wat1970 napisał(a):
Używałem windy dopóki nie wysypała mi się razem z dyskiem ale byłem generalnie zadowolony
Obecnie używam Linuxa Minta 18 i tutaj sobie cenię brak jakiejkolwiek konfiguracji sprzętowej (drivery) przy instalacji systemu oraz pełny gotowy system do pracy tuż po zainstalowaniu, co oznacza że wszystkie softy potrzebne w większości do szczęścia dla przeciętnego Kowalskiego są już na pokładzie. Ponadto robię zrzut dysku/systemu i bez problemu w 5 min stawiam go na innym kompie, w przypadku windy to już nie możliwe za bardzo.
Dodał bym, że kopiowanie systemu z powodzeniem da się zrobić kopiując pliki za pomocą cp, scp, tar czy czegokolwiek innego. Po skopiowaniu instalacja gruba czy lilo i działa.
-- 13 minutach --
Ja jeszcze jedno dodam do dyskusji jeśli chodzi o konsolę. Większość co czyta forum próbuje coś programować na AVR, w c czy innym języku. Zastanówcie się, czemu dalej stosuje się pisanie int a=12; k=a+10; for(....) {} ?
Jakoś nikt nie sili się na stworzenie języka (nie do zabawy, bo takie też są) w którym klika się myszka w ikonki? Przecież nie dlatego, że masochiści chcą się męczyć wpisując te pętle, bloki itp! Po prostu jest tak dużo możliwości, że nie da się stworzyć ikonek do wszystkiego, bo nikt by nie ogarnął! To samo z konsolą, im bardziej doświadczony użytkownik, tym jego działania są bardziej skomplikowane i tym bardziej musi być świadomy co robi. Interfejs graficzny to głównie wybieranie z gotowego, ograniczonego menu. W przypadku systemu operacyjnego interfejs graficzny służy głównie do przenoszenia/kopiowania plików cy uruchamiania programów i mało da się innych czynności wskazać.
Jeszcze wymyśliłem jeden przykład - wyobraźmy sobie, że stworzono kompilator c+++++ który rozumie mowę i stara się wyprodukować kod zgodnie z tym co ktoś wypowiedział. I każdy myśli, że umie programować. Wyobrażacie sobie program księgowy stworzony w ten sposób przez księgową? Jakby nie było kogoś co na księgowości się zna!