Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 lis 2024, o 17:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 387 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 sie 2016, o 17:55 
Użytkownik

Wciąż rośnie :) Pendrive coraz bliżej... Mirku, jak następnym razem spotkasz wkurzającego i rozbijającego klienta/forumowicza czy malkontenta, przypomnij sobie tę zbiórkę i to że deklaracje wielu ludzi które tu padały, znalazły odzwierciedlenie w czynach. Zobacz jak wielu ludzi docenia Twoją pracę i zaangażowanie - zazdroszczę troszeczkę ;). Ogromnie zachęcające i budujące i takiej świadomości o tym że tyle osób docenia Twoją pracę i zaangażowanie, przez cały czas Ci życzę.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 sie 2016, o 18:09 
Użytkownik

Cel na portalu "Polak potrafi" został osiągnięty. Teraz trzeba czekać prawie dwa miesiące na otrzymanie pieniążków.

Wracam więc do idei przedpłaty na książkę.

Wyobrażam sobie to tak:
1. W sklepie atnel.pl pojawia się pozycja "przedpłata na YellowBook" kwota np. 100,00 zł,
2. Osoby które nie załapały się na YellowBook w "Polak potrafi" wpłacają na konto atnel.pl powyższą kwotę,
3. Wpłacający czekają aż książka zostanie wydana i wówczas dopłacają pozostałą kwotę za książkę oraz za przesyłkę,
4. Firma atnel.pl otrzymuje pieniądze natychmiast bez dodatkowych opłat i czekania prawie 2 miesięcy,
5. Wszyscy są zadowoleni

Z pewnością znajdzie się wielu forumowiczów którzy skorzystają z tej formy zakupu książki.

PostNapisane: 17 sie 2016, o 18:27 
Użytkownik

artom napisał(a):

Z pewnością znajdzie się wielu forumowiczów którzy skorzystają z tej formy zakupu książki.

... i będzie wiadomo jaki nakład będzie potrzebny na pierwszy rzut :D

PostNapisane: 17 sie 2016, o 18:51 
Użytkownik

Mellanogaster napisał(a):
artom napisał(a):

... i będzie wiadomo jaki nakład będzie potrzebny na pierwszy rzut :D

Moim zdaniem, dopóki jest aktywny program na polakpotrafi, trzeba się na tym skupić. Dobrze by było aby każdy kto tylko może, zaopatrzył się w to co przewiduje że mu się przyda, albo na ile ma możliwości finansowe - to przede wszystkim.

Poza tym uruchamianie przedsprzedaży w sklepie Mirka na chwilę obecną, generowało by dodatkowe prace - mam tu na myśli to, że "Projekt YellowBook" kończy się w październiku, a do tego czasu będą jeszcze dwa okresy rozliczeniowe w US (bo za sierpień i za wrzesień), bo trzeba to rozliczyć, a bo trzeba drugą listę stworzyć...

Każdy kto planuje zaopatrzyć się w YB powinien przede wszystkim zagospodarować odpowiednią kwotę i być gotowym na hasło "ruszamy" wtedy wpłata i cheja...
Rozumiem, że wielu którzy się nie załapali na samą książkę chciałoby już teraz ją zamówić, ale miejcie na względzie jakie to generuje prace...

Oczywiście to są tylko moje prywatne dywagacje na temat tej sytuacji...

Tak czy siak Mirku - serdecznie gratuluje tego pomysłu z PolakPotrafi. Podejrzewam, że nie tylko u mnie zapalił się w tym momencie duch rywalizacji "byleby zdążyć, byleby się załapać dopóki jest" - zapewne przyspieszyło to znacznie zebranie potrzebnych środków.

