Witam.
Chcę wykonać urządzenie które steruje silnikiem poprzez pwm. Regulacja poprzez potencjometr działa fajnie tylko problemy zaczęły się od obsługi przycisków.
Silnik ma kręcić się w w lewo lub w prawo w zależności który z przycisków jest wciśnięty a jeżeli nie jest wciśnięty to ma się wyłączyć.
Problem polega na tym że jak nie dodam delaya w 111 linijce to jak wciskam przycisk KEY_PIN2 to dioda nie zapala się pełną jasnością i silnik szarpie, z KEY_PIN1 nie ma takiego problemu. Dodatkowo nie wychodzi mi napisanie funkcji powoli rozpędzającej silnik do wartości ADC, problem tkwi w tym że silnik nie może się ustabilizować jak i wyłączyć po puszczeniu przycisku. Napisałem funkcję:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Oto cały kod:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Myślę że problem polega na tym że źle jest napisana funkcja obsługi przycisku względem moich wymagań że funkcja ma się wykonywać jak klawisz jest wciśnięty w przeciwnym razie inna. Jeżeli koledzy mają pomysł jak to napisać to proszę o pomoc.
Pozdrawiam.