Witam.
[ poprawiłem tytuł wątku - mirekk36 ]Mam pewien problem z nadawaniem kodów w RC5. Korzystam z kodów zamieszczonych w niebieskiej książce Mirosława Kardasia, po przystosowaniu ich do Atmegi32, taktowanej takim samym rezonatorem kwarcowym jak w książce, czyli 8MHz. W programie wykorzystuję TIMER0, więc musiałem przerobić kod w taki sposób, że do generacji fali nośnej jest wykorzystywany TIM2.
Program w skrócie wygląda tak:
Różne definicje RC5, diody IR i konf. portu:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Konfiguracja timerów i funkcje wysyłające RC5:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
i przerwanie od T0, gdzie wysyłane są kody RC5:
język c
Dioda jest podłączona katodą do portu uP, a anodą do +. NA pinie musi być "0", aby dioda świeciła.
Problem jest w tym, że układ coś wysyła (sprawdziłem to kamerą, która pokazała, że dioda świeci -szybko miga - po przyjściu litery), jednak odbiornik RC5 nic nie odbiera. Oczywiście adresy i komendy, które mają sterować odbiornikiem, są poprawne. A sam odbiornik działa również OK, bo napisałem prosty program w BASCOMIE, aby sprawdzić działanie tego odbiornika - wyniki testów były pomyślne.
Zastanawia mnie, co może być tutaj problemem?
PS
Nawiasem - odbiornikiem jest mikrokontroler z dołączonym układem TSOP 31236. Napisałem prosty program w BAscomie, który nadzoruje pracę odbiornika, tj. odczytuje przysyłane kody (które wysyła wcześniej opisany nadajnik, z którym jest problem) i steruje właściwie wyjściami uP. Zamieszczam dodatkowo program odbiornika, choć nie jest on głównym przedmiotem tego tematu:
język basic4gl