Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 14 cze 2025, o 03:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 18 kwi 2017, o 16:25 
    Użytkownik

Cześć

Postanowiłem, że czas przesiąść się na coś z obecnej epoki, czyli ARM.Wybór padł na rdzeń Cortex-M3, no bo jest on chyba najlepszym punktem wyjściowym dla przejścia w górę(M4,A itp.).
    I tak z tego co widzę to głównie zestawy są albo pod M4 albo M0 a pod M3 jest dość mało.
    Zastanawiam się na poniższymi dwoma zestawami:

1.https://kamami.pl/stm-nucleo-64/212017- ... 2f103.html

2.https://kamami.pl/stm32-discovery/20502 ... disco.html

Pierwszy zestaw zawiera procesor 72MHz a drugi 32MHz
    Docelowo w przyszłości chciałbym postawić na nim RTOS, więc moje pytanie brzmi:

Który byście polecili bardziej i dlaczego?
    A może macie do polecenia jakąś inną płytkę?

Dziękuję z góry

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 18 kwi 2017, o 19:22 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ja oprócz tego co Kolega dambo wspomniał, poleciłbym coś ze stajni Waveshare, np: http://www.waveshare.com/product/mcu-to ... kage-a.htm

Sam jestem świerzym posiadaczem i sobie chwalę, wszystko masz fajnie wyprowadzone, nie musisz szukać gdzie i co, tylko się wpinasz i działasz. W Polsce możesz też kupić.

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 18 kwi 2017, o 20:23 
    Użytkownik

Ale ten z waveshar-a to Cortex-M4 a nie M3

PostNapisane: 18 kwi 2017, o 22:43 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Mają też inne płytki, znajdziesz co Ci potrzeba ;)

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 19 kwi 2017, o 18:21 
    Użytkownik

A tak BTW
    Czy jeśli chciałbym zacząć zabawę z ARM poprzez książkę Mikrokontrolery STM32, która opisuje rodzinę Cortex-M3, to czy będzie problem gdybym np. rozpoczął od Cortex-M4 a nie M3?
    Z tego co piszą na stronie ARM, M4 to M3+DSP+FPU. I tak się zastanawiam czy rozpoczęcie nauki od M4 to błąd czy lepiej zostać przy M3?

PostNapisane: 19 kwi 2017, o 18:25 
    Użytkownik

A tymczasem ja myślę że kolega nie jest gotowy..
    Pytania są nie na miejscu ...

RTOS-a to sobie na atmedze postawić można bez najmniejszego problemu
    Coś z dzisiejszych czasów ?? A53 Q4C -- obawiam się że na tym poziomie abstrakcji przejście z M3/M4 będzie
    takie samo jak z megi na M3 ... czyli rzucę się na megaherce bo mi rtos poleci :)

Nie pytaj którą płytkę wybrać , a sprecyzuj co potrzebujesz i wtedy przemyśl budżet i kup właściwą na start
    która wcale droga nie musi być ...

jak chcesz myśleć o arm poważnie to jest ich wiele o wiele za wiele i ze złym podejściem szybko się zniechęcisz.
    nawet nie wiesz że z rodziny cortex M3 jest najstarszym rdzeniem ....
    pierwsze discovery z M3 jakie wyszło ma procek z linii ValueLine STM32F100RB właśnie z Cortex M3
    ...

Przemyśl proszę co napisałem i się nie oburzaj
    tylko 3 punkty :

1. Co potrzebuję
    2. Co mam do wyboru
    3. Jaki mam budżet

------------------------------

i możemy pogadać ...

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Cytuj:
    A tak BTW
    Czy jeśli chciałbym zacząć zabawę z ARM poprzez książkę Mikrokontrolery STM32, która opisuje rodzinę Cortex-M3, to czy będzie problem gdybym np. rozpoczął od Cortex-M4 a nie M3?
    Z tego co piszą na stronie ARM, M4 to M3+DSP+FPU. I tak się zastanawiam czy rozpoczęcie nauki od M4 to błąd czy lepiej zostać przy M3?

to zależy ... ale przechodzenie z rodziny na rodzinę nie jest utrapieniem
    choć niekiedy jest irytujące , mnie najczęsciej denerwują bardziej róznice w nazwach rejestrów i peryferii
    wśród róznych dostawców krzemu , choć kinetis jest tak samo przyjemny w programowaniu jak STM32 czy LPC,
    że o Stelarisie nie wspomnę ... bo ARM to ARM nieważne z jakim napisem i w jakim opakowaniu :)

PostNapisane: 19 kwi 2017, o 18:52 
    Użytkownik

Wiem, że Cortex-M3 jest najstarszy.Trochę poczytałem o historii ARM i o poszczególnych rodzinach.

