Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 20 lip 2019, o 18:59


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 gru 2015, o 13:10 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 07 maja 2015
Posty: 6
Pomógł: 0

Witam

Mam połaczony łączem szeregowym moduł wyświetlacza Nextion ze zdefiniowaną jedną zmienną.
Jest to okienko typu "number" n0.val.
Wyświetlacz dołaczony jest do ATMegi 16, program poniżej.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Problem polega natym, że na wyświetlaczu nic się nie zmienia, cały czas zmienna przybiera wartość 0.
Podobnie gdy wysyłam dane z HyperTerminala.
Jeśli wysyłam dane z edytora Nextiona to na wyświetlaczu watrość zmiennej n0.val zmienia się zgodnie z tym co zostało do niego wysłane.

pozdrawiam

Krystian



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 gru 2015, o 18:09 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sie 2013
Posty: 3796
Lokalizacja: Grudziądz
Pomógł: 143

Popatrzyłem na ten wyświetlacz i musisz mu zadeklarować za pomocą jego programu na jakie komendy zmienna będzie reagowała.

Swoją drogą fajny ten LCD mogę spytać za ile i gdzie go zakupiłeś ??

_________________
Usługi druku przestrzennego - www.drumik.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 gru 2015, o 12:45 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 07 maja 2015
Posty: 6
Pomógł: 0

Stworzyłem do testu prosty ekran:
Jedno pole "number" o nazwie n0, do którego należy wysłać dane w formacie n0.val=123 (123 przykładowa wartość) i zakończyć 0xff 0xff 0xff.
Niestety ani wysyłanie z AVR ani przez hyperterminal nie przechodzą.

Korzystając z symulatora w Itead Edytorze wysyłając n0.val=123 i Enter wyświetlacz przyjmuje wysłaną wartość i ją wyświetla.
Nie bardzo wiem jak podejrzeć format danych wysyłanych z edytora ITEAD.

Co do samego wyświetlacza zakupiłem na AliExpress za 18 euro.

pozdrawiam

Krystian



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 gru 2015, o 20:54 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sie 2013
Posty: 3796
Lokalizacja: Grudziądz
Pomógł: 143

Kolego a jaką prędkość masz ustawioną w wyświetlaczu oraz jaką prędkość deklarujesz w uC i przy jakim kwarcu ?

Sądzę że tutaj będzie jakiś błąd bo skoro z z symulatora w Itead wyświetlacz śmiga to obstawiał bym na ustawienia w uC + wartość kwarcu jak i ustawienia w LCD

Rozmyślam nad zakupem takowego LCD do mojej stacji meteo :) może być sympatycznie :)

_________________
Usługi druku przestrzennego - www.drumik.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 paź 2016, o 20:26 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 03 wrz 2016
Posty: 1
Pomógł: 0

Witam :)
I jak sytuacja się potoczyła? Udało się nawiązać połączenie z wyświetlaczem? Samemu utknąłem tydzień temu w editorze do tego wyświetlacza. Tyle, że wersja 3,5".



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 lis 2017, o 12:59 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 06 lis 2017
Posty: 7
Pomógł: 0

wyświetlenie coś na wyświetlaczu nie ma problemu gorzej jest odczytanie przycisku i dekodowanie ramki
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


jeśli ktoś ma rozwiązanie na dekodowanie przycisku w bascom to poproszę



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 lis 2017, o 17:15 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 lip 2013
Posty: 539
Pomógł: 29

Temat stary trochę . Co przychodzi (albo co powinno przyjść )z wyświetlacza po naciśnięciu przycisku? Ogólnie w Bascom jest dosyć proste odbieranie danych z UART.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 lis 2017, o 18:53 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 kwi 2014
Posty: 333
Pomógł: 9

dim potw as string * 4
potw="0xFF"

Walczyłem kędyś z takim lcd, problemem jest chyba to, że wysyłasz string 255 a nie byte 0xFF.
Jak masz analizator, zobaczysz ze leci na końcu"2""5""5" a nie "255".
Warto to sprawdzić.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 lis 2017, o 20:54 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 lip 2013
Posty: 539
Pomógł: 29

dim potw as string * 4
potw="0xFF"
Jak wysyłasz 4 znaki to musisz zadeklarować 4 bajty + 1 czyli
dim potw as string * 5



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 lis 2017, o 16:55 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 06 lis 2017
Posty: 7
Pomógł: 0

niby coś takiego powinno przyjść
to co zaznaczone na czerwono to info o naciśnieniu przycisku "+"
Obrazek


info z symulatora nextion edytor



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 gru 2017, o 16:58 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 06 lis 2017
Posty: 7
Pomógł: 0

odnośnie odbioru danych dziwne rzeczy
mam taki kodzik - proszę o wyrozumiałość jest to program testowy i pewne że czy są nie używane
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


co wychwytuje na wyświetlaczu to ---gdy moja wartość n0. 'zapytanie
Print "get n0.val";
Printbin Koniec ; Koniec ; Koniec
jest wartością np =1
to otrzymuje na wyświetlaczu
26 209 0 0 0 200 200 200
gdy mam watość w n0=2
26 210 0 0 0 200 200 200
a dlaczego nie mam dla n0=1
71 1 0 0 0 255 255 255?
przechwycone dane
Obrazek
sorki dla tych danych otrzymam
26 213 0 0 0 200 200 200



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 gru 2017, o 21:25 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 lip 2013
Posty: 539
Pomógł: 29

Gdzieś w tematach o Bascom jest świetny poradnik jak odbierać dane z uart. Niestety nie pamiętam gdzie to jest. Tu teraz masz niezły galimatias:) Poszukaj tgo poradnika, a komunikacja uart w bascom okaże się bardzo łatwa i przyjemna.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 gru 2017, o 21:29 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 16 wrz 2014
Posty: 261
Pomógł: 12

grzeniu 73 napisał(a):
Gdzieś w tematach o Bascom jest świetny poradnik jak odbierać dane z uart. Niestety nie pamiętam gdzie to jest. Tu teraz masz niezły galimatias:) Poszukaj tgo poradnika, a komunikacja uart w bascom okaże się bardzo łatwa i przyjemna.

TUTAJ jest całkiem sporo opisów na temat UART + BASCOM



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 gru 2017, o 21:54 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 lip 2013
Posty: 539
Pomógł: 29

Dokładnie o tym pisałem. To taka uartowo-bascomowa biblia :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO