Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA w 2025? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 4 kwi 2025, o 08:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
    Autor Wiadomość
    PostNapisane: 4 lut 2015, o 20:14 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Mirku, nie zrozum mnie źle bo wiesz że szanuje To co robisz i ogrom wiedzy jaką przekazujesz. Moje zdanie jest takie, że nie każdy w danym momencie chcę zajmować się tą samą rzeczą, w tym przypadku WiFi. Ludzie mają przecież różne projekty, dużo studentów ma teraz sesje, wielu młodych ma ferie i pojechało na narty itd. Stąd pewnie taka a nie inna ilość wyświetleń. Myślę że z czasem wyświetleń przybędzie. Dlatego uważam że powinieneś kontynuować swój plan poradników a ilość wyświetleń będzie rosła z czasem... Ja ze swojej strony chętnie bym obejrzał kolejne części.. Trzeba też mieć na uwadze to że to nie filmy fabularne (no, może niektóre takowe przypominają :lol: ) i grono ich odbiorców jest ograniczone. Tym bardziej że teraz nie wiedzieć czemu wszyscy wolą Arduino... a później się czyta te kody źródłowe gdzie float floatem pogania...

Także, drodzy forumowicze, jeżeli jesteście zarejestrowani na innych forach gdzie przewija się temat mikrokontrolerów to wspominajcie o poradnikach Mirka!!!

Jeżeli nagrywacie jakieś filmiki ukazujące pracę waszych urządzeń opartych o sprzęt, książki i poradniki Mirka piszcie co Wam pomogło w realizacji!!!

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 4 lut 2015, o 20:22 
    Moderator

Nefarious19 napisał(a):
    Także, drodzy forumowicze, jeżeli jesteście zarejestrowani na innych forach gdzie przewija się temat mikrokontrolerów to wspominajcie o poradnikach Mirka!!!

Jeżeli nagrywacie jakieś filmiki ukazujące pracę waszych urządzeń opartych o sprzęt, książki i poradniki Mirka piszcie co Wam pomogło w realizacji!!!

Bardzo dziękuję za ten apel to akurat bardzo ważne ... bardzo ważne i miło by było gdyby szanowni widzowie (nawet jeśli tu na forum czy się nie odzywają jak sami piszą - to jednak gdzieś tam coś napisali, dali znać ... opisali to co robią, pokazali że w jakimś chociaż zakresie pomogły im książki czy poradniki z atnela ....

bo wiecie - można nic nie mówić - można się nie odzywać - ... ale jeśli trzeba by było tylko to zrobić żeby wesprzeć dalszy rozwój takich darmowych poradników - to dużo ?

PostNapisane: 4 lut 2015, o 20:27 
    Użytkownik

Ja również nie będę ściemniał, że nie czekam na poradnik o www. Wręcz nawet nie powiem, ile razy dziennie zaglądam na youtuba sprawdzić, czy już jest. Może jeszcze nie opanowałem obsługi klawiszy, ale ja wolę WWW i basta ! :).

PostNapisane: 4 lut 2015, o 20:40 
    Użytkownik

Ja również stanę w kolejce ... bo bardzo chętnie bym zamienił enc28j60 na atnel wifi

PostNapisane: 4 lut 2015, o 21:05 
    Użytkownik

Mirku ja ze swojej strony mogę powiedzieć tyle że mam problem z $$$ stąd nie zamówiłem u Ciebie WIFI nie mniej bawię się ATNEL-WIFI (tutaj gorące podziękowania dla RafPe za podesłanie 2szt modułów WIFI ATNEL do testów) i to ostro ... zrobiłem już projekt swojego zegarka ... już od dłuższego czasu myślałem o czymś takim jak inteligentny dom oparty na WIFI i dzięki tobie mogę to realizować. Ba powqiem więcej dzięki Rafpe i Tobie mirku mogę to realizować. Jestem na etapie komunikacji Android <-> WIFI poniekąd ogarnelićmy z RafPe komunikację ale czuję niedosyt.

Na twoje poradniki czekam z utęsknieniem i dzięki nim mogę rozwijać się programowo.
    Jak tylko będzie taka możliwość by zakupić WIFI u Ciebie to to uczynię a egzemplarze od RafPe odeślę do właściciela RP

pomysł mam zacny na dom :) np w domku mam alarm ... od czasu gdy mi się włamali ... komunikacja leci po GPRS z informacjami o stanie systemu nie mniej czuję niedosyt bo przecież można zrobić 2torowość informacji i wykorzystać do tego WIFI ale by to zrobić potrzebna mi jest wiedza jaką przekazujesz w poradnikach czyli twoje poradniki.

Moje zdanie jest takie Mirku żebyć Ciągnął serię poradników tak jak sobie to wymyśliłeś małą ilością odwiedzin i oglądalności się nie przejmuj a wiesz dlaczego ?

Bo to co w sieci to nie zginie o ile tego nie usuniesz :) a co za tym idzie reklama dla ATNEL i z biegiem czasu wysoka oglądalność i sprzedaż modułów :)

Ciągnij dalej serię poradników a na pewno zwróci Ci się nakład pracy i w oglądalności i w sprzedaży modułów.

