Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 gru 2024, o 15:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 lut 2016, o 17:40 
Nowy

Witam.
Jestem w trakcie projektowania płytki do mojego projektu, i mam problem z doborem kondensatorów do stabilizatora 7805. W nocie producent zamieścił że na wejściu należy dać minimum 0,33uF i na wyjściu 0,1uF. Czy można dać 47uF na wejściu i 47uF na wyjściu(obydwa elektrolity) albo 47uF na wejściu i 100nF na wyjściu( elektrolit i ceramik).

PS. Przy procku już dobrana jest para tak jak jest napisane na blogu pana Mirka.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 lut 2016, o 18:10 
Użytkownik

Witaj.

Kondensatory większe (czyli powiedzmy minimum 1uF) służą do magazynowania energii, kondensatory o mniejszej pojemności (nano i pikofarady) służą do filtrowania napięcia z zakłóceń.
Czyli jeśli producent podaje 0,33uF i 0,1uF (330nF i 100nF) to są to kondensatory filtrujące. Do tego należy dołożyć kondensatory magazynujące, o pojemności zależnej od spodziewanego poboru prądu przez układ.

Odnośnie podanej przez Ciebie konfiguracji - 47uF na wejściu może być, ale do tego trzeba dołożyć ten 0,33uF (albo jakiś podobny, tego rzędu wielkości). Na wyjściu 47uF i 100nF jest jak najbardziej w porządku.

PostNapisane: 16 lut 2016, o 18:13 
Użytkownik

Nie oszczędzaj na kondensatorach. Daj z obydwóch stron ceramiki 100nF i po obu stronach elektrolity po 47uF. Bez kondensatorów układ też stabilizuje ale w większosci urządzeń w jakich spotykam ten stabilizator są dwie pary kondensatorów jak wyżej napisałem

PostNapisane: 16 lut 2016, o 18:31 
Nowy

Ok. Dziękuję za pomoc. Czyli do tych filtrujących to daje się do ok 1uF tak?
A czy te pojemności do magazynowania mogą być większe od tego spodziewanego prądu? Jeśli tak to o ile max ?

PostNapisane: 16 lut 2016, o 18:43 
Moderator

Piszesz kolego, że czytałeś artykuł na blogu a tymczasem zadajesz takie pytania które troszkę wskazują - że nie do końca go czytałeś albo nie do końca uważnie. Polecam przeczytać jeszcze raz ze zrozumieniem ponieważ WYRAŹNIE opisuję tam na potrzeby początkujących, którzy nie mają jeszcze doświadczenia w jaki sposób dobierać kondensatory filtrujące w tym dla 7805 .... na prawdę - chyba nie czytałeś tego

Jedyne czego być może nie opisałem na blogu to w jaki sposób dobierać kondensator (ale elektrolityczny) na WEJŚCIU 7805 jeśli ktoś sam robi zasilacz z mostkiem gretza. Ale też wtedy to taki kondensator można i wręcz warto obliczać na co są odpowiednie wzory i często tu nawet na forum to było omawiane ...

Podsumowując - proszę wróć do bloga, przeczytaj JESZCZE raz ale UWAŻNIE ten artykuł:
http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/mi ... lanie.html

i wtedy zadaj ew pytanie w odniesieniu do tego tekstu ok ? (tzn jeśli ja mam coś pomóc) .... chyba że ktoś inny coś ma jeszcze od siebie do dodania ....

PostNapisane: 16 lut 2016, o 18:48 
Nowy

mirekk36 napisał(a):
Piszesz kolego, że czytałeś artykuł na blogu a tymczasem zadajesz takie pytania które troszkę wskazują - że nie do końca go czytałeś albo nie do końca uważnie. Polecam przeczytać jeszcze raz ze zrozumieniem ponieważ WYRAŹNIE opisuję tam na potrzeby początkujących, którzy nie mają jeszcze doświadczenia w jaki sposób dobierać kondensatory filtrujące w tym dla 7805 .... na prawdę - chyba nie czytałeś tego

Jedyne czego być może nie opisałem na blogu to w jaki sposób dobierać kondensator (ale elektrolityczny) na WEJŚCIU 7805 jeśli ktoś sam robi zasilacz z mostkiem gretza. Ale też wtedy to taki kondensator można i wręcz warto obliczać na co są odpowiednie wzory i często tu nawet na forum to było omawiane ...

Podsumowując - proszę wróć do bloga, przeczytaj JESZCZE raz ale UWAŻNIE ten artykuł:
http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/mi ... lanie.html

i wtedy zadaj ew pytanie w odniesieniu do tego tekstu ok ? (tzn jeśli ja mam coś pomóc) .... chyba że ktoś inny coś ma jeszcze od siebie do dodania ....

Przyznam się że tylko tak powierzchownie poczytałem ten artykuł ponieważ zająłem się tylko tym fragmentem gdzie było opisane że para do nóżki procesora. Także już wracam do przeczytania całego artykułu :)

Strefa czasowa: UTC + 1