Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że płytka ATB ma wbudowany programator, przy czym ja posiadam dodatkowo inny zewnętrzny AVTPROG1, który chciałem uruchomić pod eclipse bezpośrednio (nawet z czystej ciekawości oraz z faktu, że programator tani nie był więc trochę szkoda wyrzucać), oto link ze sklepu do mojego programatora:
http://sklep.avt.pl/p/pl/485091/avtprog1+programator+avr+ispusb+stk500v2.htmlNo dzisiaj poszukałem w necie trochę na temat tego programatora i też widzę, że przyczyną może być brak zasilania mikrokontrolera podczas programowania z powodu nie wyprowadzenia VCC na złączu ISP. No ale w takim razie czemu czasami gdy programator próbuje łączyć się z prockiem świeci się zielona dioda PWR na płytce sygnalizująca obecność zasilania? Czyżby mikrokontroler wymagał zasilania przed zainicjowaniem połączenia z programatorem (np aby ustaliła się częstotliwość taktowania procka?) W takim wypadku należałoby jakoś wprowadzić stosowne opóźnienie inicjacji transmisji, ale nie wiem czy to możliwe w avrdude?
Drugie moje spostrzezenie to zajrzałem do instrukcji programatora na stronie sklepu AVT (link powyżej) i tam jest na końcu polecana taka niepozorna przystawka do współpracy z tym programatorem, zaciekawiło mnie jedno zdanie:
Na płytce znajduje się układ zasilający programowany mikrokontroler oraz programator; rezonator kwarcowy, czyli wszystko co
potrzebne jest do zapewnienia odpowiednich warunków pracy programowanego procesora. - Czyli panowie z AVT tak jakby sugerowali, że sam programator nie umożliwia programowania - trzeba kupić przystawkę, a więc czysty interes.
Ciekawe jest także inne zdanie w tej instrukcji:
Układy programatora są zasilane z portu USB. Dodatkowo napięcie zasilania zostało wyprowadzone na złącze ISP. - Z tego jednoznacznie wynika, że napięcie VCC na ISP jest, przy czym nie jestem pewien, czy procek zdąży się ustabilizować bo zasilanie jest podawane z ISP tylko w czasie próby wgrania wsadu.
Zakładając, że potrzebne jest stałe zasilanie mikroprocka niezależnie od złącza ISP, to czy mogę podać to zasilanie z innego portu USB komputera na płytkę ATB (przez układ FT232R) lub ewentualnie zasilić ATB z zewnętrznego zasilacza po uprzednim przestawieniu zworki zasilania na płytce? Obawiam się takich zabaw z podwójnym zasilaniem żeby nie poszło zabezpieczenie USB laptopie lub co gorsza nie uszkodziło mi ATB;), wiem że masy źródeł powinny być wspólne. Myślę, że powyższe konfiguracje powinny zapewnić bezpieczną pracę całości, ale nie jestem na 100% pewien.