Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 gru 2024, o 00:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 wrz 2015, o 21:16 
Nowy

Witam!

Postanowiłem zacząć robić sobie własne płytki metodą fotochemiczną, w oparciu o laminaty Bungard z powłoką światłoczułą. Mam zamiar robić płytki dwustronne, niezbyt duże (przyjmijmy, że w limitach darmowego Eagla) i z dość gęstym rastrem. Doszedłem do wniosku, że nie mam ochoty na budowę naświetlarki, chcę kupić gotową. Zainteresowały mnie następujące:

1. Dwustronna Proma z dociskiem próżniowym - http://www.conrad.pl/?websale8=conrad&p ... debox=box1 - wypas, ale paskudnie droga i nie koniecznie mam ochotę tyle wydawać na nią (jest tyle fajniejszych sposobów wydania takiej kasy!)
2. Proma 140007 - http://www.conrad.pl/?websale8=conrad&p ... =4ygHxNcrK - rozsądniejsza cena, ale czy nie będzie problemów z precyzyjnymi dwustronnymi płytkami?
3. UVT SM150 - http://www.ebay.com/itm/221163119937 - w sumie fajny polski produkt za rozsądne pieniądze, tylko przeznaczony do robienia stempli i pytanie, jak się sprawdzi przy płytkach dwustronnych?
4. ???

Zależy mi na kupieniu czegoś, co wystarczy mi na trochę lat i nie będę przy każdym użyciu się wkurzał i żałował, że nie kupiłem czego innego. Chciałbym też uniknąć jakiejś rzeźby. Zastanawiam się nad jakością spasowania klisz, jakością docisku itp. Jeśli na jednostronnej naświetlarce uzyskam w prosty sposób powtarzalne wyniki, to nie mam "ciśnienia" na dwustronną. Nie chcę zlecać wykonania płytek w profesjonalnej firmie, bo nie bawi mnie czekanie 2 tygodnie na ich wykonanie, by się potem przekonać, że w płytce zrobiłem jakiś błąd i muszę czekać kolejne 2 tygodnie na poprawioną. Być może wystarczy żarówa UV i kopiorama z gąbką i szybą ze szkła kwarcowego i minutnik do jajek, ale to pachnie rzeźbą.

Będę wdzięczny za wszelkie porady.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 wrz 2015, o 21:47 
Moderator

egonw3 napisał(a):
2. Proma 140007 - http://www.conrad.pl/?websale8=conrad&p ... =4ygHxNcrK - rozsądniejsza cena, ale czy nie będzie problemów z precyzyjnymi dwustronnymi płytkami?

Ja mam właśnie tą ;) i kompletnie nie rozumiem dlaczego miałyby być problemy z dwustronnymi płytkami ? Raz naświetla się jedną stronę a raz drugą. Naświetlanie trwa krótko na płytkach bugarda więc .... totalnie nie rozumiem w czym kłopot miałby być ? ;)

a płytki wychodzą o tak:
LINK

LINK

LINK

PostNapisane: 14 wrz 2015, o 21:59 
Nowy

A jak najlepiej spasowujesz obie strony płytki? Czy od razu "koperta", czy najpierw jedna strona, potem odrywasz folię ochronną i druga strona?
Wywołujesz obie warstwy razem, czy każdą osobno po naświetleniu?

PostNapisane: 15 wrz 2015, o 16:47 
Użytkownik

Też mam ten model UV Proma 140007 z Conrada i mogę Ci go śmiało polecić.

Dwustronne robisz bez problemu, sklejasz dwie klisze na kopertę taśmą wkładasz laminat do środka i naświetlasz raz z jednej raz z drugiej, zrobiłem już kilka takich i nigdy nie było problemu że się strony "rozjechały".

Zagadaj z Conradem telefonicznie mi zjechali na niej ze 100 zł.

Płytkę wywołujesz razem z jednej i z drugiej w sumie nie wiem czy by była możliwość tylko z jednej a jak już to skomplikowana i pozbawiona sensu :)

Tu masz taki przepis na foto płytki jaki napisałem kiedyś:
http://forum.atnel.pl/post81524.html#p81524

PostNapisane: 15 wrz 2015, o 22:58 
Użytkownik

Naświetlarka za 1000 pln?
Kurczę - toż to inwestycja na długi czas, zanim się zwróci :) Ale trzeba przyznać, że wygląda fajnie.

PostNapisane: 15 wrz 2015, o 23:33 
Użytkownik

Jak się wczytasz w ten opis mój co podałem odnośnie foto metody to tam wyjaśniam że w życiu nie zawsze chodzi o zwracanie kosztów ale też o czas i przyjemność, prostotę :)

Przedstawienie mój tok myślenia przy zakupie tak drogiego urządzenia może kogoś to przekona i pomyśli podobnie jak ja:

Przed zakupem tej naświetlarki analizowałem ile bym zaoszczędził jakbym takową zrobił samemu, czyli wykonując obudowę z dociskiem, kupując specjalne szkło, świetlówki, startery, robiąc PCB (pewnie na żelazku grrrrr... ), pisząc program itd. Czasu raczej nic bym nie zaoszczędził wręcz by mi pewnie z miesiąc dobry zszedł, wykonanie na tym poziomie estetyki by wiele pewnie odbiegało i raczej wątpię że z aluminium, jak już to pewnie jakieś drewno, plexa itp. Raczej tych wszystkich elementów w 1 miejscu bym nie kupił więc dochodzą koszty przesyłek, czasem i pojechania o coś. I tak sobie oszacowałem że koszt jaki by mnie wyniósł tej samoróbki w miarę dobrze wykonanej jest na poziomie ok 500-600 zł. Więc biorąc pod uwagę rabat Conrada kłótnia była ok 400 zł i dobry miesiąc czasu z życia i nie pewność prawidłowego działania defakto ważnego przyrządu dla mnie do robienia hobby (jak poczytasz to różnie ludziom te naświetlarki wychodzą i rożnie działają - i oczywiście są tacy co za 40 zł od paznokci jadą i są zadowoleni - zupełnie podobnie jak tacy od żelazka). A ja do tego jeszcze cenie swoje zdrowie psychiczne i wewnętrzny spokój jak by miało coś nie wychodzić znów ;) Także czasem wole zacisnąć zęby, dopłacić za coś dobrego moim zdaniem więcej i mieć tzw. św. spokój.

PostNapisane: 16 wrz 2015, o 12:02 
Użytkownik

W porządku, zgoda - ma to sens - akceptuję takie podejście.

Po prostu popatrzyłem na zagadnienie z mojego punktu widzenia - mam kompletnie odwrotnie - wolę siedzieć nad czymś miesiąc, bawić się, kombinować - czerpię z tego sporo zabawy. Naświetlarkę planuję z jakiejś lampy do paznokci zrobić.

PostNapisane: 16 wrz 2015, o 14:17 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Lepiej użyć solarium do twarzy. Ja mam swoją naświetlarkę zbudowaną ze starego skanera i 4 świetlówek UVA 8W Philipsa.

Strefa czasowa: UTC + 1