michal93 napisał(a):
. Chyba nie o to się rozchodzi,
Wiesz - tak się składa, że ja dobrze wiem o co się rozchodzi i powtórzę to jeszcze raz - zanim dalej zabrniesz w RS485 - poćwicz najpierw do końca RS232 ... bo i z tym dopiero zaczynasz/raczkujesz - a tu wkopujesz się jeszcze w kierowanie kierunkiem przepływu, którego nawet nie próbujesz uwzględniać w kodzie ...
Poza tym - właśnie ta niby drobnostka "odbiór i parsowanie stringów" ....
Nieprzypadkowo akurat ten temat zostawiłem na drugą książkę (Greenbooka) i to na ostatni rozdział .... A w Bluebooku poruszyłem tylko temat prawidłowego podejścia do buforowania cyklicznego o obsługi RS232 na przerwaniach ...
Ale spokojnie - nawet jeśli nie masz jeszcze GB to też można sobie - być może prostszymi metodami ale zrobić odbiór stringów - warto poćwiczyć - tyle, że ten twój kod z góry jest kompletnie odstający od rzeczywistości C, szczególnie gdy próbujesz stosować typy jak z C++
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
string - skąd taki typ w C ?
albo
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
jeszcze raz mówię - poćwicz na razie w ogóle obsługę stringów w C, a jeśli chcesz zobaczyć jak inni czytelnicy zmagali się i często z pozytywnym skutkiem z jakimiś prostymi formami odbioru stringów w C (jeszcze przed GB) to poszperaj na forum bo zamieszczali tu swoje kody ...
Za to później jak zdobędziesz GB to zobaczysz - jak powinno się do tego podchodzić i dlaczego wtedy jest to bardzo proste ...
Zresztą pooglądaj sobie kilka poradników moich o WIFI to zobaczysz jak wykorzystuję odbiór stringów i ich parsowanie w oparciu o zdarzenia i callbacki - jakie to może być przyjemne, proste - .... wtedy można się skupić na programowaniu a nie ciągłym pisaniu obsługi rs232/485
www.youtube.com/mirekk36 ]