Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 lis 2024, o 16:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 paź 2012, o 14:24 

Witam, postanowiłem udostępnić proste acz bardzo pożyteczne ułatwienie życia z zestawem ATB i nie tylko.

Z racji iż zestaw ATB jest dostarczany z jedną wiązką przewodów w jednej barwie, a wygodniej korzystać (przynajmniej mnie) z kilku kolorów by sygnały się nie pomerdały ;), czyli czerwony, czarny, niebieski na zasilające. Reszta kolorów na sygnałowe.
Postanowiłem wykonać kabelki które ułatwiają połączenie szyn 8bitowych itp. Czyli w urządzenie, albo procka, jak wygodniej wpinamy 8pinowe złącze, a po drugiej stronie mały ładnie luzem wszystkie piny.

A o to co potrzebujemy by wykonać w/w kabelki
Wtyk NSR-8, NSR-01, oraz styk kołkowy źeński na przewód NDR-T, kabelek standard AWG 24, albo inny o przekroju ok 0,21mm2

Obrazek
Obrazek

Tutaj wygląd samego kabelka

Obrazek

Oraz pojedyncze kabelki w ramach prac odmóżdżających

Obrazek

Niestety zaciskarka HT-225D jest dosyć kosztowna ok 100zł, ale i tak była w firmie potrzeba to dlaczego z niej nie skorzystać dodatkowo.
Kable to standardowe AWG 24 średnica przewodu ok 0,21mm2.
Potrzeba do tego odrobinę cierpliwości i trochę wprawy, mnie na ok 100styków NDR-T zużytych do kabli "udało" się zepsuć ok 5szt tylko :).
Polecam każdemu, dzięki temu nie plącze mi się 8przewodów do LCD np. (8 zasilanie), oraz dużo łatwiej zapanować nad podłączaniem więcej niż 2-3pinów procesora. Bo każdy port ma przypisaną wtedy barwę, co można nawet sobie zadeklarować w opisach programu. Przez co łatwiej analizować ewentualne błędy podłączenia itp.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 paź 2012, o 17:32 
Użytkownik

Mam od prawie roku dokładnie identyczną zaciskarkę (można ją nabyć w tme.eu) i oczywiście również bardzo ją polecam.
Wchodzi do niej cały styk, więc idealnie na raz jest zaciśnięty.

PostNapisane: 25 paź 2012, o 07:30 
Użytkownik

Każdy widzę dostawał kolory całkiem inne. Ja na ten przykład w barwach patriotycznych, czyli czerwony i biały. A co do przewodów, to ja sobie je lutuję bez zaciskania i też udaje się nie zepsuć żadnego.

PostNapisane: 25 paź 2012, o 07:36 

Też kiedyś lutowałem, mam nawet sporo z mojego EVB... ale co mi tam, te wyglądają bardziej elegancko :). A i tak czy lutowane czy zaciskane czasem się jakiś urwie.

GwynBleidD napisał(a):
No i ja nie zepsułem żadnego kabelka, a zaciskałem kombinerkami :D

Musisz mieć nieźle zwinne palce, żona pewnie wniebowzięta..... :P

PostNapisane: 25 paź 2012, o 09:13 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
GwynBleidD napisał(a):
No i ja nie zepsułem żadnego kabelka, a zaciskałem kombinerkami :D

Musisz mieć nieźle zwinne palce, żona pewnie wniebowzięta..... :P

hahahahahaha rezasurmar jesteś niepoprawny ;) toż tu na forum mogą być dzieci ;) .... hahahahaha no chyba że tobie chodziło że np dzięki temu pomaga żonie robić na szydełku? albo na drutach? hahahahahaha no prawie spadłem z krzesła jak to przeczytałem

PostNapisane: 25 paź 2012, o 10:42 

Czasem nitką ciężko trafić w igielną dziurkę...... ;)

PostNapisane: 25 paź 2012, o 14:05 
Użytkownik

GwynBleidD napisał(a):
Zwinności mi nie brak, ale żony się jeszcze nie dorobiłem :) Jestem jednym z młodszych raczej użytkowników forum, 21 lat ledwie mam.

No i to tłumaczy tą zwinność palców :mrgreen:

PostNapisane: 25 paź 2012, o 14:06 
Użytkownik

hehe ale offtopujecie :D

PostNapisane: 25 paź 2012, o 14:33 

No to nic tylko zapodać linka do tematu o zwinnych palcach ewentualnym kandydatkom ;).

A tak całkiem poważnie dyg do manualnych zdolności albo się ma albo nie, tego się nie da nauczyć.... ja muszę mieć "spokojny" dzień, bo mi się łapy trzęsą (od dzieciństwa) i czasem nawet zwykłego SSOPa nie umiem polutować bez zwarć ;)....

PostNapisane: 25 paź 2012, o 14:38 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
No to nic tylko zapodać linka do tematu o zwinnych palcach ewentualnym kandydatkom ;).

A tak całkiem poważnie dyg do manualnych zdolności albo się ma albo nie, tego się nie da nauczyć.... ja muszę mieć "spokojny" dzień, bo mi się łapy trzęsą (od dzieciństwa) i czasem nawet zwykłego SSOPa nie umiem polutować bez zwarć ;)....

