Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA w 2025? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 4 kwi 2025, o 06:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
     Tytuł: ATB PIC18F GMO?
    PostNapisane: 6 mar 2016, o 17:40 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witajcie Koledzy :)

Jako że jestem człowiekiem ciekawym, oprócz AVRów lubuje również inne rodziny mikrokontrolerów. Pewnie nigdy przez to żadnego z nich się nie nauczę ale... mniejsza z tym ;)

Dziś chciałbym Wam przedstawić swoją przystawkę do ATB z procesorkiem PIC18F4580. Jest to bardzo fajny procesorek w obudowie 40 nóżkowej ( w wersji DIL40) O jego zaletach można poczytać w nocie katalogowej ;)

NOTA PDF PIC18F4580

Przejściówka powstała dlatego że plątanina kabli na płytce stykowej mnie odraża. Wolę płyteczką PCB, z dobrą filtracją i pewnymi połączeniami elektrycznymi ;)

O ile moje własne PCB przypomina trochę twór Doktora Victora Frankensteina to zestaw ATB to porzadny sprzęt. Dlatego padło że nie będę robił osobnego zestawu uruchomieniowego z skorzystam z opcji dorobienia adaptera.

SCHEMAT

Schemat jak to schemat, starałem się dopasować PINOUT PICa do PINOUTU ATmegi32. Jakoś, jakoś to nawet wyszło. Ogromne podziękowania dla Kolegi Sunriver i Xbary bo to na ich przystawce do STMa się wzorowałem ;)

Obrazek

PCB

Projekt płytki PCB w załączniku natomiast poniżej screeny z eagla :)

ObrazekObrazekObrazek

Ścieżki mają 12 milsów. Te od zasilania 24 milsy bodajże. Całość wykonałem metodą fotochemiczną, przy użyciu folii światłoczułej.

EFEKT

Poniżej efekty ;)

ObrazekObrazek

PODSUMOWANIE

Ogólnie projekt wykonałem dlatego że chciałbym wykorzystać parę PICów które mam w szufladzie do przyszłych projektów. Skąd je mam? Otóż Microchip to firma która nie szczędzi sampli. Ja dostałem już kilka procków od nich. Dlatego jeżeli jest ktoś zainteresowany to wart poznać ich mikrokontrolery ;) Ja sam mam zamiar je dogłębnie dalej poznawać ;)

To tyle, miłego PIC'owania :lol:

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 6 mar 2016, o 18:45 
    Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Brawo
    Nefarious19 napisał(a):
    Przejściówka powstała dlatego że plątanina kabli na płytce stykowej mnie odraża

Dlatego skusiłem się na zestaw ATB. Najgorsze co może być to jak nie wiadomo, gdzie szukać błędu jak coś nie działa.

Pewnie wielu naszych forumowiczów też myślało o innych prockach. Moim jednak zdaniem lepiej dodać płytkę w stylu ATB SHIELD M128, bo jest bardziej kompaktowa, a złącza goldpin są mocniejsze.

PostNapisane: 6 mar 2016, o 20:05 
    Moderator

Nefarious19 napisał(a):
    Schemat jak to schemat, starałem się dopasować PINOUT PICa do PINOUTU ATmegi32. Jakoś, jakoś to nawet wyszło.

Nie jakoś a wspaniale ;) ... gratulacje bo przystawka ślicznie wykonana! No i rosną nam na forum kolejne mutanty ATB ;) .... Tak jak to dawniej zapoczątkował nasz forumowy "doctor SunFranRiverKenstein" :lol:

PostNapisane: 6 mar 2016, o 21:45 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Cytuj:
    Moim jednak zdaniem lepiej dodać płytkę w stylu ATB SHIELD M128, bo jest bardziej kompaktowa, a złącza goldpin są mocniejsze.

W przyszłości planuje coś takiego pod TQFP dla jakiegoś PICa 16F, ewentualnie 18F ;) to narazie pierwszy taki potworek ;)

mirekk36 napisał(a):
    No i rosną nam na forum kolejne mutanty ATB

Mam nadzieję że będzie ich więcej ;) ATB to mega uniwersalny zestawik ;)

PostNapisane: 9 mar 2016, o 23:49 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Dzisiejsze testy adapterka z wyświetlaczem HD44780 :)

Obrazek

Śmiga jak talala ;)

Strefa czasowa: UTC + 1