1.Potrzebuję zestawu z ARM-Cortex-M3/M4.Zadałem pytanie czy jeżeli docelowo chcę programować pod M4, to czy rozpoczęcie od M3 jest lepszym rozwiązaniem.Zamierzam pójść w kierunku embedded i w firmie, w której miałem praktyki programują pod ARM(różne rodziny) więc to jest mój cel.Chcę się nauczyć programować te procki-to jest mój cel.

2.Wybór jest szeroki.Nie mogę specyfikować czy M3 low power czy inne czy M4.Dlatego proszę o doradzenie doświadczonych

3.Budżet to myślę że do max.150zł

PostNapisane: 19 kwi 2017, o 19:02 
    Użytkownik

Teraz kiedy mamy punkt zaczepienia
    można sprecyzować produkty

na pierwszy ogień wspomniana STM32F100 VL Discovery potwór to to nie jest , ale łatwy do okiełznania
    potem mnożna pomyśleć o nuklejkach czy nowszych discovery tu wybór jest spory i zasadniczo
    zalężny od możliwości samego procka ...

np biorąc STM32F429I Discovery , masz wypas na maxa ... i sporo zasobów równiez w postaci silnika graficznego chromeART
    i tu można poszaleć ... np tak

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=uKtqowvmm6w[/youtube]

ale nie o to przecież chodzi :)

docelowo pomyśl o czymś z serii F3 , F2 jest kilka fajnych zestawów niedrogich
    w tym nuklejki i discoverki , ale musisz sobie zadać pytanie co ci będzie potrzebne
    nie patrz tak że a wezme nukleo bo pasują scheldy z arduino ... za dużo shieldów to tez nie dobrze i brak wygody
    raczej patrz pod kątem tych akcesoriów jakie potrzebujesz

UART, CAN, OTG, ETH, WIFI, LCD .... obróbka audio

nawet wygodą jest pomyslenie o np wspomnianej przez nefariousa płytce bazie pod DiscoF3 czy tez pod F4, F429
    tu musisz się sprecyzować dokładnie ....
    co byś tam chciał mieć już gotowe do użycia

u coś ci pomogę dobrać

------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]

np. najtaniej taka malusia 103 z M3 ...

Obrazek
    niespaełna 22pln, do tego klon ST-linka na donglu za podobną kwotę

i możesz się bawić za jakieś 50pln na arm :P

środowisko fajne masz za free bez limitu np Atolic trueStudio
    http://kinetis.pl/node/265 -- wprawdzie tu pod kątem kINETIS, ale to tylko jeden z wielu procków

z seri sybko i tanio : jest sporo naprawdę :

Obrazek

i wiele więcej ....

PostNapisane: 19 kwi 2017, o 19:22 
    Użytkownik

Dziękuję Ci za pomoc.
    Ale pozostaje wciąż pytanie na które mi nie odpowiedziałeś wprost(pośrednio tak podając F3).
    Czy rozpoczęcie nauki od M4 jest w porządku czy więcej zalet przemawia za rozpoczęciem z M3?

Bo kumpel ma do sprzedania taką nową płytkę F3 w dobrej cenie:
    https://kamami.pl/stm32-discovery/19696 ... overy.html

I pytanie wiąże się też z tą książką polską co wspomniałem.Oczywiście wiem że datasheet to podstawa i jest wiele kursów na necie, ale czasem dobrze jest się czymś rodzinnym wspomóc

Odpowiedz na to i będę w domu :)

PostNapisane: 19 kwi 2017, o 19:26 
    Użytkownik

oczywiście poza Disco czy Nucleo niema wbudowanego programatora , -- no czasem jakiś klon J-Linka
    ale jak chcesz się skupić tylko na STM32 to ST-Link ci wystarczy najprostszy ...

https://allegro.pl/rtv-i-agd?string=ST- ... e-1-2-0403

Jak chcesz pomysleć o innych ARM to bez poważnej inwestycji w dobry programator i to firmowy
    np J-Link ULTRA czy PRO

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

michaeleagle napisał(a):
    Dziękuję Ci za pomoc.
    Ale pozostaje wciąż pytanie na które mi nie odpowiedziałeś wprost(pośrednio tak podając F3).
    Czy rozpoczęcie nauki od M4 jest w porządku czy więcej zalet przemawia za rozpoczęciem z M3?

