Na samym wstępie witam wszystkich forumowiczów serdecznie.

Nie przedłużając przechodzę do problemu. Mam zmontowany układ do pomiaru napięcia na ATmedze 8535. Schemat przedstawia się następująco (od razu przepraszam za ręczne dopiski, ale na netbooku nie mam eagla):

Odczyt jest w miarę zadowalający, ale... co chwilę pojawiają się skoki, przykładowo mierzymy wartości w przedziale 220-230, a tu nagle skok na 350. Przykład na screenie niżej (pole v: to aktualna wartość adc):
Kolega ma przeglądarkę nieobsługującą flasha - spróbuję rozwiązać problem
EDIT: O, w edge działa, wrzucam mam nadzieję poprawne
[ jak widać w dzisiejszych czasach to nie problem mieć dobrą przeglądarkę - więc to nie jest żadna wymówka
... ale dziękuję za poprawkę - mirekk36 ]
Trochę danych:
ATmega ustawiona na 8Mhz, Preskaler na 128. Napięcie ref. 2.56, zmierzone na pinie 2,57 i jest stałe. Pomiary wykonywane pojedynczo (nie free running). Zasilanie układu z jakiejś płytki YuRobot czy coś takiego, była w zestawie ze stykówką (Tak, zapraszam z falą hejtu na stykówkę

). Napięcie zasilania stałe 4,99, ze sporadycznymi wahnięciami o 0,01V. W ramach eksperymentu zaznaczony na schemacie sensor zastąpiłem dzielnikiem napięcia dostającym napięcie zasilania, wówczas na pin ADC podane było stałe napięcie 1,56V. W tej sytuacji problem występował nadal. Nie wiem jeszcze jakie informacje mogą się przydać...
Będę wdzięczny nawet za sugestię, gdzie szukać problemu...