Witam wszystkich!!
Postanowiłem postawić stronkę www na procku avr a dokładnie na ATmedze8(wiem, że trochę mała ale do testów wystarcza)
Mam problem z parsowaniem danych. Nie wiem czy chodzi o samą funkcję czy też może o polecenie GET.
A wiec po kolei.
Kiedy na stronce stworzyłem sobie formularz składający się z 2 komórek ( kolor, stan ) oraz przycisku( zatwierdz ) Polecenie GET wyglądało tak: ".../?kolor=red&stan=on&zatwierdz="
Do parsowania danych używałem takiej funkci:
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Wszystko działa poprawnie. Czerwona dioda zapala się i gasi.
Kiedy jednak chcę użyć tylko klawisza i suwaka, pojawia się problem. Nie potrafię dostać się do cyfry na końcu. Polecenie wygląda tak: "../?przycisk1=&suwak=51". Nie mam pomysłu jak przeanalizować nadesłane polecenie za pomocą funkcji jak wyżej. (od razu powiem, że próbowałem na wiele sposobów lecz niestety nie znalazłem poprawnego). Idąc więc małymi kroczkami napisałem taką oto funkcję:
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Do tego etapu wszystko działa poprawnie. Dioda czerwona i zielona zapala się. Dalej pojawia się problem, ponieważ po cyfrze 51 nie ma już kolejnego separatora.
Rozwiązaniem wydaje się funkcja strtok_r jednak jak jej użyłem zapala się tylko dioda czerwona.
Oto kod:
język cpp
Nie wiem czy powodem niedziałającej funkcji jest fakt, że za cyfrą 51 znajduję się jeszcze jakieś polecenie html-owe czy może funkcja jest zła.
Proszę o pomoc. Pozdrawiam Arek