Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 lis 2024, o 07:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 726 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 25  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 gru 2012, o 20:20 
Użytkownik

Powiem tyle kolego szanowny mg101 .... jestem pod wrażeniem

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 21:32 
Użytkownik

Jeszcze tylko jedna refleksja w stylu, że w nocy jest ciemno a w dzień widno.
Jest październik 1966. Inauguracja I roku na Wydz. Elektrycznym na PW. Profesor z pewną dozą patosu mówi, że będziecie jeszcze pracować w 21 wieku. Jakie to było odległe!
I przekonacie się że równie szybko będzie rok 2050. Im człowiek starszy tym czas szybciej leci.

PostNapisane: 11 gru 2012, o 22:49 
Moderator

mg101 napisał(a):
Jest październik 1966.....

... dopiero miesiąc później ja się dopiero rodzę, i jeszcze przez wiele lat po urodzeniu nie śniło mi się nawet, że poznam na tym forum tylu fajnych ludzi ;)

PostNapisane: 12 gru 2012, o 10:18 
Użytkownik

mg101 - witam CIe i pelen szacun za to ze CI sie jeszcze chce :)

PostNapisane: 12 gru 2012, o 10:28 

Szacunnek to mało powiedziane, sam ostatnio doszedłem do wniosku, że drepcze w miejscu, menu mi działa i nic kompletnie z tego nie wynikło, dalej kompletnie nie mam pojęcia co i jak w C ;)........

PostNapisane: 12 gru 2012, o 10:52 
Użytkownik

Cytuj:
Naprawiam głównie płyty główne z wag elektronicznych, spotykanych w większości marketów. Nasze wagi to DIGI , jesteśmy czołowym importerem i dystrybutorem urządzeń ważąco-etykietujacych na Polskę .Praktycznie naprawiam wszystko co mi wpadnie w pracy w ręce, od wag poprzez krajalnice checkweighery, metaldetektory, sotrowniki itp. nawet czasem wpadnie jakieś ciekawsze wyzwanie w postaci X-ray
Tego właśnie ciut zazdroszczę . Gdy miałem do czynienia z wagą platformową (np do ważenia cystern) to tylko poprzez interface kart katalogowych. W ogóle to system kształcenia technicznego w Polsce jest dziwny. W zasadniczych szkołach zawodowych są warsztaty, w technikach mniej ale też są. Natomiast na uczelniach co najwyżej laboratoria. A to nie to samo co grzebanie w tablicy rozdzielczej, gdzie może i kopnąć.

PostNapisane: 12 gru 2012, o 10:55 
Użytkownik

Witam Kolegę mg101!

Wielki szacunek dla doświadczenia życiowego - myślę, że Kolega mógłby rozwinąć trochę wątek WIELCY "naszych" czasów. i na pewno byłoby to ciekawe dla każdego! Zachęcam przy wolnej chwili

Z tego co widzę to Kolega jest rówieśnikiem mojego taty :) Fajny rocznik hehe :)

PostNapisane: 12 gru 2012, o 10:59 

To fakt, ale niestety nie mam kompletnie żadnego wykształcenia w kierunku elektronika, a informatyki tylko dwa lata uczelni za mną ;)......
Wszystkiego się uczyłem sam, albo z pomocą dobrych "Szefów" serwisu RTV. Dla mnie punktem zwrotnym w poznaniu elektroniki było przeczytanie "Sztuki Elektroniki", tak jak teraz są książki Mirka dla C pod AVR, tyle że człowiek teraz ma więcej na głowie to i skupić się trudniej na jednym temacie.

Zaczynałem od naprawy telewizorów, magnetowidów, radia, i praktycznie wszystkiego co można było spotkać w gospodarstwie domowym..... nawet mikrofalówki przez jakiś czas naprawiałem.. bo szef jednego z serwisów czepiał się każdej okazji, bo początek 21 wieku ;) to już była praktycznie powolna śmierć serwisów RTV z dawnych czasów.

PostNapisane: 12 gru 2012, o 12:20 
Użytkownik

mg101 napisał(a):
Cytuj:
Naprawiam głównie płyty główne z wag elektronicznych, spotykanych w większości marketów. Nasze wagi to DIGI , jesteśmy czołowym importerem i dystrybutorem urządzeń ważąco-etykietujacych na Polskę .Praktycznie naprawiam wszystko co mi wpadnie w pracy w ręce, od wag poprzez krajalnice checkweighery, metaldetektory, sotrowniki itp. nawet czasem wpadnie jakieś ciekawsze wyzwanie w postaci X-ray
Tego właśnie ciut zazdroszczę . Gdy miałem do czynienia z wagą platformową (np do ważenia cystern) to tylko poprzez interface kart katalogowych. W ogóle to system kształcenia technicznego w Polsce jest dziwny. W zasadniczych szkołach zawodowych są warsztaty, w technikach mniej ale też są. Natomiast na uczelniach co najwyżej laboratoria. A to nie to samo co grzebanie w tablicy rozdzielczej, gdzie może i kopnąć.

