90% firm zatrudniających programistów embeded wymaga od pracowników znajomości
CMSIS dla mikrokontrolerów ARM , a wiele precyzuje konieczność doskonałej znajomości HAL dla STM32
Osoby programujące na "rejestrach" w obecnych czasach są nieefektywne i ze względów ekonomicznych
w sporej większości poważnych firm nie znajdą zatrudnienia ...
dlaczego: ??
1. Zamkniętość kodu w obrębie jednej rodziny mikrokontrolerów i jednego rdzenia
-- koniec produkcji mikrokontrolera powoduje konieczność pisania kodu od nowa na inny mikrokontroler
-- brak przenośności kodu miedzy dostawcami krzemu
-- brak czytelności kodu -- (cytując jednego z prezesów jednej z firm: " i muszę trzymac pasożyta bo nikt niechce grzebać w tym kodzie")
2. brak mozliwości rozwoju produktu bez straty duzych ilości czasu na dostosowanie oprogramowania
itd...
to nie mój wymysł , tylko niestety realia ...
przysłowiowy kowalski w garażu może sobie dłubać w rejestrach produkując termometr cyfrowy , bo to jego sprawa
zaś firmy nie lubią tracić czasu na "nie zastąpionego śpeca" kod zgodny z CMSIS można prosto bez większych
problemów jedynie ze zmianami kosmetycznymi przenosić miedzy mikrokontrolerami jednego producenta , a nawet
róznymi dostawcami krzemu...
Oczywiści warto znać rejestry i być z nimi obeznanymi, ale nie jest to ani konieczne , ani potrzebne ... w dzisiejszych czasach.
A to szukając pracy w embeded warto mieć na uwadze ....
gdyż liczą się efekty i to natychmiastowe , a nie miesiące na rozwój prototypu .... i bezuzyteczny w sumie z powodów
ekonomicznych i rozwojowych kod ...
Konkurencja nie śpi ... jak firma A bedzie czekać na Produkt X za długo, wypadnie z rynku, bo ktoś inny wprowadzi szybciej...,
jak udoskonalanie i rozwój bedzie powolny i trudny , bedzie się to wiązało z kosztami i też ze stratą dla firmy ...
jak z jakiegoś powodu np .. stm32F100R przestanie być produkowany , a potrzeba będzie miesięcy na przepisanie kodu pod np
STM32F070 czy STM32F410 , stanie produkcja i sa straty ....
tak to wygląda w praktyce ...
ale wybór ma każdy sam zgodnie ze swoim sumieniem i mozliwościami
Zalążek CMSIS myślę że wyczerpałem tu :
http://www.sunduino.pl/wordpress/cmsis-standard/wraz z wadami i zaletami , ale starałem się przedstawić to straszne coś w prosty sposób.
Pamiętaj .... z punktu widzenia użytkownika końcowego , niema znaczenia czy ryłeś w rejestrach czy uzyłeś Libsów
czy wykułeś dłutem w krzemie .... ale dla producenta ma i to znaczne ... zwłaszcza jak się wie na czym polega
to wszystko i jak naprawdę działa i dlaczego.