Pytałem się wykładowcy informatyka u mnie na studiach i powiedział że bez php faktycznie się nie obejdzie. No bo czy da się zapisać i odczytać dane na serwer bez użycia odpowiedniego skryptu? Musiałbym chyba tworzyć w aplikacji i na uC gotowe pliki z danymi i je wysyłać na serwer a potem jeszcze w razie potrzeby umieć je odebrać, analizować...
Znalazłem poradnik P. Mirka "WIFI - CLIENT - WWW/PHP" jeszcze nie oglądałem ale po tytule wnioskuje że chyba nie będzie tam wyjaśnień o aplikacji na androida.
Czy jeśli uda mi się przerobić materiał z tego poradnika to będę mógł liczyć na Waszą pomoc z aplikacją B4A?
------------------------ [ Dodano po: wczoraj, o 17:37 ]Obejrzałem poradnik P. Mirka i poczytałem o skryptach php i wiem już mniej/więcej jak można ustawić jakąś zmienną w skrypcie na serwerze i potem odczytać jej zawartość za pomocą modułu wifi.
Niestety sprawa mocno komplikuje się jeżeli chodzi o aplikację B4A. Do tej pory do połączenia z internetem używałem biblioteki Network i komponentów UDPSocket i UDPPacket, które chyba działają tylko w protokole UDP a teraz będę potrzebował TCP.
Czy w B4A istnieją funkcje/obiekty/komponenty które pozwolą na stworzenie podobnego mechanizmu komunikacyjnego TCP jaki jest przedstawiony w poradniku P Mirka "WIFI - CLIENT - WWW/PHP"?
------------------------ [ Dodano po: wczoraj, o 17:37 ]Na podstawie tego poradnika
https://www.b4x.com/android/forum/threa ... rial.7001/ napisałem taką aplikację:
język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
W designerze stworzyłem EditText1 na całej powierzchni wyświetlacza. Miały tu trafiać stringi poszczególnych linii odebranych ze strony
http://aktualnyczas.pl/. Niestety ten program działa chyba inaczej bo po włączeniu aplikacji czekam chwilkę i pojawia się białe tło i nic poza tym.
Czy na podstawie tego kodu mogę odczytywać zawartość strony internetowej podanej w funkcji "Socket1.Connect("aktualnyczas.pl" , 80, 100)"?
------------------------ [ Dodano po: wczoraj, o 17:37 ]Zmieniłem nieco event połączenia ze stroną i opisałem po kolei co się w tym evencie dzieje. Proszę aby ktoś sprawdził czy dobrze rozumiem działanie kodu:
język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Teraz aplikacja zwraca mi w EditText1 wartość "null", czyli chyba prawidłowo łączy się z podaną przeze mnie stroną ale chyba w niewłaściwy sposób próbuję się dobrać do strumienia przychodzącego...
------------------------ [ Dodano po: 11 mar 2016, o 17:37 ]Chyba się udało!
Mam kod który wyświetla mi zawartość przykładowej strony internetowej (
http://aktualnyczas.pl/) w oknie EditText1 na telefonie.
Tylko czy na pewno tego chciałem????
Aplikacja ta pozwala mi się dobrać do budowy takiej strony a mi chyba bardziej potrzeba skorzystać z tego co ona wyświetla w przeglądarce, bo np w przeglądarce wyświetla aktualny czas i datę a w aplikacji tylko skrypty i funkcje które pozwalają ten czas obliczyć.
Oto kod:
język basic4gl
------------------------ [ Dodano po: 11 mar 2016, o 17:37 ]No więc problem chyba rozwiązany. Założyłem serwer na jednym z darmowych hostingów. Napisałem drobny skrypt w php przetwarzający dane nadesłane w linku url mojej strony. Napisałem też aplikację która wysyłając zapytanie do strony wysyła również dane w postaci zmiennych w linku url. Aplikacja po odebraniu źródła strony wyszukuje w nim konkretne dane rozpoczynające i kończące się zadanymi znacznikami "#". Rezultat wyświetlany w postaci stringów w EditText. Teraz tylko potrenować z bazą danych MSQL i łączność globalna będzie działać na przekór wszelkim trudnościom!!! (ze strony operatorów internetowych, zewnętrznych stałych adresów ip ........ )
Dziękuję wszystkim za pomoc!!!