Znam dobrze układ połączeń tego zestawu, więc wiem, że nadaje się do atmegi32. Dziwi mnie to, dlaczego nie chce wykryć mi jej na zestawie, a na płytce stykowej bez problemu. Wcześniej działał bez zarzutu w zestawie, potem przeleżał chwilę w szufladzie i już nie mogę się z nim skomunikować.
Najciekawsze jest to, że kupiłem atmega162 i wsadziłem do tego zestawu - działa i daje się go używać, dlatego moim zdziwieniem było, gdy chcąc użyć innego zestawu pinów zauważyłem, że wg karty umiejscowienie pinów Vcc i GND jest w zupełnie innym miejscu. Nie powinna mi więc była działać 162-ka na tym zestawie. Ale to nie koniec, bo przecież po podłączeniu jej zgodnie z kartą nie działa. Sprawdzałem karty także dla wcześniejszej wersji tego uC - czyli amtega161 - układ pinów nie różni się od 162, ale także nie jest kompatybilny z atmega32. Natomiast podłączając go teoretycznie źle, czyli jak 32-kę to w mkavrcalculator i w eclipsie zgłasza mi się prawidłowo.
Wiem że ten układ, czyli atmega162 nie jest jakimś ultra rzadko spotykanym, więc nawet jeśli gdzieś w nocie jest błąd to powinni go byli dawno naprawić. Z resztą, czy układ, który ma w rzeczywistości inną budowę może zgłaszać się jako konkretny model? To by oznaczało, że jest to podróbka, a nie kupiłem jej w promocji