Bo kumpel ma do sprzedania taką nową płytkę F3 w dobrej cenie:
    https://kamami.pl/stm32-discovery/19696 ... overy.html

I pytanie wiąże się też z tą książką polską co wspomniałem.Oczywiście wiem że datasheet to podstawa i jest wiele kursów na necie, ale czasem dobrze jest się czymś rodzinnym wspomóc

Odpowiedz na to i będę w domu

to dobra płytka na start z wielooma przykładami
    jak się nauczysz używać dobrodziejstwa CMSIS i bibliotek HAL to róznicy nie zauważysz
    jak pójdziesz drogą ryjca rejestrowego to nic dobrego z ciebie nie będzie , i wiecznie bedziesz miał problemy z kodem
    a firma żadna potrzebować cię nie będzie ... (ze względów ekonomicznych)

odpowiedź uzyskałeś :P

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 19 kwi 2017, o 19:41 
    Użytkownik

pokop u mnie po stronie

np: http://www.sunduino.pl/wordpress/cmsis-standard/
    czy : http://www.sunduino.pl/wordpress/kurs-p ... discovery/ staruszek już w oparciu o VLDisco, ale zawsze...
    a w dizale ARM znajdziesz inne ciekawe informacje : http://www.sunduino.pl/wordpress/category/arm/
    jk np sbie Eclipse zrobić na ARMA i skonfigurować debuger , czy wszystko o JTAGACH http://www.sunduino.pl/wordpress/jtag-owe-abc/
    i wiele innych

miłej zabawy jak coś pytaj

PostNapisane: 19 kwi 2017, o 19:41 
    Użytkownik

Dzięki jeszcze raz
    Podsumowując, wezmę tę płytkę F3, dokumentacji,przykładów i tutoriali jest mnóstwo a przecież angielski znam :)
    Motywacji mi raczej nie zabraknie bo odkąd pierwszy raz siadłem za procesorem w celu programowania to zawsze podchodzę do tego z wielkim entuzjazmem.

PostNapisane: 19 kwi 2017, o 19:55 
    Użytkownik

I to jest panie kolego męska decyzja ...
    a ciekawe STMowe miejsca znajdziesz u mnie w podpisie :P

PostNapisane: 20 kwi 2017, o 07:01 
    Użytkownik

SunRiver
    możesz krótko rozwinąć swoja wypowiedź ?
    Cytuj:
    jak się nauczysz używać dobrodziejstwa CMSIS i bibliotek HAL to róznicy nie zauważysz
    jak pójdziesz drogą ryjca rejestrowego to nic dobrego z ciebie nie będzie , i wiecznie bedziesz miał problemy z kodem

PostNapisane: 20 kwi 2017, o 16:40 
    Użytkownik

90% firm zatrudniających programistów embeded wymaga od pracowników znajomości
    CMSIS dla mikrokontrolerów ARM , a wiele precyzuje konieczność doskonałej znajomości HAL dla STM32

Osoby programujące na "rejestrach" w obecnych czasach są nieefektywne i ze względów ekonomicznych
    w sporej większości poważnych firm nie znajdą zatrudnienia ...

dlaczego: ??

1. Zamkniętość kodu w obrębie jednej rodziny mikrokontrolerów i jednego rdzenia
    -- koniec produkcji mikrokontrolera powoduje konieczność pisania kodu od nowa na inny mikrokontroler
    -- brak przenośności kodu miedzy dostawcami krzemu
    -- brak czytelności kodu -- (cytując jednego z prezesów jednej z firm: " i muszę trzymac pasożyta bo nikt niechce grzebać w tym kodzie")

2. brak mozliwości rozwoju produktu bez straty duzych ilości czasu na dostosowanie oprogramowania
    itd...

to nie mój wymysł , tylko niestety realia ...
    przysłowiowy kowalski w garażu może sobie dłubać w rejestrach produkując termometr cyfrowy , bo to jego sprawa
    zaś firmy nie lubią tracić czasu na "nie zastąpionego śpeca" kod zgodny z CMSIS można prosto bez większych
    problemów jedynie ze zmianami kosmetycznymi przenosić miedzy mikrokontrolerami jednego producenta , a nawet
    róznymi dostawcami krzemu...

Oczywiści warto znać rejestry i być z nimi obeznanymi, ale nie jest to ani konieczne , ani potrzebne ... w dzisiejszych czasach.
    A to szukając pracy w embeded warto mieć na uwadze ....
    gdyż liczą się efekty i to natychmiastowe , a nie miesiące na rozwój prototypu .... i bezuzyteczny w sumie z powodów
    ekonomicznych i rozwojowych kod ...

