Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 kwi 2026, o 00:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: ABT-WiFi
PostNapisane: 5 paź 2015, o 22:44 
Użytkownik

Po kilku dniach siedzenia nad Wifi udało mi się jego uruchomić. Mogę sterować diodą led. Mikrokontroler wysyła mi jakiś tekst poleceniem: uart_puts("dzialam!!! \r\n");, ale nie odbieram jego na terminalu Putty, tylko w terminalu ABT-WIFI Config

192.168.0.100,ACCF23594DAC,XXXX
+ERR=-1
dzialam!!!
dzialam!!!
dzialam!!!
dzialam!!!
dzialam!!!
dzialam!!!
dzialam!!!

Dziwne co?
Napomknę, że takie zachowanie jest gdy łączę się przez Wifi. Gdy połączę się przez RS232 Wszystko działa normalnie, czyli sterowanie diodą jest i napis działam!!! również jest.

Obrazek

PS. Później zauważyłem, że napisy z mikro kontrolera pojawiają się do czasu napisania komendy i naciśnięciu klawisza ENTER. Polecenie jest wykonane ale brak jest napisów

cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: ABT-WiFi
PostNapisane: 6 paź 2015, o 00:40 
Moderator

Ale co dziwnego w tym, że jak się nie podłączysz przez RS232 to nie odbierasz w Putty ? ;) ... skoro procka podłączasz do nóg Rx i Tx modułu WiFi to jak ty chciałbyś coś odbierać w Putty ? przez co ? nie ma w tym nic dziwnego ;)

A to, że widzisz to w terminalu UDP ? to co w tym dziwnego ? tak ma być

PostNapisane: 6 paź 2015, o 09:45 
Użytkownik

Drogi Mirku. Nie zrozumieliśmy się, więc opiszę bardziej. Jako serce mojego układu jest Atmega 328. Do jednej z nóżek podłączyłem diode led. Napisałem program, który działa dobrze, gdyż jak podłączyłem mikroprocesor przez przejściówkę z RS232-TTL wszystko działa. W putty jest komunikat działam!!! oraz po napisaniu polecenia zapalam i gaszę diodę led. Sytuacja zmienia się, gdy zamieniam przejściówkę na ABT-AIR. Działo sie jak wyżej opisywałem. Oto część kodu:

Kod:
]int main(void){
   DDRB |= LED;
   USART_Init(__UBRR);
   register_uart_str_rx_event_callback( analizuj_dane_rs232 );
   sei();

// uart_puts("asd \r\n");

while(1){
      UART_RX_STR_EVENT(uart_buf);
                uart_puts("dzialam!!! \r\n");
                _delay_ms(1000);  //  UŻYTY TYLKO DLA CELÓW EDUKACYJNYCH
      }
}

W tak napisanym kodzie procesor zachowuje się jak opisywałem, ale jak zakomentuję linię w pętli głównej programu, a odkomentuję w int main(void) to podczas naciśnięcia resetu w Atmedze w Putty jest krótki napis asd. Już bardziej prościej nie można wytłumaczyć.

PS. Mój układ działa nie na tzw pajączka, tylko na lutowanej płytce prototypowej. Gwarantuje połączenia.

Proszę poprawić kod w poście zgodnie z ..... topic7402.html --- SunRiver

Przepraszam, poprawiłem!!!

Ostatnio edytowano 19 paź 2015, o 22:46 przez romkli, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 6 paź 2015, o 10:02 
Moderator

romkli napisał(a):
Nie zrozumieliśmy się, więc opiszę bardziej.

No ja o tym pisałem - teraz jest troszkę jaśniej ale ...

1. umieszczaj kod na forum zgodnie z instrukcją ok? proszę - topic7402.html

romkli napisał(a):
Jako serce mojego układu jest Atmega 328. Do jednej z nóżek podłączyłem diode led. Napisałem program, który działa dobrze, gdyż jak podłączyłem mikroprocesor przez przejściówkę z RS232-TTL wszystko działa. W putty jest komunikat działam!!! oraz po napisaniu polecenia zapalam i gaszę diodę led.