Bo człowiek z wykształceniem wyższym technicznym z założenia ma robić coś bardziej ambitnego niż grzebanie w tablicach rozdzielczych. Np. projektowanie tego całego ustrojstwa.

Do grzebania w kablach wystarczy wiedza z technikum/zawodówki + jakieś doświadczenie z pracy. Do projektowania już trzeba mieć sporo wiedzy.

PostNapisane: 12 gru 2012, o 12:37 

buaaaaaaahahahaa, nie rozśmieszaj mnie. Chyba, że mówisz o inżynierach starej daty, którzy przewalili od samego początku po kolei cały ten cyrk, od zawodówki, technikum po inżyniera.

Bo to co teraz wychodzi z uczelni, na pewno nie powinno nazywać się inżynierami..... Nie jeden Technik zagnie pana inżyniera pod względem wiedzy i doświadczenia.
Niestety kończenie dziennych studiów technicznych po ogólniakach, bez jakiegokolwiek doświadczenia w zawodzie kończy się zwyczajnie znajomością teorii i to jeszcze bardzo kiepską bo nie podpartą żadnym doświadczeniem, bo gdzie ci biedni studenci go mają zdobywać, bo nie na niedofinansowanych uczelniach.
Przykład Politechnika Śląska, elektronicy jak z koziej d..... trąba, matematykę to mają opanowaną ale bez wzięcia się przez te 5lat studiów za jakąś robotę związaną z kierunkiem są mniej warci niż koleś po zawodówce, który przynajmniej miał jakieś narzędzia w rękach.

PostNapisane: 12 gru 2012, o 12:50 
Użytkownik

Fakt faktem, że to co obserwuję chociażby u siebie na roku woła o pomstę do nieba. Ludzie z tytułem inżyniera elektroniki i telekomunikacji a lutownicy w ręce nigdy nie mieli, za to są nawet dobrymi programistami czy sieciowcami. Życie.

PostNapisane: 12 gru 2012, o 12:59 

No mierni ci inżynierowie dzisiaj, mierni.....ale jak się samemu człowiek nie zainteresuje to go nawet MiT nie naprostuje ;).

PostNapisane: 12 gru 2012, o 13:05 

rezasurmar napisał(a):
buaaaaaaahahahaa, nie rozśmieszaj mnie. Chyba, że mówisz o inżynierach starej daty, którzy przewalili od samego początku po kolei cały ten cyrk, od zawodówki, technikum po inżyniera.
(...) Niestety kończenie dziennych studiów technicznych po ogólniakach, bez jakiegokolwiek doświadczenia w zawodzie kończy się zwyczajnie znajomością teorii i to jeszcze bardzo kiepską bo nie podpartą żadnym doświadczeniem, (...).

Nie zgodzę sie z tym tak do końca :) (kończyłem ogólniak :lol: a potem elektronikę na AGH - ale ja to raczej pokolenie już kończące powoli zawodową karierę) - nie trzeba wcześniej kończyć technikum zeby po studiach potrafić zaprojektować układ i go poprawnie zmontować i uruchomić - to głównie zależy czy ma się pasję i hobby od młodszych lat, które później znajdują odbicie w pracy zawodowej.

PostNapisane: 12 gru 2012, o 13:11 

Elektronika na AGH daje w kość, bywałem tam na wykładach ;) z kumplem.
No jak samemu nie weźmiesz się do roboty to nic z uczelni nie wyniesiesz, tylko chodzi mi o to, że jeszcze dekadę czy dwie temu, jednak nie było takiego parcia na statystyki uczelni, a teraz to się liczy by tylko jak najwięcej wypchać absolwentów, nie ważne że to teoretycy i to w dodatku oderwani od dzisiejszej rzeczywistości, ważne że mamy więcej inżynierów niż przed 20laty ;).

