Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 sty 2025, o 06:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 sie 2015, o 17:32 
Moderator

pikczu napisał(a):
Pozdrawiam i o rozwagę proszę w opluwaniu wszystkiego co nie na "C" się zaczyna.

Tym razem moje ostatnie ostrzeżenie - bo takiego języka nie toleruję na tym forum nie ważne kto jest zatwardziałym nie wiadomo czym

pikczu napisał(a):
Jeśli ktoś mówi że bascom jest zły i nie da sie w nim programować

Kto tak powiedział ? nie pomyliło ci się coś ? chcesz wywoływać wojenkę do słów które nigdy nie padły ?

pikczu napisał(a):
BASCOM to odrębny język odrębne środowisko i jest inne

Zgadzam się

Cytuj:
Gdyby nie Śp. Pan Zbigniew Rabbe i jego "Bascom College" ja jak i pewnie setki tysięcy innych nie wpadło by w sidła programowania.

Zgadzam się i takim ludziom należy się zdecydowany szacunek - ktoś twierdzi na naszym forum inaczej ? czy tylko ty próbujesz - wsadzić kij w mrowisko i wymyślasz sobie takie fantasmagorie ?

pikczu napisał(a):
Tak się składa że bascom właśnie obchodzi swoje 20 lecie.

Tylko pogratulować dobrej roboty Mark'owi

pikczu napisał(a):
A samo MCS electronics nie przetrwało by 20 lat tylko na amatorach.

Tu się nie zgadzam bo znam także zawodowców którzy używają Bascoma - więc nie tylko dzięki amatorom - więc nawet nie wiesz o pewnych sprawach kochany

pikczu napisał(a):
Bascoma używa się na całym świecie widać to doskonale na forum MCS, gdzie można spotkać profesjonalistów z każdego kontynentu.

Ktoś się z tym tutaj nie zgadza ? czy znowu próbujesz powtarzając takie rzeczy zainicjować jakąś durną kłótnię ?

pikczu napisał(a):
Mark podkreślił to ostatnio, gdyby nie profesjonalności MCS nie przetrwało by tak długo.

No to zdecyduj się - amatorzy czy profesjonaliści ? bo to ja wyżej podpowiedziałem ci o profesjonalistach

pikczu napisał(a):
Pozdrawiam i o rozwagę proszę w opluwaniu wszystkiego co nie na "C" się zaczyna.

Jeszcze jedna taka DURNA wypowiedź na tym forum bo inaczej już tego nie można nazwać to albo kolego sam się przeniesiesz na inne forum albo ja tobie pomogę - bo jak widać twoim celem nie jest nawet nauka programowania w Bascomie - tylko ciągłe wkładanie kija w mrowiska ... i to jest twój problem

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 sie 2015, o 18:36 
Użytkownik

ramrusazer napisał(a):
Dziś Ardunio jest takim bascomem lat 90tych.

Zacytuje sam siebie, bo się chyba coś komuś lekko pomieszało.

Powyższe stwierdzenie nie jest absolutnie ujmą dla bascoma, wręcz odwrotnie, bascom zrobił w latach 90tych z popularyzacją programowania to, co dziś robi ardunio.
Jeżeli ktoś ma z tym problem, szczególnie będąc bascomowcem, to nie moja wina.

Bascomowcy mają jakieś straszne kompleksy, dla mnie polecanie dziś nauki bascoma, j.w to strzał w kolano, regres, wracanie się do starych technologi, jest dziś ardunio, rozwijany, zbliżony do C++, pełen rozwijających się bibliotek, oraz shieldów pod różne procesory.

Bascom, to raptem AVR i 51, rozumiem, że twórcy nie chcą by odszedł w zapomnienie, spora grupa nadal go z sukcesami używa.
Tyle, że to przypomina trochę, sytuację na uczelniach, gdzie 60 letni profesor wciska studentom wiedzę która już trąci myszką.
Nawet pascal jest dziś bardziej użyteczny, bo sama składnia nadaje się świetnie do opisu algorytmów.

Nikt nie twierdzi, że bascom jest/był zły. Po prostu najwyższy czas pogodzić się z faktem, że czas jego świetności przeminął. Każdy ma prawo wyrazić swoją opinię, dla mnie bascom w latach 90tych, był tym samym co teraz ardunio, czyli dla mnie osobiście stratą czasu.
Aczkolwiek konia z rzędem temu, co tak łatwo jak z ardunio przeniesie jakąś większą bibliotekę z bascoma.