PostNapisane: 17 sie 2016, o 18:59 
Użytkownik

No ja akurat z braku większych funduszy i niezałapaniu się na nagrody z książką ( te tańsze ) to wybrałem opcję z 25% rabatu na YB. Jednak, jakby właśnie poza portalem można by było już teraz w przedpłacie ją zamówić w tej cenie z tym rabatem to chętnie bym skorzystał i byłbym szczęśliwym (oczywiście jeszcze niedoszłym :D) posiadaczem książki, oprogramowania i płytek do ćwiczeń :D No i Mirek miałbyś więcej kasiory na realizacje nie płacąc tyle tych podatków! Tak jak tu wyżej koledzy pisali, znalazło by się kilka takich osób co też chętnie by tak zrobili bo sporo osób wybrało nagrody z rabatami na książkę. Także może naprawdę warto pójść w tym kierunku Mirku :D

Jak widać te zbiórki w naszym kraju to chyba zbiórki na dziurę budżetową i pośredników, a nie dla ludzi :(

PostNapisane: 17 sie 2016, o 19:22 
Użytkownik

misiulu napisał(a):
Jak widać te zbiórki w naszym kraju to chyba zbiórki na dziurę budżetową i pośredników, a nie dla ludzi

Panowie nie można tak mówić ... nasz kraj jest jaki jest i każde przedsięwzięcie generuje koszty , takie mamy prawo
i trzeba się do niego stosować. To jednak i tak jest olbrzymi postęp w finansach jak też i duża pomoc dla projektów
należy to uszanować ... Logiczne jest że prowadzący portal , obsługa płatności niestety tez musi zostać pokryta.
stąd koszty dodatkowe.

PostNapisane: 17 sie 2016, o 19:37 
Użytkownik

misiulu napisał(a):
Jednak, jakby właśnie poza portalem można by było już teraz w przedpłacie ją zamówić w tej cenie z tym rabatem to chętnie bym skorzystał i byłbym szczęśliwym (oczywiście jeszcze niedoszłym ) posiadaczem książki, oprogramowania i płytek do ćwiczeń

Jeśli się mylę to mnie poprawie, ale "wydawanie" nagród odbywa chyba najszybciej dopiero po sfinalizowaniu projektu (wtedy według FAQ twórca projektu otrzymuje maile wspierających), więc tak de facto rabatu jeszcze nie masz. Myślę, że na tym etapie byłoby to trudne w realizacji/weryfikacji.

No koledzy sprężamy się jeszcze trochę na Pendrive, bo mi się napęd psuje :lol: :lol: :lol:

PostNapisane: 17 sie 2016, o 20:20 
Użytkownik

No i jest 30 tyś :)

PostNapisane: 17 sie 2016, o 21:34 
Użytkownik

Panie Mirku, trzyma się Pan ? Jest ponad
31 tysiaków. 200% to kwestia czasu :-)

PostNapisane: 17 sie 2016, o 21:47 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Nieźle Mirku - Ty to potrafisz przekonać do siebie ludzi. To pewnie jeden z najszybciej ufundowanych projektów. Mam nadzieję, że uda się zebrać znacznie więcej, bo nagrody są super. To też świadczy o tym, że dobrze wykonujesz swoją pracę. Gratulacje.

PostNapisane: 17 sie 2016, o 22:04 
Moderator

sredni napisał(a):
Panie Mirku, trzyma się Pan ?

Ledwo i co chwilę żoniczność żeby mnie uszczypnęła na wszelki wypadek ... aż nie wiem co mówić.

Krauser napisał(a):
Ty to potrafisz przekonać do siebie ludzi

Ale ja sam nie wiem jak to się dzieje/stało .... i nie wiem jak wręcz wyrazić wdzięczność wszystkim za TAKIE wsparcie

Po raz kolejny mówię skromne DZIĘKUJĘ.

PostNapisane: 17 sie 2016, o 22:20 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
...żoniczność...
:lol: dobre
Jeszcze chwilka (przygotowanie emocjonalne) i już wdrażam to u siebie.
Zobaczymy jaka będzie reakcja :D

PostNapisane: 17 sie 2016, o 22:56 
Użytkownik

Cytuj:
To jednak i tak jest olbrzymi postęp w finansach jak też i duża pomoc dla projektów
należy to uszanować ... Logiczne jest że prowadzący portal , obsługa płatności niestety tez musi zostać pokryta.
stąd koszty dodatkowe.

