Dzień dobry!
Zwracam się do Was z prośbą o opinię i poradę.
Od paru tygodni pracuję nad projektem elektronicznego obciążenia, które wykorzystuje:
-> Atmega 324, sterująca przełącznikami i generująca 16 bitowy PWM.
-> zewnętrzny, 16-bitowy ekspander portów IO (lewy górny róg na płytce) dla sterowania wyświetlaczem graficznym.
-> zewnętrzny 18-bitowy ADC, mierzący napięcie na wejściu urządzenia w trzech zakresach i prąd w obciążeniu.
-> aktywny filtr wygładzający PWM (może się wydawać na wyrost, ale chciałem uzyskać maksymalne wygładzenie).
-> część obwodu odpowiedzialną za odłączanie wejść ADC od napięcia gdy przekroczy ono bezpieczną wartość.
Założenia projektowe:
-> napięcie wejściowe: <ile_mosfet_pozwoli>-20v;
-> maks. prąd: 2.048A (podyktowane napięciem odniesienia przetwornika)
-> trzy tryby działania: ciągła moc, ciągły prąd, ciągła rezystancja - rozwiązane programowo.
-> rozdzielczosc nastawy prądu: 100uA
Cienkie paski wylewki poza obrysem płytki zostawiłem celowo żeby móc te wylewki łatwiej edytować. Nazwałem je NOT_CONNECTED i służą po to aby zapełnić miejsca gdzie nie dochodzi masa, co ułatwi wytrawianie.EDIT: Sprostowuję powyższy, podkreślony tekst: zamiast robić drugą wylewkę NOT_CONNECTED wystarczy we właściwościach zwykłej wylewki masy zaznaczyć opcję 'orphans'. To żadna nowość ale może komuś się przyda.
Projekt będzie przygotowany na dwóch płytkach jednostronnych: na pierwszej - część z przewagą warstwy 'Top', na drugiej tranzystor mosfet wraz z rezystorami i prostownik z kondensatorem. Ścieżki na warstwie 'bottom' będą zwykłymi przewodami.
Mam również parę pytań:
1) Jak ogólnie oceniacie Panowie rozkład elementów na płytce?
2) Czy w dobry sposób połączyłem ze sobą trzy masy? (Cyfrową[lewa], analogową[prawa] i zasilania?) Czy jednak zwarcie tych mas powinno przypominać literę 'Y'?
3) na dole pod procesorem umieściłem kilka konektorów umożliwiających programowanie uC w taki sposób, że wymusiło to zastosowanie 6 dodatkowych przelotek ale ułatwia dostęp do konektorów. Takie rozwiązanie wydaje się Wam poprawne w sztuce projektowania?
4) Żeby nie robić dodatkowej przelotki puściłem zasilanie do pewnych rezystorów przez pin mikrokontrolera nr 11. Czy to błąd? Podciągnę ten pin programowo do VDD.
Z góry dziękuję za opinie, mam nadzieję że przedstawiłem wszystko maksymalnie jasno.
Pozdrawiam!
![Obrazek](http://forum.atnel.pl/_obrazki/o/thumb/4216/325ebeb60d2e115e9860f0fd2e14f79a.png)
![Obrazek](http://forum.atnel.pl/_obrazki/o/thumb/4216/938dfb0aa66f3500454d7b40a28229a6.png)