No to rozumiem teraz doskonale i ok .. no musi działać ;)

romkli napisał(a):
Sytuacja zmienia się, gdy zamieniam przejściówkę na ABT-AIR.

No i od tego miejsca wybacz ale nie rozumiem .... co to oznacza, zmieniam przejściówkę USB/RS232 na ATNEL-AIR ? No chyba to (tak tylko zgaduję - że do pinów procka Rx i Tx podłączasz piny Tx i Rx tej płytki - czyli procek nadaje przez RS232 do modułu WIFI a ten dalej nadaje już przez WIFI gdzieś w "eter" na ustawiony wcześniej adres IP .... Więc Wytłumacz mi - co ma z tym wspólnego teraz putty ? Bo piszesz, że w putty ci się coś tam nie wyświetla - a co ma się wyświetlać ? jaką drogą ? przez co ? .... Tego nie rozumiem ... A to, że napisy wyświetlają się w programie WiFi Config w terminalu UDP to jest CAŁKOWICIE normalne i nic w tym dziwnego. Wydaje mi się, że być może czegoś właśnie nie rozumiesz - ale nie umiem na razie pomóc - bo ... no właśnie bo piszesz pod koniec tak - że nie rozumiem co ty w ogóle próbujesz robić ? Dalej już tego nie opisujesz tak jasno jak na początku tego postu o procku

PostNapisane: 6 paź 2015, o 16:50 
Użytkownik

Dzięki za pouczenie, będę pamiętać o kodzie programu. Tak jak przejściówkę tak samo i ABT-AIR podłączam zgodnie z regułą czyli RXD z TXD oraz TXD z RXD na przejściówce program działa tak, że komunikaty z mikro kontrolera widać w putty oraz mogę wydawać polecenia do zapalenia i zgaszenia diody. Niestety tak się nie dzieje jak podłączę ABT-AIR. Mogę w putty wydawać polecenia i są one wydawane, ale nie mam żadnych komunikatów z mikro kontrolera(napis działam!!!). Jednakże zauważyłem że po naciśnięciu klawisza reset w mikro kontrolerze pokazyje się napis "asd", ale nie mogę wydawać poleceń. polecenia wydawać mogę dopiero po restarcie ABT-AIR. Niestety nie ma wtedy komunikatów itd. Projekt to bezprzewodowa kontrola "driver" do sterowania żaluzjami okiennymi, czy też sterownik aquarium czy też projekt podobny do Twojego BlueClocka. Ja mój projekt nazywam "bazą" do bezprzewodowego sterowania różnych urządzeń (inteligentny dom). Prawdopodobnie będzie sterowany z tabletu lub/albo z PC.

PostNapisane: 6 paź 2015, o 17:03 
Użytkownik

Zwróć uwagę że podłączając pod rx i tx mikrokonrolera przejściówkę RS232-TTL i łączysz ją kablem USB z komputerem więc w putty będziesz wszystko widział natomiast powiedz mi jak do putty zamierzasz wysłać cokolwiek za pomocą ATNEL-AIR ? skoro komunikacja RS232 - UART koczy się na radiówce a dalej komunikacja leci po WI-FI w eter ... ?

Poszukaj na forum koledzy pisali terminal działający po LAN zresztą dokładnie ten sam terminal masz w ATB WIFI Config który działa na LAN - WI-FI czyli po TCP lub UDP a jak widzisz to są inne protokoły komunikacji niż RS232.

Myślę że dobrze cię zrozumiałem jeżeli tak to powyżej masz rozwiązanie twojej zagadki.
Troszkę pogubiłeś się w tych protokołach.

Pozdrawiam

PostNapisane: 6 paź 2015, o 21:36 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Może ma zainstalowanego VirtualComa z Mirkowych poradników?

https://www.youtube.com/watch?v=rAn3vx3UsI4

PostNapisane: 6 paź 2015, o 22:04 
Użytkownik

Może ma lecz o nim nie wspomina dlatego też nadal jest wiele nie wiadomych a autor milczy.

Namazane ze smarta.

Strefa czasowa: UTC + 1