PostNapisane: 12 gru 2012, o 13:15 

Mam w pracy kolegę, młodego inżyniera, kilka lat po studiach (też AGH) i jest znakomitym konstruktorem. Lubię z nim współpracować - u niego widać po prostu pasję i jest niezwykle precyzyjny oraz dokładny. Nie jest więc tak, że teraz nie "wychodzą" dobrzy inżynierowie - to tylko zależy od człowieka czy mu się chce chcieć ;)

PostNapisane: 12 gru 2012, o 13:28 

Po AGH też znam paru magików :), ale po śląskiej polibudzie to co jeden to partacz.......chyba że stara gwardia, sprzed 2000roku ci to jeszcze dają radę.

PostNapisane: 12 gru 2012, o 13:36 

Niestety, uczelnie w Polsce w wielu przypadkach podcinają skrzydła, bo nie ma miejsca i pieniędzy na indywidualny tok nauczania :(

PostNapisane: 12 gru 2012, o 13:37 
Użytkownik

Najwiecej zalezy od czlowieka. Popatrzcie na naszego kolege Antystatycznego. Chlopak ma pasje i FFT nawet rozkminia :) Nie ma studiow a wiedze ma duza i caly czas sie uczy. Nie trzeba miec studiow zeby byc dobrym fachowcem. Natomiast studia moga pomoc i to duzo ale zalezy jak sie ten czas na nich wykorzysta.

PostNapisane: 12 gru 2012, o 13:45 
Użytkownik

A to nie jest przypadkiem tam, że studia to mają tylko rozbudzić ciekawość, zarazić pasją? Raczej nie uwierzę w to, że 30 lat temu po studiach ludzie byli od razu geniuszami. Rozmawiałem nawet z paroma inżynierami "starej daty" i oni nie mieli pojęcia czym jest PID na przykład, a to Panowie automatycy byli z wieloletnim doświadczeniem. Więc Panowie, to też nie jest tak hop siup jakby mogło się wydawać :)
Choć jak spotkałem mgra inż. po pewnej gdańskiej uczelni, który nigdy na oczy nie widział schematu szafy to też trochę mnie zakręciło :D

PostNapisane: 12 gru 2012, o 13:52 
Użytkownik

ajek napisał(a):
A to nie jest przypadkiem tam, że studia to mają tylko rozbudzić ciekawość, zarazić pasją? Raczej nie uwierzę w to, że 30 lat temu po studiach ludzie byli od razu geniuszami. Rozmawiałem nawet z paroma inżynierami "starej daty" i oni nie mieli pojęcia czym jest PID na przykład, a to Panowie automatycy byli z wieloletnim doświadczeniem. Więc Panowie, to też nie jest tak hop siup jakby mogło się wydawać :)
Choć jak spotkałem mgra inż. po pewnej gdańskiej uczelni, który nigdy na oczy nie widział schematu szafy to też trochę mnie zakręciło :D

No ja tez nigdy nie widzialem schematu szafy (ciezko mi nawet sobie wyobrazic schemat mojej szafy - KOMANDOR) :)
A tak powaznie , to ze ktos nie widzial schematu szafy - jakiej ? GTR-a na statku czy jakiejs innej nie musi oznaczac ze jest "cieniakiem" . Ten przyklad jest raczej malo trafiony.

PostNapisane: 12 gru 2012, o 14:01 
Użytkownik

Ostatnio składałem łóżko z Black Red White i miało schemat montażowy :D

Ten przykład to akurat miała być przeciwwaga, do wcześniejszego zdania o starszych automatykach. To dorzuciłem zdanie o młodszym automatyku. Prosty schemat to było, jakieś PLC, zasilacz, przełączniki, przekaźniki, te sprawy. Zawsze trafi się czarna owca, może po prostu nie macie szczęścia w poznawaniu studentów :D

PostNapisane: 12 gru 2012, o 14:04 

Niestety, ja mam bardzo złe doświadczenia z naszymi kochanymi uczelniami, po za AGH na którym bywałem hobbystycznie w ramach wolnego czasu i dowiedzenia się czegoś, jeszcze jak byłem w zawodówce i technikum. To już studia, ciasnota umysłowa wykładowców i trzymanie się kurczowo pascala i innych duchów przeszłości skutecznie mnie zniechęciło do dalszego uczęszczania i uczenia się rzeczy o których dekadę temu się już powinno zapomnieć.
Z dwóch uczelni na palcach jednej ręki policzę wartościowe przedmioty i wykładowców którzy potrafili przekazać wiedzę i zainteresować przedmiotem.

