Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 lut 2025, o 17:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: WiFi 232 UART
PostNapisane: 9 sty 2017, o 22:03 
Nowy

Witam,

Chciałem "pogadać" z ATmega32A wykorzystując Atnel WiFi232-T.

-Moduł Atnel WiFi mam wpięty w Atnel AIR
- Atnel AIR zasiliłem zewnętrznym zasilaczem 5VDC 3A
- Rx podłączone do Tx przejściówki USB UART
-Tx podłączone do Rx przejściówki USB UART

Po takim podłączeniu widzę moduł w ATB WiFi config.
Skonfigurowałem Atnel WiFi232-T jak na poniższym obrazku:

Moduł wifi ładnie widzę po RS232 jak również po UDP:

Po takiej konfiguracji ładnie świeci niebieska dioda na Atnel AIR i ogólnie wszystko działa.

Następnie wyciągam Atnel AIR z mojej przejściowki USB UART i zasilania 5VDC i podłączam do mojego układu jak poniżej:

Po takim podłączeniu zgodnie z tym poradnikiem

powinna mi się zapalić niebieska dioda na Atnel AIR i teoretycznie mógłbym "gadac" z prockiem przez WiFi po RS232 przez Putty.

Natomiast po wpięciu w mój układ docelowy dioda niebieska cały czas miga, także moduł nie podłącza mi się do routera...

Jak wyciągnę moduł z układu i podam mu tylko zasilanie to moduł się podłącza do routera.

W czym może być problem?

Kod, do testowania mam obecnie taki:

Wobec braku reakcji obrazki oraz kod zostają skasowane - Różowo-Zielony J.
topic44.html

topic7402.html

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 sty 2017, o 22:18 
Użytkownik

Jeśli moduł nie łączy się z routerem to ewidentnie nie jest dobrze skonfigurowany.

Po skonfigurowaniu i zapisaniu ustawień w module wystarczy do niego podłączyć zasilanie i moduł sam się łączy z routerem.

Mam kilka takich modułów i nie ma najmniejszego problemu z połączeniem do routera lub do klienta kiedy moduł działa jako AP.

Jeszcze jedna rzecz obrazki wstawiamy zgodnie z http://forum.atnel.pl/topic44.html

Pozdrawiam Paweł.

Ostatnio edytowano 9 sty 2017, o 22:25 przez P3ndz3l3k, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 9 sty 2017, o 22:24 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

topic44.html

topic7402.html

PostNapisane: 9 sty 2017, o 22:28 
Nowy

P3ndz3l3k napisał(a):
Po skonfigurowaniu i zapisaniu ustawień w module wystarczy do niego podłączyć zasilanie i moduł sam się łączy z routerem.
AP.

Po podaniu zasilania tylko na Atnel AIR (osobno, bez płytki stykowej, bez ATmega32A) moduł mi się łączy z roterem, także konfiguracja jest poprawna.

Taki skonfigurowany moduł wpinam do mojego układu i póki co nic nie robie. Moduł też w sumie ma podane tylko zasilanie. No ale niestety jak jest na płytce stykowej z ATmega32A, to już mi się nie chce podłączyć do routera (niebieska dioda miga).

PostNapisane: 9 sty 2017, o 22:39 
Użytkownik

To musisz w takim razie poczekać na odpowiedź Mirka bo powiem ci, że ja kupiłem kilka tych modułów i testowałem je nie tylko na zestawach ATB które mam ale także na stykówkach i zawsze działały poprawnie. Być może trafił ci się wadliwy moduł w co wątpię ale wszystko jest możliwe więc poproś o wsparcie którego Mirek nikomu nie odmawia samego naszego mentora i nie denerwuj się.

Pozdrawiam Paweł.

PostNapisane: 9 sty 2017, o 22:45 
Użytkownik

adrian_krc napisał(a):
W czym może być problem?

W zasilaniu. z czego zasilasz? sprawdź styki, zmien przewody. odlacz rx i tx na chwile i sprawdź czy jest poprawa. Wal zacznij od zasilania.

PostNapisane: 9 sty 2017, o 22:55 
Nowy

Na ATB-PWR3 podaje 12V z zasilacza o wydajności prądowej 3A. Na wyjściu przetworniczki mam ładne 5V, które idzie jak widać na zdjęciu na szynę zasilającą na płytce stykowej.

Oczywiście odłączałem z procka przewody Rx i Tx, które idą na moduł i sprawdzałem. Odłączenie tych przewodów nic nie zmieniło, także tutaj zakłóceń/problemu nie ma.

PostNapisane: 9 sty 2017, o 22:58 
Użytkownik

No to teraz się zastanów - podłączasz zasilanie bezpośrednio - działa. To samo na płytce stykowej - nie działa...
Czary?? nie! zasilanie Panie, zasilanie. Podłącz od nowa, innymi przewodami.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 10 sty 2017, o 00:53 
Użytkownik

Miałem ten sam efekt i mogę też potwierdzić problem z zasilaniem.W moim przypadku zbyt mała średnica przewodów w stosunku do długości przewodów.Moc nadawania z modułu była na max i efektem czego były spadki napięcia.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 10 sty 2017, o 02:49 
Moderator

skalarro napisał(a):
No to teraz się zastanów - podłączasz zasilanie bezpośrednio - działa. To samo na płytce stykowej - nie działa...
Czary?? nie! zasilanie Panie, zasilanie. Podłącz od nowa, innymi przewodami.

DOKŁADNIE .... jak można nie widzieć zależności, tym bardziej jeśli się pisze, że sam podłączony moduł działa a na płytce stykowej nie działa ....

już nie wspomnę o tym, że powtarzam do znudzenia w poradnikach ze stykówkami o ich problemach - szczególnie z szynami zasilania .... Kolega sam wręcz pokazuje swoją fotkę ze stykówką a poniżej fragment filmu poradnika gdzie widać stykówkę i ... ?

... i nie widać różnicy ? w połączeniach na stykówce ?

eeeeeh

PostNapisane: 10 sty 2017, o 14:49 
Nowy

Panie Mirku proszę się nie denerwować, zdaje sobie sprawę, że stykówka może być problematyczna. Jak Pan zauważył jest u mnie większy nieład, niż na Pana poradniku, ale to nie tylko przez niedbalstwo, ale również przez większą ilość elementów (6 kondensatorów, dławik i rezystor podciągający reset), no ale nie ważne.

Tak jak większość zauważyła problemem było zasilanie. Zredukowałem ilość przewodów do minimum, zrezygnowałem z zasilacza 12V, przez co również odłączyłem przetwornicę. Podłączyłem zasilanie 5V praktycznie przy samym module wifi i działa wporządku.

Także dziękuje za udzielenie się w temacie, nakierowanie na problem z zasilaniem.

Jednocześnie przepraszam, jeśli ktoś się zdenerwował takimi "bzdetami".

PostNapisane: 10 sty 2017, o 15:14 
Moderator

ale gdzie ja się zdenerwowałem ? ... ot bardzo wyraźnie podkreśliłem z czym jest problem jak sądzę ... i może dzięki temu zabrałeś się za to ponownie i wyszło ;) ... więc po co mowa o jakichś nerwach.

Strefa czasowa: UTC + 1