Aha, to dobrze wiedzieć. Napięcie mierzyłem multimetrem, ale nie takim chińskim za 20-30 zł., tylko takim porządniejszym, który obecnie kosztuje bodaj 2 stówy z hakiem, ale on był kupowany z jakieś 15-18 lat temu i kosztował o wiele, wiele więcej. Tata mi mówił, że w tamtych taczasach to był high-endowy wypas jeżeli chodzi o multimetry Zamontowałem tego potka i udało się maniupulować napięciem na 5V od 2,5V do 6,25 dokładnie, bo "nie znieczuliłem" jeszcze OVP. Tak jak można było się spodziewać zmianie uległo również 12V i ono doszło do dokładnie 13,76.Zatem wychodzi na to, że TL radzi sobie bez niczego i ma wyrąbone na te zmiany napięcia, tak więc wychodzi na to, że skoryguję tylko delikatnie dzielnik żeby mi startował od 7V(z tego co widziałem jest to min. nap. dla tego scalaka) i będzie śmigał.
------------------------ [ Dodano po: 23 minutach ]Nawet nie muszę nic korygować, bo zagmatwałem się w zeznaniach, że tak powiem i okazuje się, że jest ok. Przy napięciu 7,02V na linii 12V mam 2,76 na Linii 5V, tak więc gra gitara i wychodzi na to, że jestem w stanie osiągniąć mój zakres od 5V do 16 - wystarczy tylko zredukować od dołu dzielnik i gitarka
------------------------ [ Dodano po: 44 minutach ]Tom277 napisał(a):
Jakie max napięcie można "wyciągnąć" z zasilacza AT/ATX bez przewijania transformatora przy rozsądnych prądach?
Oj ciężko powiedzieć kolego. Wydaje mnie się, że w zasadzie nikt tego Ci nie napisze, ponieważ to zależy od sztuki. Mogę się mylić, ale sądzę, że co inny AT/ATX to to napięcia będą inne i zależy jeszcze jaką linię nap. przyjmiesz za wyjście zasilacza. Widziałem opis przeróbki ATX'a, gdzie autor deklarował z 5V od 3,5 do 9,5V, z 12V od 7,5V do 20V i z stb-y(5V na czuwaniu) od 15-22V, ale przypuszczam, że przynajmniej od dołu w przypadku stb-y i 12V idzie więcej osiągnąć. Po prostu trzeba zluzować zasilaczowi dzielnik i poeksperymetować z jakiej linni ile się wyciśnie Z ATX. Zajefajnym motywem byłoby postawić na Codegen'a 250XA lub 250XA1, bo na moje oko( dopiero raczkuję w temacie, więc mogę się mylić) on ma monitorowane przez OVP tylko 3,3 i 5V, i wiem, że niego na pewno powinno się wycisnąć 18V, ponieważ na elektrodzie jeden z najlepszych tamtejszych speców od zasilaczy pisał, że Codegeny(przynajmniej z tego co zrozumiałem te stae, nie wiem jak nowe) są nieobliczalne, gdyż ze względu właśnie na brak monitoringu przez OVP 12V przy obciążeniu linni 5V mocniej niż 12V zasilacz potrafi ostro pojechać po badzie i puścić właśnie 18V siejąc w środku komputera jak można się domyśleć totalny mordor. Problem jest w tym, że te zasilacze to totalny kot w worku, ponieważ chińczyki nie tylko z Codegenami robią tak, że niby model tem sam, a okazuje się, że jak się otworzy zasilacz to jest totalny "suprajs", gdyż elementy na płytce w ogóle nie pokrywają się ze schematem z uwagi na różne rewizje płytek, tak więc tak na prawdę nigdy nie wiadomo co jest w środku obudowy, tak więc trzeba się zorientować najpierw do jakich Codegenów wraz z rewizją płytki jest schemat i wtedy po prostu szukać takiego samego modelu z taką samą rewizją płytki. Pytanie tylko jak po zmodyfikowanu będzie z jego wydajnością, bo wiadomo, że to co producent podaje to są jak ja to mówię "chińskie Ampery", które na pewno są nieskromnym życzeniem producenta i być może do osięgnięcia w max. sprzyjających warunkach labo.
Dlatego z punktu widzenia komplikacji z jaką jest trafienie egzeplarza pokrytego z pasującym schematem moim zdaniem najlepiej zapolować na tego AT'ka co ja kupiłem, brandowanego także jak widać na schemacie Seventeam ST-230WHF i jego przerobić. Porblem w tym, że ten zasilacz to jest perełka i naprawdę bardzo ciężko jest go dostać, a jak już to ludzie chcą 30 zł. i więcej plus wysyłka. Ja miałem farta i swój egzemplarz wyrwałem za 27 zł. z wysyłką. Generalnie nadaje się każdy jeden zasilacz, który jest na TL494, czyli zatem to się równa: DBL494,KA7500B/C,IR3M02. To są znane mi dokładne w skali 1:1 odpowiedniki TL494 i nie wykluczam, że jest ich więcej. Trzeba po prostu ściągnąć datasheet i zobaczyć, czy w obu układach się wszystko pokrywa, czyli pin 1 to IN1+, 2 IN1- itd. itd. Inne scalaki się mniej do tego nadaję, ponieważ z ich przeróbką jest już nieco większy hardcor z uwagi na UVP.