Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 lis 2024, o 10:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 gru 2016, o 20:35 
Użytkownik

wat1970 napisał(a):
Używałem windy dopóki nie wysypała mi się razem z dyskiem ale byłem generalnie zadowolony :) Obecnie używam Linuxa Minta 18 i tutaj sobie cenię brak jakiejkolwiek konfiguracji sprzętowej (drivery) przy instalacji systemu oraz pełny gotowy system do pracy tuż po zainstalowaniu, co oznacza że wszystkie softy potrzebne w większości do szczęścia dla przeciętnego Kowalskiego są już na pokładzie. Ponadto robię zrzut dysku/systemu i bez problemu w 5 min stawiam go na innym kompie, w przypadku windy to już nie możliwe za bardzo.

Dodał bym, że kopiowanie systemu z powodzeniem da się zrobić kopiując pliki za pomocą cp, scp, tar czy czegokolwiek innego. Po skopiowaniu instalacja gruba czy lilo i działa.

-- 13 minutach --

Ja jeszcze jedno dodam do dyskusji jeśli chodzi o konsolę. Większość co czyta forum próbuje coś programować na AVR, w c czy innym języku. Zastanówcie się, czemu dalej stosuje się pisanie int a=12; k=a+10; for(....) {} ?
Jakoś nikt nie sili się na stworzenie języka (nie do zabawy, bo takie też są) w którym klika się myszka w ikonki? Przecież nie dlatego, że masochiści chcą się męczyć wpisując te pętle, bloki itp! Po prostu jest tak dużo możliwości, że nie da się stworzyć ikonek do wszystkiego, bo nikt by nie ogarnął! To samo z konsolą, im bardziej doświadczony użytkownik, tym jego działania są bardziej skomplikowane i tym bardziej musi być świadomy co robi. Interfejs graficzny to głównie wybieranie z gotowego, ograniczonego menu. W przypadku systemu operacyjnego interfejs graficzny służy głównie do przenoszenia/kopiowania plików cy uruchamiania programów i mało da się innych czynności wskazać.
Jeszcze wymyśliłem jeden przykład - wyobraźmy sobie, że stworzono kompilator c+++++ który rozumie mowę i stara się wyprodukować kod zgodnie z tym co ktoś wypowiedział. I każdy myśli, że umie programować. Wyobrażacie sobie program księgowy stworzony w ten sposób przez księgową? Jakby nie było kogoś co na księgowości się zna!

PostNapisane: 20 gru 2016, o 21:05 
Użytkownik

czarekgr napisał(a):
Dodał bym, że kopiowanie systemu z powodzeniem da się zrobić kopiując pliki za pomocą cp, scp, tar czy czegokolwiek innego. Po skopiowaniu instalacja gruba czy lilo i działa.

wiesz tak na marginesie .. w razie awarii win (o dziwo nowe mechanizmy w win 8.1 i 10 do naprawy działają dobrze i radzą sobie)
to u mnie trwa ok 5 min zrzucenie obrazu z macierzy i działanie kompa .. maxymalnie jestem cofnięty o 12h i trace tylko mało istotne pliki
z pulpitu ...

czarekgr napisał(a):
Jakoś nikt nie sili się na stworzenie języka (nie do zabawy, bo takie też są) w którym klika się myszka w ikonki?

Powiedz to twórcom CodeWarriora , KinetisDesign Studio i potforka ProcessorExpert , czy STM32 Cube ... a bynajmnie nie są do zabawy
pierwszy słono kosztuje i mnie osobiście denerwuje ...

czarekgr napisał(a):
Jeszcze wymyśliłem jeden przykład - wyobraźmy sobie, że stworzono kompilator c+++++ który rozumie mowę i stara się wyprodukować kod zgodnie z tym co ktoś wypowiedział. I każdy myśli, że umie programować. Wyobrażacie sobie program księgowy stworzony w ten sposób przez księgową? Jakby nie było kogoś co na księgowości się zna!

To by mogło byc ciekawe , bo mojej Cortanie się wydaje że mnie rozumie ... :P

PostNapisane: 20 gru 2016, o 21:21 
Użytkownik

zawsze używałem Ghosta , od W7 używam SectorControl dostarczany z macierzami

squeez napisał(a):
Ale już kończę te przytyki do tego beta systemu jaki jest Windows a jego użytkownicy to beta testerzy

no ale wiesz przynajmniej wiem kogo wyzywać , bo soft tworzą moze idioci , ale siedzący w konkretnej piwnicy pod konkretnym adresem
i nie ma tu zlepka przypadkowych kodów pisanych przez przypadkowych studentów na zaliczenie :P

jaja jak ruskie berety ... :) :) :) i można tak do końca świata :P
myślę że starczy :)

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1