Chcecie kod to proszę część.
Poza tym nie prosiłem o analizowanie kodu tylko o podanie innych przyczyn zakładając że kod jest dobrze napisany.
[ popraw formatowanie kodu zgodnie z tą instrukcją topic7402.html - mirekk36 ]Bardziej mi chodzi o to że Komputer nie otrzymuje informacji, a z Arduino wysyłam je za pomocą Serial.println("OK").
Po pewnym czasie gubi mi Jakąś literę.
Jeśli chodzi natomiast chodzi o odbiór kodu w PC to jest on napisany w Visual Basic .NET
język vb
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Przy tej operacji gubi mi jakiś znak, że po pewnym czasie jak działa się zawiesza na tym.
EDIT:
Znalazłem problem.
Jako że Arduino jest taktowane kwarcem 16 MHz nie da się uzyskać dokładnych częstotliwości transferu danych.
Z tego powodu co jakiś czas są ramki tracone/przestawiane.
Aby zapobiec temu zdarzeniu wystarczy sprawdzać i porównywać przesyłane dane.
EDIT2 (Rozwiązanie problemu):Witam.
Jako że znalazłem problem to dla potomnych i dla osób z podobnymi problemami postanowiłem zamieścić informacje o problemie i sposób jej rozwiązania.
1. Problemem z komunikacją mogły okazać się zakłócenia na przewodzie USB, więc postanowiłem w następujący sposób to rozwiązać.
- Zmniejszyć obciążenie przewodu USB poprzez dołączenie dodatkowego zasilania
2. Program w komputerze podczas działania programu do wysyłania pakietów danych mógł łapać błędy przez użytkowanie komputera.
- Rozwiązałem to w ten sposób, że podczas działania programu nie wykonuję żadnych dodatkowych czynności (przeglądanie internetu, granie, oglądanie filmów itp.)
PS:
Jakby ktoś był ciekaw to to sterowanie jest do plotera laserowego wykonanego przeze mnie z laserem o mocy 250 mW