunikacją z programatorem a nie z prockiem

PostNapisane: 4 gru 2012, o 14:33 

Sprawdż Atmel AVR ISP V2

PostNapisane: 4 gru 2012, o 17:42 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

grzesiek_87 , ja męczę ATmega32A na Eclipse, AVRDude i mkAVRCalculator i nie ma żadnego proglemu. :lol:

PostNapisane: 5 gru 2012, o 14:31 
Nowy

No zmieniłem na AVR ISP V2 niestety bez skutku ten sam błąd się pojawia. Nie wiem co zrobić za bardzo.

------------------------ [ Dodano po: 17 minutach ]

Dodam, że usb programatora jest zrealizowane w oparciu o ten sam układ co usb na płytce ATB rev:1.03. Jeśli chodzi o sterowniki to najpierw włączyłem płytkę i zainstalowały się automatycznie w win7. Natomiast programator później do innego gniazda usb w laptopie i tez coś się zainstalowało ale nie odrazu tylko po restarcie komputera gdy podłączyłem ponownie programator.
W instrukcji programatora napisali, że prędkość emulowanego portu COM to 115200 bodów, ale nie napisali czy to jedyna prędkość czy maksymalna, podejrzewam że maksymalna. Ponadto sugerują żeby zmienić port na COM3 oraz prędkość na 9600 bodów w menadzeze urzadzeń windowsa, co jest sprzeczne z danymi powyżej. Port muszę pozostawić na COM7 bo COM3 mam zajęty przez cos tam innego.
W eclipse ustawiam port na COM7 i prędkość na default i tylko wtedy wogóle zaczynają migać kontrolki na programatorze, konkretnie czerwona świeci się ciągle, aż do momentu wyświetlenia błędu.
Dokonywałem różnych prób i kombinacji i za każdym razem ten sam komunikat o błędzie.
Jeszcze dodam słowo o tym, że programator jest połączony do usb komputera oraz do gniazda ISP na płytce ATB rev.1.03 nie zasilonej. Nie zmieniałem niczego na płytce tylko włożyłem Atmege32A w podstawkę. W momencie, gdy chcę przegrać wsad programator podaje zasilanie na płytkę bo świeci się zielona dioda PWRL.

PostNapisane: 5 gru 2012, o 15:45 

1. Sugerują zmienić COM na 3, bo działają na AVRStudio 4.x. Ty też możesz sprawdzić na tym programie. Spróbuj na 4.19. http://www.atmel.com/tools/STUDIOARCHIVE.aspx
Aby mieć więcej portów niż 4 (o czym nie każdy wie) należy wejść Tools->Options...->General, Number of COM-port to try i wpisać zamiast 4 np. 10
2. A kto powiedział, że ten programator daje 5V na złącze ISP. To moim zdaniem zestaw AVT5125, a tam nie jest wyprowadzone VCC. Poza tym mówisz, że zasilanie masz w momencie programowania. No może tak być, bo przez wejścia prąd przechodzi do zasilania, ale to złe podejście.
3. Jak masz ATB to czemu nie programujesz przez przejściówkę FT232R ????

PostNapisane: 5 gru 2012, o 16:33 
Moderator

Krauser napisał(a):
3. Jak masz ATB to czemu nie programujesz przez przejściówkę FT232R ????

No właśnie bardzo ciekawe pytanie ;) - czyli wbudowany programator w ATB:

http://atnel.pl/ft232r-programator-w-atb.html

PostNapisane: 5 gru 2012, o 23:41 
Nowy

Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że płytka ATB ma wbudowany programator, przy czym ja posiadam dodatkowo inny zewnętrzny AVTPROG1, który chciałem uruchomić pod eclipse bezpośrednio (nawet z czystej ciekawości oraz z faktu, że programator tani nie był więc trochę szkoda wyrzucać), oto link ze sklepu do mojego programatora: http://sklep.avt.pl/p/pl/485091/avtprog1+programator+avr+ispusb+stk500v2.html

No dzisiaj poszukałem w necie trochę na temat tego programatora i też widzę, że przyczyną może być brak zasilania mikrokontrolera podczas programowania z powodu nie wyprowadzenia VCC na złączu ISP. No ale w takim razie czemu czasami gdy programator próbuje łączyć się z prockiem świeci się zielona dioda PWR na płytce sygnalizująca obecność zasilania? Czyżby mikrokontroler wymagał zasilania przed zainicjowaniem połączenia z programatorem (np aby ustaliła się częstotliwość taktowania procka?) W takim wypadku należałoby jakoś wprowadzić stosowne opóźnienie inicjacji transmisji, ale nie wiem czy to możliwe w avrdude?

Drugie moje spostrzezenie to zajrzałem do instrukcji programatora na stronie sklepu AVT (link powyżej) i tam jest na końcu polecana taka niepozorna przystawka do współpracy z tym programatorem, zaciekawiło mnie jedno zdanie: Na płytce znajduje się układ zasilający programowany mikrokontroler oraz programator; rezonator kwarcowy, czyli wszystko co
potrzebne jest do zapewnienia odpowiednich warunków pracy programowanego procesora.
- Czyli panowie z AVT tak jakby sugerowali, że sam programator nie umożliwia programowania - trzeba kupić przystawkę, a więc czysty interes.

Ciekawe jest także inne zdanie w tej instrukcji: Układy programatora są zasilane z portu USB. Dodatkowo napięcie zasilania zostało wyprowadzone na złącze ISP. - Z tego jednoznacznie wynika, że napięcie VCC na ISP jest, przy czym nie jestem pewien, czy procek zdąży się ustabilizować bo zasilanie jest podawane z ISP tylko w czasie próby wgrania wsadu.