Jak sie od dziecinstwa "bierze"albo "pije" to tak jest Rez :D

PostNapisane: 25 paź 2012, o 14:51 

No właśnie mi się nie trzęsą jak wypije ;), a alkoholu jakoś nigdy specjalnie nie lubiłem.....nerwowy jestem ot co. W dzieciństwie leczyłem się na lekką nerwicę i mi zostało....na chirurga się nigdy nie nadawałem, szyszkebaby bym zrobił z pacjenta.

PostNapisane: 28 paź 2012, o 19:21 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
A o to co potrzebujemy by wykonać w/w kabelki
Wtyk NSR-8, NSR-01, oraz styk kołkowy źeński na przewód NDR-T, kabelek standard AWG 24, albo inny o przekroju ok 0,21mm2

Te wtyki mają też inne oznaczenia, gdyby ktoś nie mógł takich dostać. BLS-01, BLS-08.
rezasurmar, czy ta zaciskarka zawija/zaciska styk kołkowy na przewód w takie "B" w przekroju? Przewód jest wtedy w środku "B". Pytam, ponieważ mam podobną zaciskarkę i ona zawija na przewód kształt litery "O" (nie wiem jak to wytłumaczyć słowami) i wydaje mi się, że jest to trochę nietrwałe - muszę dodatkowo na wszelki wypadek polutować kabelek do styku.
Darek.

PostNapisane: 28 paź 2012, o 21:19 

Tak robi ona taki podwójny brzuszek ;), czyli B położone na plecach, Dzięki temu kabelek się dosyć mocno trzyma, prędzej urwiesz niż wyrwiesz.

Aaaa, jeszcze jedno, jest dodatkowa regulacja "głębokości" zagniatania, w górnej części krzywka ponacinana przykręcona śrubką. Możemy dzięki niej dobrać "moc" zaciskania.
Nawet kabelki 0.15m2 się dosyć dobrze trzymają, a część odpowiedzialna za zaciśnięcie izolacji dodatkowo wzmacnia połączenie...

PostNapisane: 17 lis 2012, o 16:43 
Użytkownik

Zaciskareczka z pierwszego postu całkiem ładna, ale do sporadycznego użytku - trochę drogawa.. Myślę o kupnie TEJ (głównie ze względu na cenę), ale nie mam pewności czy będzie się nadawać?..

PostNapisane: 17 lis 2012, o 18:21 

Mamy też taką w pracy, do większych złącz się nada, ale nie wiem, czy da się nada. Jak będę w poniedziałek pamiętał, mogę spróbować nią zacisnąć, ale ma dosyć krótkie gniazdo na złącza typu 24.... czarno to widzę ;).

PostNapisane: 17 lis 2012, o 18:49 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
..Jak będę w poniedziałek pamiętał, mogę spróbować nią zacisnąć...

Ja też obiecuję, że jak nie zapomnę to będę pamiętał - i w razie czego będę się przypominał :roll: ;)
Jak do tej pory - po prostu lutuję, ale zaciskarka to po prostu wygoda, zaś za taką cenę.. W sumie w kraju można nabyć niewiele droższe, ale przesyłka po prostu dobija..
Jutro zapodam fotkę swojego kabelka do programatora - prosty, ale funkcjonalny. Teraz mam możliwość dowolnego łączenia 10 i 6 KANDA, oraz luźnych (niestandartowych) wyprowadzeń.

PostNapisane: 17 lis 2012, o 19:00 

Sam niestety wyleczyłem się z tańszych zaciskarek, chociaż ta i tak jest najtańsza do tego typu złącz ;). Podobnie za RJ45 trzeba dać przynajmniej te 100-200zł by mieć pewność połączenia, wszystkie które zaciskają po łuku powodują, że 2-3 ostatnie przewody są słabiej zaciśnięte i po jakimś czasie kłopoty gotowe.

PostNapisane: 17 lis 2012, o 19:55 
Użytkownik

Do RJ-tów mam dedykowaną (standart 2-4/6/8), i swój chrzest przeszła zaciskając 50-70 złączek dziennie przez dwa miesiące pod rząd. Działa do dziś, ale żałuję że kupiłem właśnie dedykowaną - dziś kupiłbym "Knipex 975204" mającą wymienne końcówki. Ta którą linkowałem ma być tylko do NDR-T (i może do zaciśnięcia 10-20 konektorków na miesiąc), więc nie zależy mi na super trwałości. No chyba że TA lub TA - troszkę masywniejsza, ale właśnie owa przesyłka :cry: :roll: ..

PostNapisane: 20 lis 2012, o 10:53 
Użytkownik

Jak obiecałem - fotka mojego kabelka do programowania Obrazek 2x10 , 2x6, luzem (jeszcze niezarobione).

Jako że mam dwa programatory (6 i 10 pinów) stąd tyle wtyczek, ale za to mam możliwość dowolnego "mieszania" standartami między programatorami a gniazdami na płytkach ;)

Pozdrawiam

PostNapisane: 20 lis 2012, o 16:25 
Użytkownik

No ciekawy , ja poszedłem w inna stronę , trochę wygodniejszą moim zdaniem :)
Mianowicie ASP ma typowe gniazdo 10p KANDA i do niego mam 3 kabelki
z trzema najczęściej spotykanymi złączami :

KANDA - 10P (2x5)
Atmel ISP - 6P (2x3)
i coś typu 5P (1x5)

Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1