w sumie to mój pierwszy post na forum ,zarejestrowalem sie dziś więc Witam Wszystkich userów oraz prowadzących Forum ,zwłaszcza mirkka 36 ,to jego pozytywna praca i zaangażowanie sprawiła że chce być na tym forum .
///
Bardzo ciekawy pomysł z tym sprawdzaniem "jakości" zasilania poprzez układ "akustyczny".Może nie nowatorski bowiem kiedyś dość często w wielu projektach przyrządów pomiarowych jako wskażnik używano właśnie wrażliwości ludzkiego ucha na dzwieki .
Zresztą tym samym układem można by sprawdzić aktywność na szynach sygnałowych , oczywiście dla takiej funkcji trzeba by zaprojektować jakiś układ analizy tak aby np. przełożyć na sygnał akustyczny słyszalny np. sekwecyjna prace o cyklach 100kHz lub o wyższej czestotliwości ale jest to wykonalne .
///
Dlaczego pierwszy wpis akurat w takim temacie ? Bo kiedyś tam wykonałem układ do pomiaru częstotliwości sygnału generatorów oraz w tym samym układ do pomiarów częstotliwości obwodów rezonansowych w którym wskażnikiem był właśnie sygnał akustyczny , to naprawde bardzo dobrze sie sprawdzało ponieważ słuch jest bardzo dobrym , precyzyjnym "sprzętem pomiarowym ":) .
///
Szczypta soli dla autora . Temat - Tania alternatywa dla oscyloskopu , jest troszke nie trafiony .
Oscyloskop od lat był i jest nadal jak bym to powiedział Królem wszystkich mierników (to moja opinia) .Bardziej pasowała by nazwa np. Akustyczny (dzwiekowy) analizator ... tu dalej co on potrafi .Lub inny temat który bardzie oddaje istote działania i zastosowania układu .
Mam nadzieje że Autor tematu niebędzie mi miał za złe te słowa .
Temat bardzo fajny i o wielkich możliwościach rozwojowych .