Witajcie Koledzy
Jako że jestem człowiekiem ciekawym, oprócz AVRów lubuje również inne rodziny mikrokontrolerów. Pewnie nigdy przez to żadnego z nich się nie nauczę ale... mniejsza z tym
Dziś chciałbym Wam przedstawić swoją przystawkę do ATB z procesorkiem PIC18F4580. Jest to bardzo fajny procesorek w obudowie 40 nóżkowej ( w wersji DIL40) O jego zaletach można poczytać w nocie katalogowej
NOTA PDF PIC18F4580Przejściówka powstała dlatego że plątanina kabli na płytce stykowej mnie odraża. Wolę płyteczką PCB, z dobrą filtracją i pewnymi połączeniami elektrycznymi
O ile moje własne PCB przypomina trochę twór Doktora Victora Frankensteina to zestaw ATB to porzadny sprzęt. Dlatego padło że nie będę robił osobnego zestawu uruchomieniowego z skorzystam z opcji dorobienia adaptera.
SCHEMATSchemat jak to schemat, starałem się dopasować PINOUT PICa do PINOUTU ATmegi32. Jakoś, jakoś to nawet wyszło. Ogromne podziękowania dla Kolegi
Sunriver i
Xbary bo to na ich przystawce do STMa się wzorowałem
PCBProjekt płytki PCB w załączniku natomiast poniżej screeny z eagla
Ścieżki mają 12 milsów. Te od zasilania 24 milsy bodajże. Całość wykonałem metodą fotochemiczną, przy użyciu folii światłoczułej.
EFEKTPoniżej efekty
PODSUMOWANIEOgólnie projekt wykonałem dlatego że chciałbym wykorzystać parę PICów które mam w szufladzie do przyszłych projektów. Skąd je mam? Otóż Microchip to firma która nie szczędzi sampli. Ja dostałem już kilka procków od nich. Dlatego jeżeli jest ktoś zainteresowany to wart poznać ich mikrokontrolery
Ja sam mam zamiar je dogłębnie dalej poznawać
To tyle, miłego PIC'owania