Masz rację, że zbiórka w tej postaci jest dobra dla osób mających pomysł na realizację a całkowicie nie mających funduszy i możliwości zdobycia wsparcia innych. I w takiej sytuacji jest rzeczą naturalną, że ponosi się koszt promowania produktu przez portal i zapewnienia logistyki zbierania funduszy.
Według mnie Mirek nie wziął po uwagę, że społeczność jaką sam zbudował (poprzez forum, poradniki, bloga, książki, zestawy) jest w stanie dostarczyć mu znacznej części wymaganych funduszy bez uciekania się do zewnętrznych portali. Nie wiem czy zauważyliście, że przy tej zbiórce było całkiem inaczej niż na typowych crowfundingach, bo społeczność Atnelowa została przyciągnięta przez Mirka do polakpotrafi.pl by tam go wsparła a nie jak to jest typowo, dostaje się wsparcie od całkowicie anonimowych ludzi.
Coś pewnie za mało dawaliśmy Mirkowi sygnałów, że może na nas liczyć i jesteśmy w stanie go wesprzeć na odpowiednim poziomie i może z nas skorzystać w "tańszy" sposób (np. przedpłaty w sklepie Atnel). Licząc tak delikatnie aby mieć zakładane minimum przy cenie promocyjnej 100 zł za YB (rabat 20% od planowanych 125 zł) wystarczyło sprzedać (pobrać opłatę w przedsprzedaży) ok. 260 egzemplarzy. A już na polakpotrafi.pl wsparło Mirka 235 osób. Więc byłby pewnie duża szansa na zebranie odpowiedniej liczby chętnych.

Cytuj:
No koledzy sprężamy się jeszcze trochę na Pendrive, bo mi się napęd psuje :lol: :lol: :lol:
Popieram, bo nie ma napędu w laptopie :lol:

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 17 sie 2016, o 23:04 
Użytkownik

Krauser napisał(a):
Nieźle Mirku - Ty to potrafisz przekonać do siebie ludzi.

No baaa. W końcu jako przywódca sekty atnelowskiej chcącej zawładnąć światem :roll: (były kiedyś takie oskarżenia) musi się znać na fachu czyż nie :?: :lol:
A tak na poważnie to myślę, że po prostu Mirek ma to coś w sobie co sprawia, że słucha się go i ogląda z przyjemnością, po prostu jest człowiekiem który zaraża pozytywną energią i takich ludzi chętnie się wspiera. Nie wiem jak Wy ale ja wierzę, że dobro wraca do nas ze zdwojoną siłą. I teraz ta cała dobra energia którą Mirek emanował choćby w swoich poradnikach wraca do niego. :) Miło tak patrzeć jak ta suma wciąż rośnie. Szczerze gratuluję. Kończę już to ględzenie ;) napisałem co myślę i tyle, a nawet jak ktoś ze mnie zrobi zaraz wazelinę to mi to lata...
Pozdrawiam wszystkich

PostNapisane: 17 sie 2016, o 23:40 
Moderator

adkrzywda napisał(a):
W końcu jako przywódca sekty atnelowskiej chcącej zawładnąć światem (były kiedyś takie oskarżenia)

hahaha dokładnie

adkrzywda napisał(a):
Kończę już to ględzenie

:lol: copyright - to moje :lol: to ja przecież ględzę :lol:

a też na poważnie ... postaram się jak tylko mogę z powrotem tę energię od Was znowu przekazywać w drugą stronę ;) DZIĘKUJĘ.

PostNapisane: 18 sie 2016, o 06:37 
Użytkownik

Mirek Kaszpirowski Kardaś... szykować mózgownice na przyjęcie nowej wiedzy ludzie bo promieniowanie z YT tuż tuż... ;) :D
Kiedyś siedzieli z butelkami wody przed TV teraz z płytkami z AVR :D

PostNapisane: 18 sie 2016, o 06:47 
Użytkownik

Raz jeszcze gratuluję Panie Mirku wspaniałego projektu i sukcesu ;-)
Troszkę spóźniony (właśnie wróciłem z wakacji) ale także dorzuciłem cegiełkę na rozbudowę świetnego projektu i jest już przekroczone 32 tys. ;-)

Ostatnio edytowano 18 sie 2016, o 17:48 przez MikieMan, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 18 sie 2016, o 07:28 
Użytkownik

Gratulacje Mirek oraz Wam/Nam wszystkim Kardaśowcom

PostNapisane: 18 sie 2016, o 12:59 
Użytkownik

Dorzuciłem się 50 zł na pendrive :D Szkoda że nie zdążyłem na 40 pierwszych książek.

