Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 mar 2025, o 23:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 lut 2017, o 23:33 
Nowy

Na samym wstępie witam wszystkich forumowiczów serdecznie. :)
Nie przedłużając przechodzę do problemu. Mam zmontowany układ do pomiaru napięcia na ATmedze 8535. Schemat przedstawia się następująco (od razu przepraszam za ręczne dopiski, ale na netbooku nie mam eagla):
Obrazek

Odczyt jest w miarę zadowalający, ale... co chwilę pojawiają się skoki, przykładowo mierzymy wartości w przedziale 220-230, a tu nagle skok na 350. Przykład na screenie niżej (pole v: to aktualna wartość adc):

Kolega ma przeglądarkę nieobsługującą flasha - spróbuję rozwiązać problem
EDIT: O, w edge działa, wrzucam mam nadzieję poprawne ;)

[ jak widać w dzisiejszych czasach to nie problem mieć dobrą przeglądarkę - więc to nie jest żadna wymówka ;) ... ale dziękuję za poprawkę - mirekk36 ]
Obrazek

Trochę danych:
ATmega ustawiona na 8Mhz, Preskaler na 128. Napięcie ref. 2.56, zmierzone na pinie 2,57 i jest stałe. Pomiary wykonywane pojedynczo (nie free running). Zasilanie układu z jakiejś płytki YuRobot czy coś takiego, była w zestawie ze stykówką (Tak, zapraszam z falą hejtu na stykówkę ;) ). Napięcie zasilania stałe 4,99, ze sporadycznymi wahnięciami o 0,01V. W ramach eksperymentu zaznaczony na schemacie sensor zastąpiłem dzielnikiem napięcia dostającym napięcie zasilania, wówczas na pin ADC podane było stałe napięcie 1,56V. W tej sytuacji problem występował nadal. Nie wiem jeszcze jakie informacje mogą się przydać...

Będę wdzięczny nawet za sugestię, gdzie szukać problemu...

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 lut 2017, o 07:45 
Użytkownik

Witaj, jeżeli wartość jaką mierzysz zmienia się wolno to dodaj kondensator np. 1uF równolegle do R2. Dodatkowo obejrzyj cykl poradników pana Mirka: https://www.youtube.com/watch?v=tlkCOv1Ixt0

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 2 lut 2017, o 11:31 
Użytkownik

Ja miałem taki numer przez skaczące, źle filtrowane zasilanie. Jak zobaczyłem, co tam się wyrabia na oscyloskopie......

PostNapisane: 2 lut 2017, o 13:27 
Nowy

Dołożyłem kondensator 1u - wahania spadły do 16. Zachęcony wymieniłem go na 100uF - teraz delta jest max 10, dziękuję! Czekam aż przyjedzie do mnie atb-pwr3, mam nadzieję, że wtedy jeszcze mocniej się ustabilizuje ADC.
EDIT: A poradniki oczywiście oglądałem ;)

PostNapisane: 2 lut 2017, o 13:34 
Użytkownik

Z mojego doświadczenia 10u i 100n równolegle to najlepsze wartości. Można też użyć samo 10u za to malutkie SMD typu 1005 lub mniejsze.

Strefa czasowa: UTC + 1