Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 gru 2024, o 00:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 lis 2015, o 19:21 
Użytkownik

Witam
Mam problem odnośnie ostatniej lekcji Mirka czyli UDP dla mikrokontrolera. Wydaje mi się że już dobrze skonfigurowałem UDP ATNEL WiFi Config (zrzut ekranu poniżej)

ObrazekObrazek

Po wgraniu kodu ( u mnie to ATmega 16 na wyświetlaczu wyświetla się napis "Start" a po wciśnięciu klawisza dioda zapala się lub gaśnie (nie przesyła na telefon oraz pc no i w drugą stronę także nie). U mnie dioda podpięta jest do PC6 a klawisz do PC7. I teraz nie do końca jestem pewien czy prawidłowo przerobiłem plik main.c oraz plik nagłówkowy biblioteki uart. Wiem że biblioteki uarta nie mogę zamieścić więc na razie pokażę plik main.c ponieważ jest on ogólnie dostępny.
I jeszcze jedna ważna rzecz. Bądźcie wyrozumiali ale jestem dopiero na etapie poznawania uart a chciałbym na bieżąco przerabiać kolejne lekcje Mirka :)
Moduł WiFi umieszczony jest na Atnel Air, zaś on wsadzony jest do Atnelowskiej przejściówki RS232. Wyprowadzenie RX oraz TX odpowiednio połączyłem z wyprowadzeniami ATmegi 16 PD0 i PD1 (oczywiście Rx przejściówki z Tx uC i Tx przejściówki z Rx uC). Połączyłem też GND.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Co do pliku nagłówkowego Uarta to może wstawię tylko dwie linijki które zmieniłem i ustawiłem ten port i pin do którego podpięty jest klawisz (szczerze to nie jestem pewien czy dobrze zrobiłem):
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Prędkość pozostała na 115200

Prawdopodobnie robię jakąś dużą gafę więc będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam Maciek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lis 2015, o 20:08 
Moderator

Maciek_L napisał(a):
Prawdopodobnie robię jakąś dużą gafę więc będę wdzięczny za pomoc.

Niestety nie dużą - a GIGANTYCZNĄ :(

Przejściówka ATB-USB-RS232 jest do tego żeby mieć testową komunikację z komputerem ... A ty "na trzeciego" wpinasz jeszcze jeden układ w magistralę RS232 ... Czyli podłączasz 3 układy naraz. Zastanowił się kolega co robi? To nie jest RS485

Co więcej jak jeden z trzech albo dwa z trzech się sfajczą przy takim połączeniu - to wtedy kolega już na pewno i na długo zapamięta że magistrala RS232 jest

1:1

a nie

1:wielu

Pomyśl sobie - jeśli pin Tx procka podłączasz do pinu RX przejściówki - to DOKŁADNIE podłączasz go także do pinu TX wpiętego ATNEL-AIR w tę przejściówkę - bo pin Tx ATNEL-AIR też jest podłączony do RX przejściówki

PostNapisane: 13 lis 2015, o 20:57 
Użytkownik

Przyjąłem lekcję na klatę i pytam dalej:) wyjąłem zaprogramowany moduł wifi osadzony na atneil air z przejściówki RS232 i zostawiłem ją w spokoju:) natomiast skoro moduł mam na atnel air, to wpiąłem ją do stykówki z myślą że zasilę ją 5V z mikrokontrolera Ponieważ atnel air posiada konwersję napięć na 3,3V (oczywiście podpiąłem też GND a pin Tx uc tym razem podpiąłem już bezpośrednio do Rx atnel air a Rx uc do Tx na atnel air.
Zauważyłem że niebieska dioda na atnel air pokazująca połączenie wifi z routerem w tym przypadku raz się rozjaśnia a raz gaśnie (dość wolno) i już nie łączy mnie z routerem.
Trwało to ładnych kilka sekund więc uznałem że dopytam i odpiąłem zasilanie:)

PostNapisane: 13 lis 2015, o 21:12 
Moderator

Maciek_L napisał(a):
wpiąłem ją do stykówki z myślą że zasilę ją 5V z mikrokontrolera

Może wyjaśnisz co oznacza to tajemnicze zdanie ?

PostNapisane: 13 lis 2015, o 21:16 
Użytkownik

Oczywiście
Mikrokontroler zasilam poprzez programator usbasp atnelowski, który jest podpięty do portu usb komputera. Mam to zasilanie wypuszczon na szynę na płytce stykowej i tak jak wspomniałem zasilam tą drogą mikrokontroler oraz wyświetlacz LCD. No a teraz próbowałem właśnie jeszcze moduł wifi.

PostNapisane: 13 lis 2015, o 21:27 
Moderator

Jeśli masz kiepski kabel USB to pewnie masz spory spadek napięcia .... Zmierz sobie napięcie jakie masz na stykówce ...

Podświetlenie LCD sporo zjada, moduł WIFI nawet do 200mA ! potrafi zjeść .... na samych kabelkach w stykówce też mogą być spadki napięć ...

więc wszystko może siadać

Niestety do zabawy z WiFi trzeba mieć porządne zasilanie - przydaje się albo jakiś zestaw uruchomieniowy dobrze zaprojektowany albo nawet jakaś własna gotowa płytka gdzie będzie zasilanie dobrze rozwiązane

Możesz użyć zewnętrznego zasilacza do stykówki i np przetwornicy ATB-PWR3 - wtedy powinno się to na pewno udać

PostNapisane: 13 lis 2015, o 21:38 
Użytkownik

Rzeczywiście - sprawdzałem nawet bez podpiętego modułu wifi a już jest tylko 4,77V . Przetworniczkę mam więc podepnę do niej zasilacz 12 V - powinna dać równe 5V na wyjściu. Jak tylko przetestuję to napiszę jak się sprawy mają.

