Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 lis 2024, o 16:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Stop Mask-EAGLE
PostNapisane: 20 mar 2017, o 12:40 
Użytkownik

Cześć

Projektuję sobie płytkę, wszystko wychodzi pięknie, ale natrafiłem na problem.
Wyskakuje mi wiele błędów "STOP MASK-layer 29".Przeczytałem, że to dlatego, że pad układu(np. złącza kołkowego 8pin) zachodzi na obrys układu.Przeczytałem też, że nie jest to wielki problem i można go zignorować.
Macie jakiś pomysł co zrobić?
Mógłbym dokonać edycji wielu elementów i rozszerzyć ich obrys tak aby nie nachodził na pin ale to za dużo pracy(za wiele elementów)

Zamieszczam zdjęcie przykładowe:
Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 mar 2017, o 12:47 
Moderator

Obrysy padów mogą stanowić problem ale nie muszą. To zależy od firmy jaka ci robi płytki jeśli to zlecasz. Niektóre firmy bowiem nie zważają na nic i nadrukowują obrysy na PADY ... przy tych dużych goldpinowych to dasz radę polutować - ale pomyśl sobie co będzie jak przepuścisz obrysy na padach elementów SMD ? Wtedy możesz mieć niemałego ZONKA z lutowaniem albo najpierw zeskrobywaniem tych białych linijek ....

Nie ma takiego problemu w firmach które automatycznie usuwają WSZYSTKIE inne warstwy opisowe z padów ...

ale jak mówię warto wiedzieć o co tu chodzi

No chyba że sam sobie robisz płytkę żelazkowo - to nie ma to najmniejszego znaczenia i możesz spokojnie zignorować.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

w przeciwnym wypadku - lepiej popraw sobie biblioteki tak żebyś nie miał takich problemów na przyszłość - szczególnie gdy zlecasz produkcję PCB dla siebie a nie jesteś pewien jak to obsłuży firma.

Gdy się zaś poprawi i ma się swoje własne pewne biblioteki to na przyszłość ani się nie musisz martwić o firmę ani o błędy w Eaglu w tym zakresie ;)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 20 mar 2017, o 13:07 
Użytkownik

Dziękuję za dobre wytłumaczenie.
Zawsze można na Pana liczyć :)

PostNapisane: 20 mar 2017, o 13:32 
Użytkownik

Jeśli przerabiam któryś element ze standardowych bibliotek, zawsze najpierw importuję do swojej i wtedy dokonuję edycji.
Możesz tak zrobić a następnie użyć w edytorze schematów funkcji REPLACE - bardzo szybko zamienisz kilkanaście (kilkadziesiąt) elementów już istniejących na schemacie, na zamienniki ze swojej biblioteki.

Mirek nakręcił świetny poradnik o bibliotekach a tutaj http://forum.atnel.pl/topic1508.html masz też szczegółowe opisy jak postępować.

Strefa czasowa: UTC + 1