Andrzej sam protokół to pół biedy .... wytwarzanie i wysyłanie przez USART prostych poleceń z protokołu to rzeczywiście nie problem nawet dla takiego cieniasa informatycznego jak ja
Mnie chodzi o coś bardziej zaawansowanego .... Chciałbym poczytać jak działa taki najprostszy (na początek) player plików midi ....
Tak jak pisałem nie chcę generować dźwięku na AVR tylko wziąć jakiś dowolny plik midi i spowodować żeby program zawartość pliku midi przesyłał zgodnie z taktami i tempem utworu w postaci pojedynczych już komunikatów do modułu brzmieniowego instrumentu przez USART.
Na stronie www którą podałem, tego ziomka z Niemiec, jest wystawiony program w postaci kodu w C ale program jest dość złożony .... umożliwia także zapis midi ... obsługę z pilota i inne wodotryski ... jak dla mnie na razie analiza tego kodu jest wyzwaniem .... dlatego szukam jakichś opisów .... informacji ... czegokolwiek co pozwoli zrozumieć algorytm działania takiego playera ....
W pliku midi jest zapisane tempo. Z tego co na razie doczytałem zdarzenia mają znaczniki czasowe względne odniesione do początku utworu i w oparciu o tempo utworu i te znaczniki czasowe program wysyła po kolei sekwencyjnie zdarzenie za zdarzeniem .... Ale to tylko tak prosto się mówi ... Bo w rzeczywistości to dość skomplikowany proces .....
Jakbyś gdzieś widział jakieś opisy na w miarę nie zaawansowanym poziomie daj znać proszę o ile nie zapomnisz