Gratuluje sukcesu !

PostNapisane: 18 sie 2016, o 13:25 
Użytkownik

squeez napisał(a):
To może taka propozycja dla użytkowników żeby się zrzucić na nagrodę za 2800 zł i będzie 5 dni wykładów po 5 godzin do tego 5 egzemplarzy BB, GB i YB :)

Niech się znajdzie 15 ludzi z jednego miasta albo regionu i będą mieli świetne szkolenie za 200 zł plus jeszcze wikt i opierunek dla Mirka, do tego po książce każdy (jak za darmo) :D

PS. a jednak Polak Potrafi! :D

Uważam, że to kapitalny pomysł. Tylko problemem będzie miejsce szkolenia.

PostNapisane: 18 sie 2016, o 13:43 
Nowy

Jest 33 000.

Pozdrawiam.

PostNapisane: 18 sie 2016, o 14:00 
Moderator

BoskiMario napisał(a):
squeez napisał(a):
To może taka propozycja dla użytkowników żeby się zrzucić na nagrodę za 2800 zł i będzie 5 dni wykładów po 5 godzin do tego 5 egzemplarzy BB, GB i YB :)

Niech się znajdzie 15 ludzi z jednego miasta albo regionu i będą mieli świetne szkolenie za 200 zł plus jeszcze wikt i opierunek dla Mirka, do tego po książce każdy (jak za darmo) :D

Uważam, że to kapitalny pomysł. Tylko problemem będzie miejsce szkolenia.

Ja bym wręcz powiedział, że określenie "a jednak Polak Potrafi!" to super odnosi się tu do kolegi squeez !!! Że też ja wcześniej o tym nie pomyślałem ! Wprawdzie to oferta dla szkół no ale szanowni forumowicze to przecież nie firma i w związku z tym gdyby to wyszło to ja bym nawet wziął na siebie już koszty mojego dojazdu i pobytu.

No tylko ktoś musiałby to chyba jakoś zorganizować, skrzyknąć grupę ludzi i może rozejrzeć się za jakimś lokalem ?

wyszedłby z tego niezły zlocik ;) ... nie wiem tak na gorąco pomyślałem a mina mi się SZCZEGÓLNIE ucieszyła bo miałbym osobisty kontakt i z forumowiczami i z tymi, którzy wspierają projekt i moją działalność

z drugiej strony pewnie jak zwykle przy takich okazjach pojawi się kłopot z ustaleniem w końcu miejsca, terminu itp żeby każdemu odpowiadało. Tyle że jak już że tak powiem z góry by się wpłaciło coś pod tym kątem w postaci wsparcia to później byłaby większa motywacja żeby jednak na 100% się pojawić na takiej imprezie!

PostNapisane: 18 sie 2016, o 14:19 
Użytkownik

squeez napisał(a):

Jestem pierwszy chętny z 15 jak coś :)

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 18 sie 2016, o 14:25 
Użytkownik

Mirku, to że 33'500 pęknie jest pewne...

Czy w świetle wpisu:
mirekk36 napisał(a):
Na koniec zgodnie z pełną transparentnością podam kwotę jaka została po WSZYSTKICH podatkach - więc mam nadzieję, że wybaczycie mi że nawet gdyby - się zebrało te 32,5 PLN to no nie dam rady dołożyć pendraków zamiast DVD ... eeeeeh

mógłbyś wyliczyć (zapytać księgowego :mrgreen: ) i podać nowy pułap przy jakim pendrivki jednak się załapią...

Może podanie takiej informacji że 40 czy 45 tys. by bardziej zmobilizowało społeczność do głębszego wsparcia ideii... 8-)

Coś mi się widzi, że podstawowy elektorat się wyczerpał w te dwa dni, a to przecież nie o to chodzi żeby tylko "kupić yellowa w lepszej cenie lecz również żeby wyszedł w takiej jakości/ szacie graficznej czy z takimi bajerami w cenie aby się dalej sam na rynku po tej "dotacji" obronił i aby Mirek z jego sprzedaży zarobił kasę i motywację na napisanie orange'a czy jak tam nazywać tomy do samego końca serii.

