Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 15 cze 2025, o 14:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 28 lis 2015, o 20:38 
    Użytkownik

Witam wszystkich!!

Postanowiłem postawić stronkę www na procku avr a dokładnie na ATmedze8(wiem, że trochę mała ale do testów wystarcza)

Mam problem z parsowaniem danych. Nie wiem czy chodzi o samą funkcję czy też może o polecenie GET.

A wiec po kolei.
    Kiedy na stronce stworzyłem sobie formularz składający się z 2 komórek ( kolor, stan ) oraz przycisku( zatwierdz ) Polecenie GET wyglądało tak: ".../?kolor=red&stan=on&zatwierdz="
    Do parsowania danych używałem takiej funkci:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
    język cpp
    Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Wszystko działa poprawnie. Czerwona dioda zapala się i gasi.
    Kiedy jednak chcę użyć tylko klawisza i suwaka, pojawia się problem. Nie potrafię dostać się do cyfry na końcu. Polecenie wygląda tak: "../?przycisk1=&suwak=51". Nie mam pomysłu jak przeanalizować nadesłane polecenie za pomocą funkcji jak wyżej. (od razu powiem, że próbowałem na wiele sposobów lecz niestety nie znalazłem poprawnego). Idąc więc małymi kroczkami napisałem taką oto funkcję:

język cpp
    Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Do tego etapu wszystko działa poprawnie. Dioda czerwona i zielona zapala się. Dalej pojawia się problem, ponieważ po cyfrze 51 nie ma już kolejnego separatora.
    Rozwiązaniem wydaje się funkcja strtok_r jednak jak jej użyłem zapala się tylko dioda czerwona.
    Oto kod:

język cpp

Nie wiem czy powodem niedziałającej funkcji jest fakt, że za cyfrą 51 znajduję się jeszcze jakieś polecenie html-owe czy może funkcja jest zła.
    Proszę o pomoc. Pozdrawiam Arek :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 29 lis 2015, o 14:15 
    Użytkownik

kolego a czy wyświetlałeś sobie na lcd zawartość wsk po każdej lini strtok co on zawiera?

PostNapisane: 29 lis 2015, o 16:47 
    Użytkownik

Wysyłałem zawartość wsk do terminala, dodatkowo używałem diod kontrolnych. Na szczęście problem już rozwiązany... po wielu próbach udało Mi się przekształcić funkcję aby działała poprawnie.
    Powodem był zły tym zmiennej do której była przekazywana liczba.
    Do kody dodałem uint8_t data = atoi(reszta); i potem tylko sprawdzałem warunki. Wszystko działa.

Strefa czasowa: UTC + 1