Każdy programuje w czym mu się podoba, dla mnie nawet w Cobolu możecie sobie programować, ale czy to znaczy, że warto zawracać nim głowy młodych ludzi, startujących dopiero z nauką?

PostNapisane: 7 sie 2015, o 15:24 
Nowy

mirekk36 napisał(a):
mcmacpl napisał(a):
Przecież Arduino to jest normalne C/C++

To może kolega najpierw dowie się co to jest C++ ... a później porówna to z C++ arduino. Owszem podobieństwa są i to duże - ale jest mały haczyk ;)

A jakiż to haczyk? Z tego co wiem to arduino używa tego samego kompilatora...

PostNapisane: 7 sie 2015, o 16:30 
Użytkownik

ramrusazer Przekręciłem twoja wcześniejszą wypowiedz przepraszam.

Może bascom nie jest na czasie. Ale znajomość języków tak jak z językami w życiu normalnym poszerza horyzonty.
A przydatność można zauważyć właśnie w ostatnim poradniku na temat Basica dla androida.

Z racji tego że nie jestem tu mile widziany nie będę więcej pisał.

PostNapisane: 7 sie 2015, o 16:41 
Użytkownik

Języki trzeba znać !!
Myślałem że basic z ZX spectrum nigdy mi się nie przyda, a tu proszę: b4a, techbasic na Iphone, wraca basic z przytupem.
Mnie te dyskusje "który lepszy" trochę śmieszą, bo każdy język ma swoje miejsce, i trzeba dobierać język do projektu. A im więcej się ich zna, tym łatwiej poznać nowy. Po dziesiątym wystarczy rzucić okiem i zaczynamy programowanie.....

PostNapisane: 8 sie 2015, o 00:26 
Użytkownik

Witam.
mirekk36 napisał(a):
pikczu napisał(a):
A samo MCS electronics nie przetrwało by 20 lat tylko na amatorach.

Tu się nie zgadzam bo znam także zawodowców którzy używają Bascoma - więc nie tylko dzięki amatorom - więc nawet nie wiesz o pewnych sprawach kochany

Panie Mirku chyba Pan nie zrozumiał zacytowanej wypowiedzi kolegi pikaczu (sądząc po udzielonej przez Pana odpowiedzi) no a później kolejne zdania to już wynik tej pomyłki.
Pozdrawiam
Jarek

PostNapisane: 8 sie 2015, o 08:30 
Użytkownik

Gorąca dyskusja jak w polityce.

Prawdą są słowa "Każdy język jest tak dobry, jak programista który go używa"

Dla mnie bascom nigdy nie był fascynujący.

PostNapisane: 8 sie 2015, o 09:53 
Moderator

jark napisał(a):
Panie Mirku chyba Pan nie zrozumiał zacytowanej wypowiedzi kolegi pikaczu (sądząc po udzielonej przez Pana odpowiedzi) no a później kolejne zdania to już wynik tej pomyłki.
Pozdrawiam
Jarek

Dobrze dobrze zrozumiałem - ..... no i znowu zaczyna się - "DYSKUSJA" na temat tego co kto dobrze zrozumiał - masakra - wątek poleci w kosmos i tyle

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

rezasurmar napisał(a):
Prawdą są słowa "Każdy język jest tak dobry, jak programista który go używa"

Zawsze to powtarzam - a dzięki temu, że jest to prawdą to

a.) bywają programiści w Bascomie, którzy są lepsi od programistów w C
b.) bywają programiści w C, którzy są lepsi od programistów w Bascomie

PostNapisane: 8 sie 2015, o 12:39 
Użytkownik

Albo tacy jak ja, którzy nie są dobrzy w żadnym języku programowania :lol:

PostNapisane: 18 sie 2015, o 08:35 
Moderator

Niveasoft napisał(a):
Chodziło mi o ludzi którzy nie podchodzą do programowania ze śmiertelną powagą.

No to właśnie kolega ze zbyt śmiertelną powagą traktuje programowanie w Bascomie, bo ja i setki ... w zasadzie tysiące osób bawią się ;) programując w C, tworzą sobie zabawki i podręczne projekty .... Co to ma wspólnego z tym co piszesz nie wiem ? Bo jeden będzie używał Bascoma inny Arduino , inny języka C a jeszcze inny asemblera ... i co ? Sam tworzysz atmosferę, że programowanie w C to tylko dla tych co chcą zrobić pojazd na Marsa ...

Poza tym nie rozumiesz prostej rzeczy:
Niveasoft napisał(a):
To nie foch a reakcja na to, że umieszczanie postów o C w dziale Bascom uważam jako postowanie "nie na temat".