Konkurencja nie śpi ... jak firma A bedzie czekać na Produkt X za długo, wypadnie z rynku, bo ktoś inny wprowadzi szybciej...,
    jak udoskonalanie i rozwój bedzie powolny i trudny , bedzie się to wiązało z kosztami i też ze stratą dla firmy ...
    jak z jakiegoś powodu np .. stm32F100R przestanie być produkowany , a potrzeba będzie miesięcy na przepisanie kodu pod np
    STM32F070 czy STM32F410 , stanie produkcja i sa straty ....

tak to wygląda w praktyce ...

ale wybór ma każdy sam zgodnie ze swoim sumieniem i mozliwościami

Zalążek CMSIS myślę że wyczerpałem tu : http://www.sunduino.pl/wordpress/cmsis-standard/
    wraz z wadami i zaletami , ale starałem się przedstawić to straszne coś w prosty sposób.

Pamiętaj .... z punktu widzenia użytkownika końcowego , niema znaczenia czy ryłeś w rejestrach czy uzyłeś Libsów
    czy wykułeś dłutem w krzemie .... ale dla producenta ma i to znaczne ... zwłaszcza jak się wie na czym polega
    to wszystko i jak naprawdę działa i dlaczego.

PostNapisane: 20 kwi 2017, o 17:09 
    Użytkownik

Ja jestem typowym przykładem "dłubacza rejestrowego". Robię tak bo lubię, bo funkcje bardziej mi się podobają jak nadam im jakąś swojską nazwę.
    Tyle tylko że wiem, że daleko w ten sposób nie zajadę i kiedyś trzeba się będzie przesiąść na jakiś HAL.

Swoją drogą, SunRiver - piszesz, że kod może być przenośny pomiędzy prockami różnych producentów - w jaki sposób, skoro HAL jest dostarczany przez każdego z osobna (przynajmniej tak kojarzę) ?

PostNapisane: 20 kwi 2017, o 17:42 
    Użytkownik

Jeżeli chodzi o HAL to jest to mega ułatwienie z tego co się do tej pory dowiedziałem. Narzędzie STM32CUBEMX jest mega przydatne.
    Kiedyś programowałem mikrokontrolery 8051 z firmy Silicon Laboratories i wypuścili konfigurator peryferiów do mikrokontrolera.
    Znacznie ułatwia i przyspiesza to pracę. Wszystko można łatwo wyklikać a czas poświęcić na implementację algorytmu

PostNapisane: 20 kwi 2017, o 20:02 
    Użytkownik

krzysssztof napisał(a):
    Swoją drogą, SunRiver - piszesz, że kod może być przenośny pomiędzy prockami różnych producentów - w jaki sposób, skoro HAL jest dostarczany przez każdego z osobna (przynajmniej tak kojarzę) ?

zasadniczo HAL jest dla STM32 i zastąpił on STD_Pheriperial_Library
    ale jak napisałem ... zmiany są czysto kosmetyczne gdyż podlegają im tylko odwołania do peryferi układu zaś
    cała reszta na poziomie podstawowym dla Cortex M pozostaje niezmienna niezależnie od producenta krzemu
    dlatego łatwo przenoszę kody między STM32 - LPC i Kinetis :)

przeczytaj arty z linku w poście wyżej ... a zrozumiesz o co chodzi :) w CMSIS

michaeleagle napisał(a):
    Narzędzie STM32CUBEMX jest mega przydatne.
    Kiedyś programowałem mikrokontrolery 8051 z firmy Silicon Laboratories i wypuścili konfigurator peryferiów do mikrokontrolera.
    Znacznie ułatwia i przyspiesza to pracę. Wszystko można łatwo wyklikać a czas poświęcić na implementację algorytmu

szczególnie to go nie lubię czasem się gubi i czesto w wyniku jego działania kod jest zaciemniony i nadmiarowy,
    podobnie jak opisując w książce mikrokontrolery Kinetis L z Cortex M0+ pisałem pod Code Warrior gdzie jest takie cudo jak Procesor Expert
    który wie lepiej wiec ... kliknij tu kliknij tam a się kod napisze sam ... brrrrr , bleeeee
    :)

PostNapisane: 21 kwi 2017, o 05:45 
    Użytkownik

SunRiver jesteś okropny! zimny jak lodówka ;) tyle, że niestety masz rację.

PostNapisane: 22 kwi 2017, o 19:14 
    Użytkownik

Tom277 napisał(a):
    SunRiver jesteś okropny! zimny jak lodówka tyle, że niestety masz rację.

Przepraszam , ale lustra zwykle są takie z natury , bezwzględne i złe ... :P
    na pocieszenie ....

Strefa czasowa: UTC + 1