Witam
Jakiś czas temu zbudowałem termometr do destylarki w oparciu o 2 czujniki ds18b20. Układ sprawdzony program też wszystko śmigało jak należy udało mi się sprzedać pare sztuk po znajomych. Czujniki kupowałem na Alieexpress takie gotowe zarobione na kablu z metalową końcówką i wszystko działało bez zarzutu do momentu zakupu nowej partii niby to samo ale cholera nie działa! A że nie ma jak tego zwrócić to teraz kombinuje jak je uruchomić bo nie wierzę żeby były wadliwe nie taka ilość (20 szt).
Problem polega na tym że mój układ zakłada pracę tych czujników w trybie parasite (2 czujniki) ale te po podłączeniu zawsze pokazują 0 poprzednie oczywiście nie miały tego problemu, podciągam je rezystorem 2,2k. W celach diagnostycznych na płytce stykowej i zestawie uruchomieniowym zbudowałem układ diagnostyczny.
Wsad do procka to przykład z BB 1-Wire, czujnik po podłączeniu w trybie normalnym działa bez zarzutu lecz po podłączeniu w trybie Parasite Lipa uparcie pokazuje 0. Próbowałem różne wartości rezystora podciągającego od 2,2k do 1k lecz bez skutku :/ brakuje mi już pomysłów :/ może ktoś miał podobny problem i wie jak sobie z nim poradzić ? Będę bardzo wdzięczny za pomoc