Visinec napisał(a):
Moje pytanie jest następujące. Czy potrzebny będzie dodatkowy kondensator C9(100nF) (wg schamatu załączonego do postu) przy Atmedze skoro mam już kondensatory C3(10uF) i C4(100nF) tuż za układem AMS1117_5.0?
Kondensatory 100nF powinno się dawać maksymalnie blisko procesora więc to że będzie dodatkowy jakiś przy stabilizatorze to nie zwalnia z zastosowania filtracji zasilania procesora. Te kondensatory wyłapują bardzo brzydkie zakłócenia więc jak np dasz przy stabilizatorze i przyoszczędzisz przy procku to na samej ścieżce (nawet parę cm) od stabilizatora do procka mogą Ci się wytwarzać takie zakłócenia, stąd daje się ponownie kondka przy samym procku.
Co do Twojego pomysłu na zasilanie to mam nadzieję że te 9V nie zamierzasz brać z baterii 9 voltowej 6F22, bo jeśli tak to od razu kup ich cały karton...
Te baterie mają bardzo (serio BARDZO) małą pojemność, a przy pasywnym zbijaniu zasilania do 5V i 3,3V to same stabilizatory tę baterię "zjedzą". Już lepszym rozwiązaniem było by zaopatrzenie się w koszyczek do paluszków AA i np z 3 takich paluszków to zasilić, a już najlepiej to dorwać niesprawną baterię od laptopa - tam po jej rozpruciu okazuje się zazwyczaj że 80% ogniw jest sprawnych i jak znalazł do takich układów.