Witajcie!
Stworzyłem shield dla arduino, który ma działać jako 6-kanałowe urządzenie do pomiaru temperatury na maszynie do odlewania odśrodkowego. Płytka oparta jest o przetworniki MAX31855, które komunikują się z mikrokontrolerem poprzez software SPI. Wszystko zostało przetestowane w serial monitorze i hula aż miło. Jednak projekt został docelowo przygotowany, aby zbierane dane były zapisywane w pliku na karcie sd (bo w końcu to odlewanie odśrodkowe
. I tutaj pojawia się problem, i MAX31855, i karta SD osobno pracują idealnie, razem nie chcą się dogadywać za cholerę. Jako zwrot z przetwornika dostaję zera, żadnego błędu lub wartości, ale zera. Z tego co wyczytałem na forum arduino chodzi o zajmowanie przez kartę SD pinu CS.
Googlując dotarłem do tego tematu:
klik, a z niego użytkownicy kierowali do postu #15 w
tym temacie. Zainstalowałem nawet bibliotekę SdFat.h użytkownika fat16lib, jednak to nie poskutkowało, więc nie wiem co robię źle... Dlatego zwracam się do was z prośbą o jakieś rady, pomysły, cokolwiek.
Elav
EDIT:
Karta SD jest podłączona poprzez ICSP i nie jest naniesiona na schemat
Schemat:
Kod:
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.