Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 mar 2026, o 18:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: MIDI na AVR
PostNapisane: 5 mar 2016, o 00:47 
Użytkownik

Teoretycznie AVRki można wykorzystać do budowy różnych urządzeń obsługujących standard MIDI ....
Nie jestem wytrawnym programistą ...stąd pytanie do bardziej zaawansowanych kolegów ... czy ktoś potrafi mi przybliżyć temat budowy playera plików midi,
który przesyła komunikaty do modułu brzmieniowego za pomocą transmisji szeregowej ? (USART)
Chodzi mi najbardziej o zrozumienie działania algorytmu i kodu ... bo nie za bardzo mam pomysł jak się za to zabrać szczerze mówiąc ......
Oczywiście myślę tylko o sterowaniu modułu brzmieniowego komunikatami midi a nie emulowania dźwięków instrumentów na AVRku ....

cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: MIDI na AVR
PostNapisane: 5 mar 2016, o 10:54 
Użytkownik

A link niczego co by Cię interesowało nie wyrzucił?

Sent from my mobile.

PostNapisane: 5 mar 2016, o 16:04 
Użytkownik

wrzucił wrzucił i to nie raz .... ;) jest cała masa artykułów ale są niestety na bardzo niskim poziomie merytorycznym ... trudno znaleźć też jakieś konkretne konkrety jak mówi nasz noblista ...
Są oczywiście opisy konstrukcji ale o algorytmach jak to działa nie ma za wiele ...
Z konkretów dobra strona jest tutaj : http://www.lehmayr.de/e_mrmidi.htm
Jest listing oprogramowania ale nie łatwy w analizie ....

PostNapisane: 5 mar 2016, o 18:31 
Użytkownik

Przecież protokół MIDI jest bardzo dobrze udokumentowany
wiec co za problem sobie stworzyć coś ??

https://www.youtube.com/watch?v=JQp11Av_ke8
https://www.youtube.com/watch?v=OF2_iJJbrOg

Da się ?? da się :P

PostNapisane: 6 mar 2016, o 02:00 
Użytkownik

Andrzej sam protokół to pół biedy .... wytwarzanie i wysyłanie przez USART prostych poleceń z protokołu to rzeczywiście nie problem nawet dla takiego cieniasa informatycznego jak ja :lol:
Mnie chodzi o coś bardziej zaawansowanego .... Chciałbym poczytać jak działa taki najprostszy (na początek) player plików midi ....
Tak jak pisałem nie chcę generować dźwięku na AVR tylko wziąć jakiś dowolny plik midi i spowodować żeby program zawartość pliku midi przesyłał zgodnie z taktami i tempem utworu w postaci pojedynczych już komunikatów do modułu brzmieniowego instrumentu przez USART.
Na stronie www którą podałem, tego ziomka z Niemiec, jest wystawiony program w postaci kodu w C ale program jest dość złożony .... umożliwia także zapis midi ... obsługę z pilota i inne wodotryski ... jak dla mnie na razie analiza tego kodu jest wyzwaniem .... dlatego szukam jakichś opisów .... informacji ... czegokolwiek co pozwoli zrozumieć algorytm działania takiego playera ....
W pliku midi jest zapisane tempo. Z tego co na razie doczytałem zdarzenia mają znaczniki czasowe względne odniesione do początku utworu i w oparciu o tempo utworu i te znaczniki czasowe program wysyła po kolei sekwencyjnie zdarzenie za zdarzeniem .... Ale to tylko tak prosto się mówi ... Bo w rzeczywistości to dość skomplikowany proces .....
Jakbyś gdzieś widział jakieś opisy na w miarę nie zaawansowanym poziomie daj znać proszę o ile nie zapomnisz :D

PostNapisane: 6 mar 2016, o 08:15 
Użytkownik

Witam
Jeśli kolega już wszędzie buszował to chyba już to widział, ale tu jest trochę teorii:
M I D I

Pozdr.

PostNapisane: 6 mar 2016, o 10:49 
Użytkownik

Dzięki :) to bardzo stary artykuł .. kiedyś czytałem.
Generalnie teoretycznie opis standardu "oficjalnie" jest dostępny tylko za opłatą od 80 tych lat ...
Na szczęście dobrzy ludzie przez wiele lat analizowali i porządkowali informacje na temat samego standardu więc wiele informacji można do zastosowania nie komercyjnego znaleźć, poczytać i stosować.
Np. tutaj jest trochę wartościowych informacji:
http://www.hinton-instruments.co.uk/reference/midi/protocol/index.htm
i tu :
http://faydoc.tripod.com/formats/mid.htm

ale tak jak powiedziałem ... szukam wiedzy na temat algorytmów jak np. praktycznie napisać player midi na np. na AVR ...

PostNapisane: 6 mar 2016, o 22:25 
Użytkownik

Polecem cykl artykółów z EP pt. MIDI - cyfrowy interfejs instrumentów muzycznych - cz.1, cz.2 i cz.3, a i jeszcze do kompletu sprzęt, było jweszcze kilka artykółów na temat MIDI, lecz to bez problemów sobie znajdziesz w archiwum EP.

Mam gdzieś na płytce gotową bibliotekę w C na AVR do powyższego cyklu, jak będziesz zainteresowany to daj znać to ją odszukam i wrzucę.

PostNapisane: 7 mar 2016, o 00:08 
Użytkownik

To też znam ... to bardzo "stare" projekty ale też programowo stosunkowo proste do ogarnięcia ...
Jakbyś miał coś o samej budowie plików midi czy jakieś opisy jak odtwarzać takie pliki to chętnie się uśmiechnę po informacje .....

