Witam.
Próbuję uruchomić wyświetlacz wydłubany z drukarki fiskalnej. Wyświetlacz ma oznaczenie GTG-192641 i ma rozdzielczość 192x64. Znalazłem w necie, że jest oparty o kontroler KS0108. Nie udało mi się odszukać dokumentacji poza pinologią.
Pobrałem z internetu biblioteki do obsługi ze strony radzio.dxp.pl ale wyświetlacz nie wyświetla żadnych napisów, działa tylko regulacja kontrastu (potencjometrem podłączonym pomiędzy masę a pin3 wyświetlacza).
Uruchamiam go na płytce stykowej, opis podłaczenia:
procesor: ATMEGA32, taktowany wewnętrznie 8MHz, JTAG wyłączony.
dane PORTA, RS PC2, RW PC1, EN PC0, CS1 - PC7, CS2 - PC6, CS3 - PC5.
Dioda jest dodana żeby sprawdzić czy program idzie dalej.
Proszę o podpowiedź
program główny:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
biblioteki:
KS0108.h
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
KS0108.c
język c
graphic.h
język c
graphic.c
język c
font5x8.h
język c