Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA w 2025? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 3 kwi 2025, o 21:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 23 maja 2017, o 09:47 
    Nowy

Cześć,

jestem początkującym amatorem elektroniki. Przygodę z AVRami zacząłem całkiem niedawno. Próbuję zrobić pierwszą płytkę PCB na której znajdzie się Atmega128. Fragment schematu dołączam do postu. Robiąc schemat sugerowałem się schamatami z Internetu.

Płytka zasialana będzie baterią 9V. Następnie napięcie 9V będzie konwertowane na 5V i 3.3V. 5V zasilać będzie kontroler a 3.3V urządzenie na płytce.

Moje pytanie jest następujące. Czy potrzebny będzie dodatkowy kondensator C9(100nF) (wg schamatu załączonego do postu) przy Atmedze skoro mam już kondensatory C3(10uF) i C4(100nF) tuż za układem AMS1117_5.0?

Za rzetelną odpowiedź z górym Wam dziękuję.

Pozdrawiam
    Tomasz

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 23 maja 2017, o 09:52 
    Użytkownik

Witaj,
    generalnie kondensatorów filtrujących nigdy za wiele więc jeśli masz miejsce to je użyj - na pewno nie zaszkodzą a mogą pomóc. Temat jest rozległy i dużo zalezy od prowadzenia ścieżek na PCB ale ja generalnie 100nF kondensatorów nigdy nie żałuję

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 23 maja 2017, o 10:01 
    Nowy

Jarecki dziękuję za szybką odpowiedź. Chciałem się upewnić czy dodatkowe kondensatory nie będą miały niekorzystnego wpływu na układ. Ale z tego co piszesz to rozumiem, że wręcz przeciwnie, będą sprzyjały projektowi.

Pozdrawiam
    Tomasz

PostNapisane: 23 maja 2017, o 17:25 
    Użytkownik

Visinec napisał(a):
    Moje pytanie jest następujące. Czy potrzebny będzie dodatkowy kondensator C9(100nF) (wg schamatu załączonego do postu) przy Atmedze skoro mam już kondensatory C3(10uF) i C4(100nF) tuż za układem AMS1117_5.0?

Kondensatory 100nF powinno się dawać maksymalnie blisko procesora więc to że będzie dodatkowy jakiś przy stabilizatorze to nie zwalnia z zastosowania filtracji zasilania procesora. Te kondensatory wyłapują bardzo brzydkie zakłócenia więc jak np dasz przy stabilizatorze i przyoszczędzisz przy procku to na samej ścieżce (nawet parę cm) od stabilizatora do procka mogą Ci się wytwarzać takie zakłócenia, stąd daje się ponownie kondka przy samym procku.
    Co do Twojego pomysłu na zasilanie to mam nadzieję że te 9V nie zamierzasz brać z baterii 9 voltowej 6F22, bo jeśli tak to od razu kup ich cały karton...
    Te baterie mają bardzo (serio BARDZO) małą pojemność, a przy pasywnym zbijaniu zasilania do 5V i 3,3V to same stabilizatory tę baterię "zjedzą". Już lepszym rozwiązaniem było by zaopatrzenie się w koszyczek do paluszków AA i np z 3 takich paluszków to zasilić, a już najlepiej to dorwać niesprawną baterię od laptopa - tam po jej rozpruciu okazuje się zazwyczaj że 80% ogniw jest sprawnych i jak znalazł do takich układów.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 23 maja 2017, o 20:42 
    Nowy

Xentis, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź o kondensatorach oraz za informację o bateriach 9V (bloczkach) - niestety taką baterią chciałem zasilić płytkę. Poszukam zatem alternatywnych rozwiązań na zasilenie układu.

Pozdrawiam
    Tomasz

Strefa czasowa: UTC + 1