PostNapisane: 13 lis 2015, o 21:52 
Moderator

Maciek_L napisał(a):
powinna dać równe 5V na wyjściu

Nie powinna - a na pewno da ;) tak na prawdę - to chodzi o to, że zapewni odpowiednią wydajność prądową - i wtedy nie spadnie napięcie ;)

PostNapisane: 13 lis 2015, o 22:09 
Użytkownik

Mirku jest duża poprawa - teraz niebieska dioda w zasadzie świeci ciągłym światłem ale nie z pełną mocą. Rzeczywiście na stykówce to będzie problem żeby tyle urządzeń zasilić. A czy mogę z przetworniczki zasilić tylko moduł wifi i połączyć tylko masę z całą resztą układu, który tak jak do tej pory zasilałbym z usb (no bo dopóki nie było wifi to jakoś całość działała) ?

PostNapisane: 13 lis 2015, o 22:56 
Moderator

Cytuj:
teraz niebieska dioda w zasadzie świeci ciągłym światłem ale nie z pełną mocą

To sprawdź i podaj napięcie na pinach ATNEL-AIR ... jeśli jest spadek pomimo stosowania ATB-PWR3 to powiem ci, że nawet nie chcę oglądać zdjęcia tego co masz na stykówce ... nawet nie chcę .... bo potrafię sobie to wyobrazić

Nie kombinuj za dużo - że część z USB a część z przetworniczki bo tylko sobie siwy DYM zrobisz .... zasilanie z przetworniczki MUSI działać .... A jak nie działa to albo wytraw sobie własną płytkę albo zrób porządek na stykówce i zastosuj dedykowane przewody albo wymień stykówkę .... nie wiem

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Poza tym jak dioda świeci nie pełną mocą to być może masz ustawiony tryb GPIO i PWM jakiś ....

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 13 lis 2015, o 23:06 
Użytkownik

Sprawa przynajmniej w części się wyjaśniła. Jak widać na jednym obrazku z mojego pierwszego postu moc sieci wifi w miejscu którym pracuję jest bardzo bardzo niska a czasem znika prawie do 0% . Spróbowałem w zupełnie innym miejscu zasilić sam moduł wifi z przetworniczki (podpiąłem tylko VCC i GND i od razu złapało kontakt z routerem. Będę kombinował jak teraz przenieść mój warsztat w inne miejsce lub wzmocnić sygnał z routera. Na ten moment bardzo dziękuję za pomoc.

PostNapisane: 13 lis 2015, o 23:08 
Moderator

Ano właśnie - więc doczep przede wszystkim antenę do modułu WiFi, a po drugie musisz mieć świadomość, że IM SŁABSZY sygnał z routera TYM BARDZIEJ moduł musi się wysilać aby go słuchać i nadawać - a to powoduje, że przełącza się na MAXYMALNE zapotrzebowanie na prąd - wtedy nie dziwota, że przy zasilaniu z USB to już ci w ogóle wysiada.

PostNapisane: 16 lis 2015, o 17:07 
Użytkownik

Mirku jest mały sukces - poskracałem połączenia stosując krótsze kabelki a całość zasilam z zalicza 12V, a przetworniczka dostarcza mi 5V. Naciskając przycisk przy mikrokontrolerze sygnał dochodzi przez router zarówno na telefon jak i PC, podobnie w odwrotnym kierunku. Teraz te złe nowiny - nie wyświetlają się poprawne znaki tylko tak zwane "krzaki". Jak mogę sobie z tym poradzić i co może być tego powodem ?

PostNapisane: 16 lis 2015, o 19:39 
Moderator

Maciek_L napisał(a):
Jak mogę sobie z tym poradzić i co może być tego powodem ?

ZAWSZE jedno i to samo, jest o tym mowa w co drugim poście o krzakach .... masz niedopasowaną prędkość UART w procku i tyle albo jakiś babol w kodzie ....

PostNapisane: 16 lis 2015, o 22:00 
Użytkownik

Zapoznałem się z tabelą dostępną w nocie katalogowej pod koniec rozdziału o UART i mam pewne dylematy. Atmega16 jest taktowana wewnętrznym oscylatorem 8 MHz (tak samo ustawione oczywiście w Eclipsie). Niby przy prędkości 115200 odsetek błędu wynosi 8,5% ale tylko i wyłącznie przy tej prędkości mogę przesyłać krzaki z telefonu czy PC na mikrokontroler. Przy prędkości np. 19200 gdzie odsetek błędu wynosi 0,2% mogę wysyłać krzaki z mikrokontrolera ale nie mam już możliwości nic przesłać do niego.

PostNapisane: 16 lis 2015, o 22:04 
Moderator

coś pan kombinujesz za mocno ;) .... podłącz pan kwarc do procka np 11,0592 MHz i będzie ok

Strefa czasowa: UTC + 1