Montowałem kilka lat temu obrotówki BOSH-a, ale to już inna półka cenowa (ok 7-8k zł za sztukę) - działają chyba z 7 lat i ani silniki nie padają a i obraz świetny nawet na dzisiejsze czasy. Całość śmiga po radiu, ale nie IP tylko 2,4 video i 433 sterowanie.
Co do stacjonarnych to często stosuję zarówno BOSH-e jak i Samsungi.
Ceny - jak wiadomo dla jednego coś jest drogie dla innego pikuś, ale za jakość się płaci.
Dla budżetowców stosuję Konig-a zintegrowanego z naświetlaczem.
Tragedii nie ma.
Dodam tu, że jednemu klientowi konkurencja podpaliła stolarnię i sąd dopuścił nagrania z tych marniutkich kamer w trybie nocnym jako dowód.
Rejestrator też "szałem" nie był, ale już nie pamiętam jaki, a jednak udało się podpalaczy skazać, a klient odzyskał sporo kaski z ubezpieczenia.
--
Grzegorz...
------------------------ [ Dodano po: 17 minutach ]Dodatkowo "okamerowywałem" kiedyś spory obiekt (konkretnie browar) i tam szły na zewnątrz samsungi + osobne oświetlacze IR, a wewnątrz BOSH-e kopułki z własnym oświetlaczem.
Zdziwiłem się sam jak mnie ściągnęli aby zgrać materiał jak w nocy w zupełnie ciemnej hali mały BOSH wyłapał ruch biegnącego kota z odległości jakichś 15-20m i jeszcze był w stanie to w miarę oświetlić - pisząc w miarę mam na myśli, że rozpoznaliśmy, że to kot a nie szczur
.
Dodatkowo paru "kolesi" straciło pracę jak ich zewnętrzne kamery nagrały na "kontrabandzie" - tak de facto to niektórzy się nie zmienią i muszą "coś z pracy wynieść" (niekoniecznie wiedzę i praktykę)
.
--
Grzegorz...