PostNapisane: 7 mar 2016, o 14:57 
Użytkownik

Przepraszam ale nie pamiętam kto mnie pytał ... obiecałem że poszukam ... Tutaj są proste do zrobienia i "działające" projekty związane z midi ale chyba nie ma źródeł z programami .... więc jako ciekawostka zamieszczam link:
http://www.przypadkiadama.com/zrob/zrob.htm

PostNapisane: 7 mar 2016, o 18:59 
Użytkownik

Witam
tomek napisał(a):
Oczywiście myślę tylko o sterowaniu modułu brzmieniowego komunikatami midi

tomek napisał(a):
Jakbyś miał coś o samej budowie plików midi czy jakieś opisy jak odtwarzać takie pliki

...ale zdaje się, że artykuły podane przez kol.phill2k "wyczerpują znamiona transmisji" ;) .
Tobie chodzi jak toto nadawać, czy jak odczytywać?

Pozdr.

PostNapisane: 7 mar 2016, o 19:28 
Użytkownik

Z tego co widzę koledzy "odtwarzanie mida" ograniczają do samego sprzętowego procesu nadawania pojedynczych bitów ramek midi a mnie chodzi o rzecz następującą i bardziej skomplikowaną:
ładujemy do pamięci plik midi w którym jest docelowo zawarte 16 kanałów midi. I te 16 kanałów midi zgodnie z tempem zapisanym w utworze i wszystkimi kontrolerami i komunikatami ( np. lyrics z tekstem piosenki czy MIDI CLOCK ) transmitujemy jako ramki midi przez USART do modułu brzmieniowego, który z tych komunikatów wytwarza dźwięk instrumentów ......
Nie chodzi mi o samą konfigurację USART do transmisji szeregowej tylko o algorytm który "rozkoduje" plik midi na pojedyncze komunikaty i je wyśle jako strumień bajtów na zewnątrz AVRa ....

PostNapisane: 7 mar 2016, o 22:46 
Użytkownik

Musisz poczytać o formacie midi np. https://www.csie.ntu.edu.tw/~r92092/ref/midi/.

Możesz też skorzystać z konwerterów np. http://www.fourmilab.ch/webtools/midicsv/

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 8 mar 2016, o 00:15 
Użytkownik

Ten artykuł o składni pliku midi fajny i przydatny .... ten o programie do zamiany midi do formatu cvs jak dla mnie trochę przedziwny bo nie widzę praktycznego zastosowania pliku csv ....
Poczytam o składni może coś wykombinuję z tego jak się zabrać za program "playera" ....
Tutaj http://www.lehmayr.de/e_mrmidi.htm jest działający player i listing programu ale trochę mnie przerasta na razie .....

PostNapisane: 8 mar 2016, o 13:45 
Użytkownik

Na forum masz też coś ode mnie. viewtopic.php?p=96676#p96676
Ja tylko przerobiłem biblioteki by się kompilowały pod darmowym AVR-GCC.

Wysłane z mojego LG-P700 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 8 mar 2016, o 18:12 
Użytkownik

Ten rosyjski projekt już też kiedyś oglądałem ale też to trochę nie to czego poszukuję. Nie chcę wytwarzać samego dźwięku audio programowo tylko przesyłać sterowanie do modułu brzmieniowego który gra z taką jakością że można z papci wyskoczyć :D Ten rosyjski projekt o tyle jest prosty że w zasadzie nie ma tam polifonii a plik do odtwarzania to nie plik midi tylko odpowiednio spreparowany plik z danymi.
Powoli rozgryzam budowę, składnię i same polecenia ze standardu MIDI ale to ciągle za mało żeby samemu napisać player który odtworzy wszystkie kanały i będzie rozpoznawał a potem przesyłał wszystkie istotne dla odtwarzania pliku zdarzenia. Jak będzie spokojniejszy moment pomyszkuję jeszcze po sieci może jakieś źródła w C z opisami jakiś dobry człowiek wystawił ....

PostNapisane: 9 mar 2016, o 00:04 
Użytkownik

Cytuj:
Ten artykuł o składni pliku midi fajny i przydatny .... ten o programie do zamiany midi do formatu cvs jak dla mnie trochę przedziwny bo nie widzę praktycznego zastosowania pliku csv ...

W wygenerowanym cvs-ie masz rozkodowany cały plik midi. Jak nie musisz bezpośrednio czytać z formatu midi, to w ten sposób możesz sobie je rozkodować i z tego zrobić własny plik (lub nawet jakieś stałe w kodzie), który będziesz używał.

--
Pozdrawiam,
Robert

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Oczywiście samodzielne rozkodowanie plików midi jest znacznie lepsze, ale jak sam zauważyłeś, nie jest to takie proste :(

PostNapisane: 9 mar 2016, o 01:42 
Użytkownik

Urządzeniami nawiązującymi łączność za pomocą komunikacji MIDI zajmuję się wiele lat ale szczerze mówiąc nie spotkałem się z praktycznym zastosowaniem konwersji pliku midi na format tekstowy.
Niestety nie ma też kodu tego konwertera .... więc szukamy dalej
Tutaj np. http://www.2writers.com/eddie/TutSysEx.htm jest fajny artykuł tłumaczący podstawy budowy SysExów .... może się komuś przyda ....

Strefa czasowa: UTC + 1