Techniczny napisał(a):
Dzięki za błyskawiczną odpowiedź. Widać nie tylko ja siedzę po nocach. Nie chodzi mi o to co robi pętla bo to już wyczytałem i wiem. Chodzi mi o to co do niej wpisać.. W tym przypadku chciałbym mieć na pinie PB3 przebieg o częstotliwości która sobie ustawiłem. Chodzi mi o to że nie wiem jak ma wyglądać czy to pętla czy cała funkcja żeby działała tak jak chcę...
hmmm no to możesz jeszcze skorzystać z innych przykładów w książce - o ile co najmniej raz (jak pisałeś już przeczytałeś całą od deski do deski) ....
zobacz - masz pan tam np przykład do obsługi wyświetlaczy 7-segmentowych i multipleksowanego wyświetlania .... a także przykłady jak sobie obliczyć częstotliwość wykonywania tych przerwań - to może być np podstawa częstotliwości dla twojego generatorka - nieprawdaż ?
a skoro tak - to pozostaje ci dopisać procedurę obsługi przerwania a w niej co ???? no na czym ma polegać generowanie sygnału prostokątnego ????
na zmianie stanu pinu na przeciwny zatem wstawiasz np:
PORTB ^= (1<<PB3);
i po zawodach ..... to taki uproszczony sposób i programowy - ale możesz tego samego dokonać w pełni sprzętowo za pomocą timerów sprzętowych - jak?
A zaczytaj jeszcze raz sobie projekt pilota RC5 - i zobacz że tam musi być uruchomiona nośna 36kHz .... i to nośna generowana sprzętowo - gdzie opisuję dokładnie jak to zrobić i o co chodzi - tylko może ci to na razie umknęło - no ale na tym polegają ćwiczenia z książką żeby trenować różne przykłady
zobacz więc tam - bo to może być najprostsze dla ciebie a częstotliwość generatorka zmieniać możesz sobie wg życzenia dobierając preskalery itp
jak coś - to wtedy dawaj tutaj i dopytaj dalej - nikt tu nikogo nie linczuje jak widzisz ..... każdy każdemu stara się chętnie pomóc
www.youtube.com/mirekk36 ]