PostNapisane: 18 sie 2016, o 14:26 
Nowy

mirekk36 napisał(a):
po wstępnej konsultacji z księgową okazało się, że .... (mądry polak po szkodzie) .... z 26 tys zostanie mi na wydruk jedynie ok 14,5 tys - bo normalny podatek dochodowy (akurat mam 19%) ale jeszcze VAT 23%

Nie chciałbym podważać kompetencji księgowej ale...to nie do końca tak. Po pierwsze stawka VAT - część wpłat jest związana z otrzymaniem przez wpłacającego książki. Książki opodatkowane są 7% stawką i taką też, moim zdaniem należy zastosować stawkę do tych konkretnych wpłat. To samo dotyczy wpłat związanych z otrzymaniem rabatu na książkę. Warunkiem jest by książka miała nadany nr ISBN (przeciwnym wypadku stawka wynosi 23%). Po drugie przy odrobinie inżynierii podatkowej VAT do zapłacenia będzie od znacznie niższej kwoty niż rzeczone 26 tys. Po trzecie podatek dochodowy - znów nie można mówić że podatek będzie od całej kwoty, przecież po drugiej stronie są konkretne koszty wydania, trzeba jedynie zadbać by koszty te zostały poniesione w tym samym okresie podatkowym co otrzymane wpłaty (przy czym te koszty nie muszą być w tym czasie opłacone - no chyba że rozliczasz się kasowo). Ta sama zasada dotyczy VAT (to właśnie ta "inżynieria podatkowa").

PostNapisane: 18 sie 2016, o 14:42 
Użytkownik

pbmaster napisał(a):
squeez napisał(a):

Jestem pierwszy chętny z 15 jak coś :)

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Jestem drugi chętny jak coś ;)

PostNapisane: 18 sie 2016, o 14:45 
Moderator

fnbr napisał(a):
Nie chciałbym podważać kompetencji księgowej ale

Po pierwsze na książki jest 5% VAT, to pewne bo na co dzień z tą stawką pracuję od 6 lat i nic się nie zmieniło.

fnbr napisał(a):
Po pierwsze stawka VAT - część wpłat jest związana z otrzymaniem przez wpłacającego książki. Książki opodatkowane są 7% stawką i taką też, moim zdaniem należy zastosować stawkę do tych konkretnych wpłat.

Tu kolega się baaardzo myli ... i nie chodzi mi już o tą może literówkę 7%. Ale niestety moja księgowa pracuje teraz na najwyższych obrotach a i tak powoli jest skłonna do tego, że będzie niestety trzeba pisać do US o wydanie interpretacji ...

To nie jest takie proste jak ci się wydaje ponieważ to najpierw polakpotrafi rozlicza się z nami po odjęciu prowizji i JUŻ powstawać może i raczej na 100% powstanie zobowiązanie VAT. Teraz jest rozpatrywane od jakiej kwoty czy otrzymaną potraktować jako brutto ? to by było to o czym ja wcześniej pisałem czy jako netto i doliczyć w ogóle VAT. A sytuacja w naszym przypadku się mega komplikuje bo niestety wśród nagród są produkty z mieszanym VAT'em a my przecież nie rozliczamy się fakturami z wpłacającymi i tu leży najgorszy pies pogrzebany ...

Jeśli idzie o dochodowy to też jeszcze nie jest prosto dlatego że część wpłat to poza produktami także zobowiązania wzajemne, usługi ale też darowizny bo niektóre osoby wspierające (co mnie mocno zaskoczyło) wpłaciły w ogóle pieniądze i ZREZYGNOWAŁY w ogóle z nagród i to różne kwoty.... Więc tu sytuacja się jeszcze bardziej komplikuje

Nie będę teraz tego opisywał bo to nie ma sensu skoro pracuje nad tym biuro księgowe i to bardzo dobre biuro księgowe a pomimo to właśnie ma ogromną zagwozdkę i wręcz cieszy się, że ma jeszcze czas do 9 października ...

