Witam, postanowiłem udostępnić proste acz bardzo pożyteczne ułatwienie życia z zestawem ATB i nie tylko.
Z racji iż zestaw ATB jest dostarczany z jedną wiązką przewodów w jednej barwie, a wygodniej korzystać (przynajmniej mnie) z kilku kolorów by sygnały się nie pomerdały
, czyli czerwony, czarny, niebieski na zasilające. Reszta kolorów na sygnałowe.
Postanowiłem wykonać kabelki które ułatwiają połączenie szyn 8bitowych itp. Czyli w urządzenie, albo procka, jak wygodniej wpinamy 8pinowe złącze, a po drugiej stronie mały ładnie luzem wszystkie piny.
A o to co potrzebujemy by wykonać w/w kabelki
Wtyk NSR-8, NSR-01, oraz styk kołkowy źeński na przewód NDR-T, kabelek standard AWG 24, albo inny o przekroju ok 0,21mm2
Tutaj wygląd samego kabelka
Oraz pojedyncze kabelki w ramach prac odmóżdżających
Niestety zaciskarka HT-225D jest dosyć kosztowna ok 100zł, ale i tak była w firmie potrzeba to dlaczego z niej nie skorzystać dodatkowo.
Kable to standardowe AWG 24 średnica przewodu ok 0,21mm2.
Potrzeba do tego odrobinę cierpliwości i trochę wprawy, mnie na ok 100styków NDR-T zużytych do kabli "udało" się zepsuć ok 5szt tylko
.
Polecam każdemu, dzięki temu nie plącze mi się 8przewodów do LCD np. (8 zasilanie), oraz dużo łatwiej zapanować nad podłączaniem więcej niż 2-3pinów procesora. Bo każdy port ma przypisaną wtedy barwę, co można nawet sobie zadeklarować w opisach programu. Przez co łatwiej analizować ewentualne błędy podłączenia itp.