Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 lut 2025, o 16:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 gru 2012, o 13:37 
Użytkownik

Witam! Podlaczylem mostek H wedlug tego schematu:http://obrazki.elektroda.pl/7589699200_1322789297.jpg a nastepnie skopiowalem program:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Jednak nic nie reaguje. Reagować mial wentylator z komputera. Plus wentylatora podlaczylem do 1A, a minus do 2A. Dodam że gdy podlacze plus do pwm (od razu od uc) również jest brak reakcji, jednak gdy odlacze mostek H wentylator dziala. Wcześniej przez przypadek podlączylem Vcc2 do minusa i troche zagrzalem baterie (po odczekaniu kilku minut i naprawieniu blędu, zasilanie uc i sam uc dzialal). Miernika nie mam i nie moge sprawdzić czy wychodzi napięcie. Może wentylator jako że sluży do czego innego nie reaguje na mostek H. Ale z drugiej strony jak pwm ustawie bez podlaczonego mostka H wentylator dziala. Nie mam pojęcia co się stalo.
PS: Zasilam mostek H i uc z jednego koszyczka, ponieważ nie posiadam dwóch :)
Sry za brak litery "ł" ale nie zawsze mi działa :p

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 gru 2012, o 14:20 
Użytkownik

Ten kod w basocmie jest coś dziwny..
W pętli głównej cały czas co 5 sekund ustawiasz stan wysoki na porcie D3..

Ale po co? skoro nigdy tam nie ustawiasz stanu niskiego?

PostNapisane: 3 gru 2012, o 14:48 
Użytkownik

Jak sugerujesz aby działało? Chyba mostek nie może być spalony skoro nie mogę sterować pwm-em przy uc :P?

Edit:
Przeczytałem właśnie na pewnej stronie:
Cytuj:
Warto zwrócić uwagę na to, że L293DNE w przeciwieństwie do innych układów z tej rodziny (L293B, L293) posiada zintegrowane w obudowie diody przeciwprzepięciowe, co nieco upraszcza projektowane schematy i PCB.

PostNapisane: 3 gru 2012, o 14:54 
Użytkownik

kiba napisał(a):
Plus wentylatora podlaczylem do 1A, a minus do 2A. Dodam że gdy podlacze plus do pwm (od razu od uc) również jest brak reakcji,

Podłączasz bvezpośrednio wiatrak do wyjścia UC (jeśli chesz PWM)? przecież musi być tam jakiś tranzystor!
Napisałeś że plus wentylatora podłączasz do 1A a minus do 2A,
Na schemacie silnik jest podłączony do 3Y 4Y..
Jak to w końcu jest?

PostNapisane: 3 gru 2012, o 15:06 
Użytkownik

Podłączyłem bezpośrednio do wyjścia uc i działa ale pod warunkiem że: Mostek H jest odłączony
Schemat nie jest mój i go nie przerabiałem. Silnik do 1A i 2A jest podłączony.

Teraz przeczytałem na wentylatorze że dopuszczalne napięcie to 12V. Jednak gdy podłącze bez uc to wtedy sie kręci (gdy podłącze od razu do koszyczka)
Edit: Po wielu próbach zauważyłem że:
-Gdy podłącze diode w miejscu zamiast silnika, dioda mrugnie raz i gasi się.
-Gdy podłącze silnik plusem do mostka a minusem do płytki, on przez chwile drgnie i nic więcej
-Gdy podłącze silnik do uc potrzebuje mojego palca jako rozruchu więc,kręci się wolniej niż prze koszyczku
-Gdy podłącze silnik obok stabilizatora 5V kręci się troszeczkę szybciej niż przy uc
-Gdy podłącze silnik do mostka to tylko drga
Czy te 4baterie AA dające w sumie 6V za słabe aby uciągnąć:
-uc
-mostek
-diode
Do płytki stykowej mam podłączone:
-uc atmege 16
- mostek h
- stabilizator
-kondensatory elektrolityczne x2
-kondensatory ceramiczne x 4
-sporo przewodów
Jednak ten robot http://www.forbot.pl/forum/topics20/prz ... vt2356.htm jest zasilany takim samym koszyczkiem a jednak jezdzi.

PostNapisane: 4 gru 2012, o 09:38 
Użytkownik

Podłączam diodę z rezystorem. To jest coś z natężeniem. Może to przez atmege? Na podłączeniu zasilania do uc podłącze wiatraczek to kręci sie normalnie. A gdy podłącze wiatraczek od uc i dam stan wysoki to wtedy właśnie ledwo co się kręci.

PostNapisane: 6 gru 2012, o 19:43 
Użytkownik

kiba napisał(a):
A gdy podłącze wiatraczek od uc i dam stan wysoki to wtedy właśnie ledwo co się kręci.

Atmega na wyjściu ma raczej max 20 - 30mA ale dokładniej możesz sprawdzić w nocie pdf, wiec jak ci się ma kręcić szybko gdy podłączysz do uC kiedy wiatraczek potrzebuje dużo więcej prądu ?

PostNapisane: 6 gru 2012, o 19:48 
Użytkownik

Podłącz do 3-5V twój wiatraczek z amperomierzem i zobacz ile bierze. Zakres zmień na mA.

PostNapisane: 6 gru 2012, o 19:48 
Moderator

kiba napisał(a):
Podłączam diodę z rezystorem. To jest coś z natężeniem. Może to przez atmege? Na podłączeniu zasilania do uc podłącze wiatraczek to kręci sie normalnie. A gdy podłącze wiatraczek od uc i dam stan wysoki to wtedy właśnie ledwo co się kręci.

Jak będziesz podłączał wiatraczki, silniczki, przekaźniki - to niedługo uszkodzisz i to nie jeden mikrokontroler. Znowu kłaniają się podstawy, których nie chcesz czytać :(

zobacz że sobie co się może dziać z prockiem nawet gdy przez tranzystor podłączasz takie silniczki, wiatraczki itp - bez zabezpieczenia dodatkowego w postaci diody

http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/pr ... cenia.html

Strefa czasowa: UTC + 1