Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 mar 2026, o 03:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 sie 2015, o 13:10 
Użytkownik

Mam bilbioteki P.Mirka mkuart, oraz mój program na atmedze32, który robi swoje pomiary. Ponadto podpinam się standardem RS485 do PC, i zastanawia mnie jak programowo w C zrealizować taką komunikację w stylu master-slave. Tzn, powiedzmy, ze gdy z PC pójdzie zapytanie o ustalonej treści np. '123' ( np. ciąg takich znaków), to wtedy tylko atmega ma odpowiedzieć wysyłając wyniki swoich pomiarów.

Taki wstępny schemat programu jaki mam w głowie poniżej :
Może myślę kompletnie źle ? Proszę o wskazówki tudzież poprawę.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Jak to się ma do rzeczywistości ?
Pozdrawiam.

Ostatnio edytowano 4 sie 2015, o 22:01 przez michal93, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 sie 2015, o 13:34 
Nowy

witam

Tworzę w ramach wprawki w programowaniu avr'ow małą bibliotekę do komunikacji modbus, przypuszczam ze byłoby to dla Ciebie rozwiązanie, na PC (win/linux) masz trochę oprogramowania do obsługi modbus'a więc chyba warto. Jak coś zapraszam na priv. Ewentualnie profi napisana biblioteka freemodbus min. dla ATMEG od 8 w górę .

pozdrawiam Jurek

PostNapisane: 3 sie 2015, o 14:34 
Użytkownik

również polecam modbusa, sam uruchamiałem go na atmedze32 oraz 128 z bibliotek które podał kolega wyżej (freemodbus).

PostNapisane: 3 sie 2015, o 17:27 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

michal93 napisał(a):
Taki wstępny schemat programu jaki mam w głowie poniżej :
Może myślę kompletnie źle ? Proszę o wskazówki tudzież poprawę.

Listingi wstawiamy w ten sposób: topic7402.html

PostNapisane: 4 sie 2015, o 21:44 
Użytkownik

Pytam o prosty kod, do wysłania jednego bitu/bajtu przez ten rs. W książce Pana Mirka przeczytałem rozdział o tym, mam mkuart. Nie wciskajcie mi od razu modbusa, bo nie od razu Rzym zbudowano, najpierw chce zrobić prostą komunikację. Przeczytajce mój fragment kodu, to musi jakoś podobnie wyglądać

PostNapisane: 4 sie 2015, o 21:48 
Moderator

michal93 napisał(a):
if(odbior=='123'){

Kolega sobie sam przeczyta tę linię - która nawet nie chce się skompilować a wręcz krzyczy warningami kompilator. Jeśli robisz to "na sucho" te lepiej próbuj "na mokro" czyli na żywo - szybciej będziesz się uczył .... bo w tej jednej linijce pokazujesz, że na razie kompletnie nie rozumiesz jeszcze np co to są Stringi, dokładniej mówiąc C-Stringi - a bez tego panie ani rusz

więc zajrzyj do Bluebooka i zobacz czym się różni apostrof od cudzyłowia ? co umieszczamy w apostrofie a co w cudzysłowie? i dlaczego w C nie da się w ten sposób porównać stringa ? ... oraz poczytaj o funkcjach wbudowanych takich jak np strcmp() i podobnych

wtedy zrobi się jaśniej - ok?

PostNapisane: 4 sie 2015, o 22:00 
Użytkownik

Panie Mirku, ja to pisałem z ręki , strcmp() porównuje stringi, takie rzeczy się poprawi. Chyba nie o to się rozchodzi, tylko o poprawne zgranie tego rs485 z programem w pętli...

Wiem, że to działać nie będzie, bo to musi być prawdziwe przerwanie. Coś w stylu SerialEvent() w Arduino ( funkcja sama sie wywołuje gdy coś przyjdzie na port szeregowy), a ja tutaj mam pętle która robi się 1 sekunde i na koncu sprawdza czy coś przyszło.(?) Dobrze rozumiem ?

Ostatnio edytowano 4 sie 2015, o 22:16 przez michal93, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 4 sie 2015, o 22:16 
Moderator

michal93 napisał(a):
. Chyba nie o to się rozchodzi,

Wiesz - tak się składa, że ja dobrze wiem o co się rozchodzi i powtórzę to jeszcze raz - zanim dalej zabrniesz w RS485 - poćwicz najpierw do końca RS232 ... bo i z tym dopiero zaczynasz/raczkujesz - a tu wkopujesz się jeszcze w kierowanie kierunkiem przepływu, którego nawet nie próbujesz uwzględniać w kodzie ...

Poza tym - właśnie ta niby drobnostka "odbiór i parsowanie stringów" ....

Nieprzypadkowo akurat ten temat zostawiłem na drugą książkę (Greenbooka) i to na ostatni rozdział .... A w Bluebooku poruszyłem tylko temat prawidłowego podejścia do buforowania cyklicznego o obsługi RS232 na przerwaniach ...

Ale spokojnie - nawet jeśli nie masz jeszcze GB to też można sobie - być może prostszymi metodami ale zrobić odbiór stringów - warto poćwiczyć - tyle, że ten twój kod z góry jest kompletnie odstający od rzeczywistości C, szczególnie gdy próbujesz stosować typy jak z C++

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

string - skąd taki typ w C ?

albo

język c

jeszcze raz mówię - poćwicz na razie w ogóle obsługę stringów w C, a jeśli chcesz zobaczyć jak inni czytelnicy zmagali się i często z pozytywnym skutkiem z jakimiś prostymi formami odbioru stringów w C (jeszcze przed GB) to poszperaj na forum bo zamieszczali tu swoje kody ...

Za to później jak zdobędziesz GB to zobaczysz - jak powinno się do tego podchodzić i dlaczego wtedy jest to bardzo proste ...

Zresztą pooglądaj sobie kilka poradników moich o WIFI to zobaczysz jak wykorzystuję odbiór stringów i ich parsowanie w oparciu o zdarzenia i callbacki - jakie to może być przyjemne, proste - .... wtedy można się skupić na programowaniu a nie ciągłym pisaniu obsługi rs232/485

PostNapisane: 5 sie 2015, o 11:00 
Użytkownik

Siła złego na jednego ... co teraz, jest dobrze ?

język c

PostNapisane: 6 sie 2015, o 10:00 
Użytkownik

Podbijam, chyba kod nie jest zbyt rozbudowany, by ktoś mógł coś podpowiedzieć. Naprawiłem błędy zgodnie z sugestiami z poprzednich postów.

PostNapisane: 6 sie 2015, o 10:37 
Moderator

Wiesz ja bym może jakoś się odniósł do tego kodu ale ....

sorki KOMPLETNIE nie rozumiem o co chodzi ? tzn co to oznacza na przykład?
michal93 napisał(a):
Siła złego na jednego ... co teraz, jest dobrze ?

albo

michal93 napisał(a):
Podbijam,

czyli co ? działa u ciebie czy nie działa ? - jeśli będziesz zadawał bardziej jasne pytania na forum, to pewnie więcej osób coś podpowie - bo chyba jak widać po ilościach odpowiedzi - nie tylko ja mam problem ze zrozumieniem

Strefa czasowa: UTC + 1