PostNapisane: 12 gru 2012, o 14:05 
Użytkownik

ajek napisał(a):
Ostatnio składałem łóżko z Black Red White i miało schemat montażowy :D

Ten przykład to akurat miała być przeciwwaga, do wcześniejszego zdania o starszych automatykach. To dorzuciłem zdanie o młodszym automatyku. Prosty schemat to było, jakieś PLC, zasilacz, przełączniki, przekaźniki, te sprawy. Zawsze trafi się czarna owca, może po prostu nie macie szczęścia w poznawaniu studentów :D

Mam troche doswiadczenia ze studentami 8-lat pracy na uczelni :)

PostNapisane: 12 gru 2012, o 14:10 

Przez moje ręce przewinęło się również już kilkunastu praktykantów ;) i kilkunastu pracowników serwisu szkoliłem. Ach ci "inżynierowie" humaniści ;).

Sam jestem po technikum o specjalności Pneumatyka i hydraulika maszyn i napędów. Górnicza szkoła ZEG ;).

PostNapisane: 12 gru 2012, o 14:32 
Użytkownik

To jachu nie wiem, jak możesz nie dostrzegać potencjału chociaż w niektórych studentach :D

Teraz tak sobie jeszcze myślę, że podzielenie studiów pięcioletnich to też trochę wpłynęło na jakość edukacji. Pierwszy semestr magisterki to jakieś matematyki i fizyki znów zamiast kierunkowych przedmiotów. Dalej te 30 czy tam 45 godzin na przedmiot to też za mało by czegoś nauczyć moim zdaniem, a przedmiotów jest tyle i taki ich rozrzut, że człowiek liźnie wszystkiego, ale dostatecznie nie umie nic i musi hobbystycznie nadrabiać.

rezasurmar, wiadomo, 5 lat praktyki to jak z 15 lat szkoły (jeśli nawet nie więcej) ;)

PostNapisane: 12 gru 2012, o 14:37 
Użytkownik

Ajek - potencjal jest w kazdym czlowieku. teraz kwestia tego jak go wykorzysta i na co :)

PostNapisane: 12 gru 2012, o 14:42 

No wiesz, ale jak na każdym kroku, cię gnoją za inność, za wychodzenie po za ramy, to w końcu podwijasz ogon i masz dość...... eh szkoda gadać o tym naszym szkolnictwie, chociaż podobno i tak tragedii nie ma ;).

Tylko zamiast na tą za przeproszeniem cholerną religię kasa powinna iść właśnie na zajęcia w stylu ZPT, organizację zajęć praktycznych już w podstawówkach, gdzie teraz są tak wyposażone pracownie jak za lat 70-80. Kurczę kiedyś w prawie każdej szkole była pracownia, robiło się młotki, obrabiało pilnikiem drewniane klocki itp. a teraz to nie bo po pierwsze, ważniejszy jest rozwój duchowy, no i a dziecko sobie drzazgę wbije......

PostNapisane: 12 gru 2012, o 14:51 
Użytkownik

rezasurmar - nasze szkolnictwo i tak nie jest takie złe. Trzeba sie postawic z obu stron. Jak studiowalem wiem czego mi brakowalo i czego chcialem sie uczyc. Jak uczylem wiem czego mi brakowalo i czego chcialem uczyc. Najwiekszy problem na uczelnicha tak mi sie wydaje to jest problem pracownikow naukowych ktorzy zatrzymali sie z wiedza na poziomie lat 60-ych no max 70-ych i na przedmiotach jak teoria sygnalow, ukladach cyfrowych czy innych przedmiotach zwiazanych z elektronika czy nie tylko ucza tego co umieja a nie tego co powinni. I tu jest pies pogrzebany tak mi sie wydaje .

PostNapisane: 12 gru 2012, o 15:01 

No wina leży po środku jak zwykle, studentów bo chcą tylko zaliczyć, uczelni bo chcą mieć dobre statystyki, a kończy się tym, że wychodzą tłuki, które nawet oscyloskopu nie potrafią włączyć, o pomiarach jakiś na nim to już w ogóle zapomnij.

PostNapisane: 12 gru 2012, o 15:10 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
Tylko zamiast na tą za przeproszeniem cholerną religię kasa powinna iść właśnie na zajęcia w stylu ZPT, .

Kurczę weź nic nie mów, normalnie mnie szlag trafił jak się okazało, że mój syn w technikum elektronicznym ma dwie godziny religii a tylko jedną fizyki i tylko dwie matematyki na tydzień !!! szok !! toż nawet dyrekcja wyłożyła z własnych środków na opłacenie nauczycielom jeszcze chociaż po jednej godzinie matmy extra dodatkowo - bo na fizykę już im nie starczyło - a narzekała dyrekcja że ma związane ręce odgórnie i co ???? no kicha jak nie wiem

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 726 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1