Więc to foch - bo na naszym forum to jest na temat i nic na to nie poradzisz ....

tak samo jak nie poradzisz nic na to .... zresztą zaprzeczasz sam sobie pisząc:
Niveasoft napisał(a):
Programując swoją aplikację na Androida nie poszedłem na łatwiznę. Zainstalowałem Eclipse z JDK i Android Studio. Siedziałem dwa dni, ale napisałem ją w Javie... tu widzę odwrotne trendy..

Wybacz ale o mało co nie padłem czytając to .... Z tego tekstu można by wysnuć wniosek, że w takim razie co ? programując w Bascomie poszedłeś na łatwiznę a zabierając się za Javę z Eclipse na Androida zacząłeś wiedzę magiczną ? ;) Sorki kolego ale przeczytaj to jeszcze raz sam

Ja nie uważam nic za wiedzę magiczną, ani chodzenie na łatwiznę .... ja uważam, że każdy język programowania jest tak dobry jak programista, który się nim posługuje - i tym sam swoimi pracami w Bascomie niejednokrotnie udowodniłeś , że można zrobić zaawansowane projekty lepsze niż niejeden początkujący programista w C .... i super .... Tylko co to ma oznaczać ? .... że tu na forum ma być kapliczka dla Bascoma i nie można wspomnieć o języku C ? .....

Poza tym masz rację - aż tak mocno się zagalopowałeś, że uwierz mi
Niveasoft napisał(a):
Czytając poźniejsze wypowiedzi odniosłem wrażenie, że ktoś mógł poczuć się obrażany moją wypowiedzią "że nie każdy zostanie geniuszem mikrokontrolerów".

że nie jedna osoba poczuła się urażona właśnie takimi twoimi wypowiedziami .... Bo lubiąc Bascoma - co ja mogę zrozumieć ..... ty już nie rozumiesz, że inni mogą lubić inne języki .... i strzelasz tekstami na oślep .... Na drugi raz po prostu przemyśl na spokojnie to co mówisz ....

Bo mnie już rzeczywiście gęba boli od powtarzania, że każdy język jest dobry .... nigdy nie krytykowałem i nie krytykuję Bascoma a ty nie tylko mi ale wielu innym użytkownikom tego forum wkładasz wciąż w usta to co nikt z nas nie powiedział ... czyli, że tu się np opluwa Bascoma, że się najeżdża na Bascoma - że nie wiem jeszcze co .... A wszystko przez to, że koledze Nieveasoft nie spodobało się, że ktoś miał czelność w dziale Bascoma na naszym forum wspomnieć o C ... jakaż to straszna rzecz się stała i uraza nieodwracalna dla kolegi Niveasofta - no szok.

A teraz (chichot historii) sam Niveasoft nabija się z Basic4Android ? bo sam posiadł magiczną wiedzę z Java ? I jeszcze spoza forum, chce mi wyznaczać trendy - o czym ja mam poradniki robić ? Weź pan posłuchaj się sam .... ale i tak wierzę, że kiedyś zrozumiesz sam co wyczyniałeś.

Tymczasem ja życzę tobie wszystkiego najlepszego, gratuluję, że nauczyłeś się programować androida w Java, szacunek bo mi ciężko i wolę tego małego niedołężnego B4A ;) ....

PostNapisane: 18 sie 2015, o 09:03 
Użytkownik

Dyskusja robi się nie na temat i żadnych owoców, oprócz kwaśnych, z niej nie będzie. Radzę posłuchać W.Młynarskiego - "Róbmy swoje". To hasło ma już ponad 50 lat (tak, tak) i ciągle jest diabelnie aktualne.

Zatem RÓBMY SWOJE, róbmy swoje, koledzy.

Zenowi

PostNapisane: 18 sie 2015, o 09:32 
Moderator

zenowi napisał(a):
Dyskusja robi się nie na temat i żadnych owoców, oprócz kwaśnych, z niej nie będzie. Radzę posłuchać W.Młynarskiego - "Róbmy swoje". To hasło ma już ponad 50 lat (tak, tak) i ciągle jest diabelnie aktualne.

Zatem RÓBMY SWOJE, róbmy swoje, koledzy.

Zenowi

Trudno się z tym nie zgodzić - bo następuje tylko bicie piany ... szczególnie, że muszę wciąż udowadniać, że nie jestem wielbłądem i że nie mam nic przeciwko Bascomowi tak samo jak zdecydowana większość ludzi na forum...

Dlatego tak jak słusznie prawi kolega Zenowi ... róbmy to co każdy lubi najbardziej i cieszmy się tym ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1