GwynBleidD napisał(a):
Ale pax, pax panowie! ......
Mirku, wstydź się... Zaraziłeś mnie rzetelnym i pełnym dobrych rad podchodzeniem do tematu, jak i nie wykłócaniem się tylko spokojnym tłumaczeniem, a sam co robisz?
hmmm ciekawie prawisz, ale racja (i dobrze, że tacy ludzie jak ty pojawiają się na tym forum) - niestety nerwy mi trochę puściły za co przepraszam jeśli ktoś poczuł się urażony...
dodam tylko, że tekst o tym iż eclipse nie jest dla kolegi 20rafalo, miał być motywujący pomimo że zaczepny.... (i mam nadzieję, że taki efekt na końcu to odniosło)
------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]GwynBleidD napisał(a):
Także proszę uprzejmie słowa odwołać i przeprosić naszego guru i mistrza za słowa obelgi, któreż wypłynęły z Twojej klawiatury. Albo na uklepanej ziemi się spotkajcie i załatwcie to po rycersku. .
Przepraszanie na pewno nie jest konieczne bo się nie obraziłem, a po rycersku to będzie właśnie próba zmierzenia się raz a dobrze z eclipse, odpalenie go i skompilowanie chociaż jednego kodu bez warningów itp ..... tak żeby sobie obiektywnie spojrzeć i porównać.... A po tym jeśli kolega wybierze jakikolwiek inny edytor czy to AVR Studio 4/5/6 czy CodeBlocks czy nawet PN .... to na prawdę ŻADEN grzech! .... ja nigdy nikomu na siłę nie wmawiam że Eclipse jest NAJlepsze a AVR Studio najgorsze.....
każde ma swoje wady i zalety - a ja dlatego mówię najczęściej o eclipse ponieważ o wiele szybciej uda się pomóc początkującemu w kłopotach gdy pod ręką ma Eclipse niż AVR Studio 5/6. Każda bardziej już doświadczona osoba poradzi sobie natomiast sama niezależnie czy będzie tworzyć w PN czy AVR Studio 5/6. Więc proszę zrozumieć tą moją podstawową ideę. Tym bardziej, że ja włożyłem rzeczywiście sporo wysiłku aby pokazać, że z Eclipse można szybko i łatwo wystartować ..... jednak to jest nic z OGROMEM PRACY jaki wykonał ostatnimi czasy w tym zakresie kolega SunRiver czy też kolega Krauser, bo to dzięki ich zacięciu na przykład mamy jako pierwsi na świecie panowie działający w pełni toolchain atmelowski pod Eclipsem i to w najnowszej wersji....
Warto więc pomyśleć o ich trudzie i dokonaniach zanim się tak ochoczo zacznie narzekać na Eclipse
------------------------ [ Dodano po: 11 minutach ]GwynBleidD napisał(a):
Aa, mirku: wymyśl sobie jakąś surową karę i wciel ją w życie
![Szczęśliwy :)](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_e_smile.gif)
Ostatnio robiłem już 20 pompek gdy się sam ukarałem, niech więc będzie, że w te upały wykonam ich 40 w dwóch równych ratach po 20 w ciągu 4 dni
------------------------ [ Dodano po: 15 minutach ]GwynBleidD napisał(a):
20rafalo, proponuję wypróbować oba
![Szczęśliwy :)](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_e_smile.gif)
ja korzystam ostatnio z toolchaina atmela, ale od czasu do czasu z WinAVR też mi się zdarzy. Właściwie różnic nie zauważysz między nimi na początku zabaw z mikrokontrolerami.
tzn jedna różnica rzuci się od razu w oko - ale warto od razu działać w tym zakresie tak jak nakazuje nowy toolchain atmelowski. Chodzi o wymóg używania specyfikatora
const dla zmiennych lokowanych w pamięci FLASH. np:
Kod:
const char tab[] PROGMEM = "jakis napis";
zamiast tak jak można to było robić wcześniej:
char tab[] PROGMEM = "jakis napis";czego efektem będzie od razu wymóg dodawania specyfikatora const do argumentów funkcji, jeśli będziemy mieli zamiar przekazać taką zmienną ( w zasadzie stałą ) jako parametr funkcji