Zakładając, że potrzebne jest stałe zasilanie mikroprocka niezależnie od złącza ISP, to czy mogę podać to zasilanie z innego portu USB komputera na płytkę ATB (przez układ FT232R) lub ewentualnie zasilić ATB z zewnętrznego zasilacza po uprzednim przestawieniu zworki zasilania na płytce? Obawiam się takich zabaw z podwójnym zasilaniem żeby nie poszło zabezpieczenie USB laptopie lub co gorsza nie uszkodziło mi ATB;), wiem że masy źródeł powinny być wspólne. Myślę, że powyższe konfiguracje powinny zapewnić bezpieczną pracę całości, ale nie jestem na 100% pewien.

PostNapisane: 5 gru 2012, o 23:59 
Moderator

Zestaw ATB albo zasilasz z zewnętrznego zasilacza albo z USB - innych możliwości nie kombinuj czyli np zasilania z zewn. zasilacza i do tego z USB - bo rzeczywiście może wyjść siwy dym ;)

PostNapisane: 6 gru 2012, o 09:05 

Rozumiem twoje obawy bo niestety producent podaje sprzeczne informacje:
http://serwis.avt.pl/manuals/AVTPROG1.pdf napisał(a):
Właściwości
...
• zasilany z płytki, na której znajduje się programowany mikrokontroler (styki 4...10 – masa, 2 – VCC)
...
Układy programatora są zasilane z portu USB. Dodatkowo napięcie zasilania zostało wyprowadzone na złącze ISP.

Zaglądnij jeszcze na: http://www.cyfronika.com.pl/kityavt2008/avt5125.2.pdf
Programator powinien zostać wykryty bez podłączania układu do zaprogramowania. Wtedy wiesz, że masz komunikacje z programatorem.
Możesz zmierzyć napięcie na wtyczce ISP i sprawdzić czy jest napięcie. Czy się pojawia, bo jak pisałem wcześniej większość układów CMOS można zasilić ustawiając stan wysoki na wejściu bramki i sygnał popłynie przez diodę zabezpieczającą do szyny zasilania, a jak tam będzie jeszcze inny układ pobierający dużo prądu to układ 1 zostanie uszkodzony (w tym przypadku jest to jednak niemożliwe)
Obrazek
Osobiście nie spotkałem się z programatorem który podaje zasilanie tylko w momencie programowania. Albo całe zasilanie pobierasz z programatora albo programator jest zasilony z USB i nie podaje zasilania, a zaprogramowany układ jest zasilony osobno. Trzecia opcja to podawanie zasilania przez programator, ale z zabezpieczeniem przed zasileniem z 2 stron.

PostNapisane: 6 gru 2012, o 10:51 
Nowy

No to sprawa jest jasna, sprawdziłem pin VCC złącza ISP na oscyloskopie - brak napięcia, nawet podczas programowania. Dzwoniłem do serwisu AVT to gość sie troche wymigiwał od odpowiedzi ale ostatecznie się przyznał, że tak jest i zaproponował wymianę na inny, który ma to wyprowadzone. Powiedział, że mogę dodać zworkę zasilania z USB na pin ISP, ale po rozebraniu programatora to widzę, że tak to zalali klejem, że obawiam się aby nie uszkodzić ścieżek.

Czytałem na internecie, że były udane próby wgrania wsadu, gdy mikrokontroler był zasilony z innego źródła. Więc myślałem o tym żeby zrobić tak:
Na płytce ATB mam dwie opcje zasilania:
A. Z USB komputera
B. Z zewnętrznego zasilacza
Więc chciałbym upewnić się czy mogę zrobić tak:
1. Zasilić ATB za pomocą sposobu A lub B
2. Podłączyć programator przez złącze ISP
3. Spróbować wgrać wsad
Czy to jest bezpieczne dla samego programatora, który od strony złącza ISP dostanie VCC z USB PC?

PostNapisane: 6 gru 2012, o 11:37 

Sam zrób sobie kabelek ISP i drugi przewód VCC przetnij. Sprawdź dokładnie i nie musisz się niczego obawiać.

PostNapisane: 8 gru 2012, o 21:19 
Nowy

No mądry człowiek po szkodzie;) Jakbym wcześniej wiedział, że w tym AVT będą takie buble to bym nie kupował, tym bardziej że w instrukcji wyraźnie pisali, że było ma być to napięcie wyprowadzone. Ja osobiście myślę, że to poprostu czysty interes na niedoświadczonych amatorach elektroniki, żeby kupić dodatkowe niezbędne elementy. No ale nie ma co rozpaczać.

Tym nieudanym wynalazkiem z AVT to zajmę się jak nabiorę trochę doświadczenia, bo jak to rozebrałem to zobaczyłem, że tak to zalakowali, że ciężko wyjąć płytkę bez uszkodzenia, żeby doprowadzić napięcie z USB na pin VCC tak aby nie trzeba bawić się w dodatkowe zasilanie mikrokontrolera, bo tak bym wolał żeby to działało.

Narazie udało mi się skonfigurować programator wbudowany w płytkę ATB - śmiga, aż miło;)

PostNapisane: 11 gru 2012, o 15:51 

Potwierdzam AVT-988, dziadostwo jakich mało, ale na AVT-5125 po za tym, że nie ma zasilania, złego słowa nie powiem. Nie raz przed zakupem dragona uratował mi skórę.....

Strefa czasowa: UTC + 1