Proszę sobie wklepać w googla zapytania o rozliczenia crowfundingu to znajdzie się trochę opracowań w tym w gazetach prawnych i niestety zdania są podzielone do szczegółów. Poza tym niektóre serwisy tego typu WPROST piszą (szkoda tylko że po fakcie) że one nie odpowiadają za to - i że to ten który zdobył pieniądze sam odpowiada. Ich wskazówki mają dopisek w oficjalnym piśmie, że nie stanowią żadnej porady prawnej ani księgowej i że najlepiej zgłaszać się do US ... i to jest dla mnie lekka masakra - bo gdybym dostał taką informację jasną przed startem to uwierz mi mocno bym teraz to rozważył i CAAAŁKIEM INACZEJ podszedł do nagród ...

Nie korzystam z usług przygodnej Pani księgowej - tylko z poważnego, dużego i znanego Biura rachunkowego w Szczecinie. Więc kolega wybaczy ale tak proste wyjaśnienia, które przedstawiłeś niestety kompletnie ale to kompletnie nie przystają do tej rzeczywistości. Jak mówię proponuję poczytać opinie prawne dostępne w internecie.

Nie mówię tego wszystkiego broń BOŻE żeby się z tobą kłócić czy coś - wręcz przeciwnie - BARDZO BYM CHCIAŁ żeby to było takie proste albo żeby na końcu się okazało, że to ty miałeś rację ... Bo na razie to niestety .... jest jak jest.

Atimk napisał(a):
i podać nowy pułap przy jakim pendrivki jednak się załapią...

To właśnie trwa ... i pewnie zajmie sporo czasu dlatego po prostu czekam i zobaczymy ile w ogóle się uzbiera łącznie. Na pewno jeszcze przed końcem będę w stanie dokładnie powiedzieć jak to będzie i czy starczy czy nie ... Gdyby miało nie starczyć to może wtedy wezmę połowę z planowanej ilości pendrajwów - zobaczymy - tylko że wtedy z kolei cena za sztukę pendrajwa rośnie i to sporo - a więc to koło się zamyka.

Na razie może się nie martwmy i proszę Was przede wszystkim o informowanie dalej znajomych - bo pula nagród jeszcze jest więc jest szansa że się uzbiera ... w końcu na pendrajwy nawet pomimo tych wszystkich nieprzewidzianych przeze mnie kosztów. A przecież też pisałem na polakpotrafi że nie umieściłem i nie wyliczyłem wszystkich nawet kosztów - chcąc wziąć część na siebie .... i dlatego jest tak jak jest

Miejmy nadzieję że będzie dobrze - to co się do tej pory stało to i tak coś NIESAMOWITEGO ....

PostNapisane: 18 sie 2016, o 14:52 
Użytkownik

Ja obstawiam, że musimy zebrać dla Mirka min. 41k

Sent from my Mi-4c using Tapatalk

PostNapisane: 18 sie 2016, o 14:53 
Użytkownik

Ja też bym się pisał na takie szkolonko za 200 czy coś...
Co prawda jestem cienki jak cygańska zupa ale za samo posłuchanie i podpatrzenie kolegów przy pracy jestem gotów taki grosz wyłożyć.... i to pomimo, że już wsparłem idee na polakpotrafi w inny sposób, a book który by mi wpadł zawsze można podarować znajomemu albo w inny sposób spożytkować...

:ugeek: :ugeek: :ugeek: :ugeek: a teraz totalny of-topic i proszę mnie nie ścigać za moralizowanie czy coś...:

Drodzy Koledzy nie skracajmy tysiące do tyś. tylko do tys.
nie ma wyrazu tyśiące czy tyśące...

koniec OF-TOPU, dziękuję :lol:

PostNapisane: 18 sie 2016, o 15:07 
Użytkownik

Atimk napisał(a):
a teraz totalny of-topic i proszę mnie nie ścigać za moralizowanie czy coś...:

Drodzy Koledzy nie skracajmy tysiące do tyś. tylko do tys.
nie ma wyrazu tyśiące czy tyśące...

koniec OF-TOPU, dziękuję

A tyś to terozki pojechoł :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 387 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1