Witam mam mały dylemat odnośnie diod RGB 1W oraz zasilania procesora jak i tychże diod.
2 lampy będą posiadały po 5 sztuk diod led grb 1W w DS diod napisane jest:
DC Forward Current (mA): 150
Average Forward Current (mA): 150
czy te wartości podane są dla 1 koloru czy dla całej lampy ? Nigdzie nie mogę wyczytać w DS tej informacji natomiast jakby to policzył to wychodzą bardzo duże prądy.
Licząc że 150mA jest dla całej diody to 150 x 5 = 750mA - to jest znośny wynik dla jednej lampy ale licząc że
1 kolor = 150mA a mamy ich 3 czyli 450mA na diodę a jest ich 5 to wychodzi 2,25A na lampę
przy dwóch lampach to będzie 4,5A
Proszę o sprostowanie mojego liczenia ....

czy zakładać wersję bardziej optymalną ? 750mA na lampę ?
Lampy jak i uC zasilany będzie z 5V więc stwierdziłem że zbuduję w układzie 2 przetworniczki, jedna dla uC a druga dla lamp:

Jedna przetworniczka ma Output 5V/3A więc przy optymalnym liczeniu można podzielić że 1 przetworniczka na Lampy a druga na uC, można by też pokusić się aby całość zasilać z jednej przetworniczki.
Natomiast gdyby okazało się że mniej optymalne liczenie jest liczeniem prawidłowym to czy łącząc VCC przetworniczek prądy rozłożą się tak że każda przetworniczka posiada 3A to połączone VCC dadzą mi wydajność 6A ??Proszę o pomoc oraz porady.