Ze swojej strony mogę zagwarantować że w programie na Androida już mam umieszczoną reklamę z linkiem do ... i tutaj losowo wybierane:
    1. atnel.pl
    2. sklep.atnel.pl
    3. forum.atnel.pl
    4. twoj blog
    5. twoje poradniki

Jeżeli tak zacznie robić większa rzesza forumowiczów to i tobie się opłaci :) tworzyć poradniki nie tylko o WIFI ale i np o GPS czy GSM czy jeszcze czym tam sobie wymarzysz :)
    Bo wszystkie twoje poradniki prędzej czy później (oby prędzej tego życzę) przełożą się na to że będzie Cię stać na przysłowiowe opłacenie ZUSu.

Pozdrawiam i szanuję twój wkład twoją pracę a decyzję zostawiam dla Ciebie Mirku.

PostNapisane: 4 lut 2015, o 21:28 
    Użytkownik

Jestem początkujący i nowy tutaj. Nie wiem czy mój głos jest brany pod uwagę ale może dodam, że ja również nie mogę się doczekać tego poradnika. Te cudeńka są niesamowite. Szkoda, że jest tak małe zainteresowanie, bo produkt ten to rewelacja. Z pana poradnikami panie Mirku warty jest o wiele, wiele więcej. Jestem nemalże pewien, że zainteresowanie niebawem wzrośnie. Może właśnie po tym poradniku, kto wie? Ja na przykład jak tylko zobaczyłem zajawkę o tych modułach to z miejsca zakupiłem dwie sztuki. Tutaj gdzie mieszkam i pracuję niestety nieznam nikogo, kto programuje AVRki. Nie przychodzi mi narazie nic do głowy jak mógłbym pomóc. Z tego miejsca obecnie mogę tylko podziękować za niesamowite książki, poradniki, blog i forum z którymi się nierozstaję od dwóch miesięcy. Do tego tak starannie przygotowane przez pana oprogramowanie, które jest wciąż udoskonalane/rozwijane jest niedoopisania w kilku prostych słowach! Cieszę się z każdego nowego poradnika, bo to kopalnia wiedzy! Czy to będzie o bajerach z diodami czy coś dla zaawansowanych to przyda się na pewno, może nie dzisiaj, ale jutro na pewno! Za co z góry bardzo dziękuję!

PostNapisane: 4 lut 2015, o 21:37 
    Użytkownik

Jeżeli można to ja poproszę kontynuacje poradników na temat wifi. Pozdrawiam.

PostNapisane: 4 lut 2015, o 22:25 
    Nowy

Panie Mirku, zapewniam, że z wielką niecierpliwością czekam na kolejne poradniki z serii WiFi. Mam już w głowie fajny projekcik na ATNEL-WiFi, w którym serwer www byłby przysłowiową wisienką na torcie :) .
    Przy okazji BARDZO DZIĘKUJĘ za ogrom pracy z Pańskiej strony włożony w te poradniki i wielką pasję, którą potrafi Pan zarażać.

PostNapisane: 4 lut 2015, o 22:42 
    Użytkownik

Codziennie w rano tuż po przebudzeniu pierwsze co robię to sprawdzam czy jest nowy filmik Mirka, bo się już nie mogę doczekać i cały czas mam nadzieje że wreszcie jakiś nowy filmik ujrzy światło dzienne, abym mógł go obejrzeć z zapartym tchem i nadzieją ze nigdy się nie skończy. ;) Pozdrawiam

PostNapisane: 4 lut 2015, o 23:06 
    Użytkownik

matisek1233 napisał(a):
    Codziennie w rano tuż po przebudzeniu pierwsze co robię to sprawdzam czy jest nowy filmik Mirka, bo się już nie mogę doczekać i cały czas mam nadzieje że wreszcie jakiś nowy filmik ujrzy światło dzienne, abym mógł go obejrzeć z zapartym tchem i nadzieją ze nigdy się nie skończy. ;) Pozdrawiam

Hehe ja mam podobnie tyle ,że po powrocie z pracy to pierwsze co robię siadając do lapka to zaglądam tutaj z nadzieją że jest nowy poradnik a jak nie to zadowalam się nowymi i nieprzeczytanymi tematami. ;)

Co do tematu to jak najbardziej tak ;) choć osobiście w tej chwili nie zajmuję się wifi to i tak bardzo dużo uczę się z nich i wykorzystuję przekazywaną w nich wiedzie do tego co robię akurat. A tak się składa że na święta dostałem ATB-BTM-222 i nim się bawię jednocześnie starając się jak najbardziej zrozumieć i ogarnąć rs232 z zielonej książki. A poradniki do wifi w tym przypadku bardzo mi w tym pomagają. Dzięki wielki!!! ;)

Pozdro

PostNapisane: 4 lut 2015, o 23:20 
    Użytkownik

Seria poradników o ATNEL WIFI jest jak najbardziej trafiona... Wiele osób, w tym ja, czekają zapewne na komunikację aplikacji napisanej w androdzie z avr poprzez moduły Atnel Wifi... Wszystkie poradniki oglądam na bieżąco, przynajmniej staram się :) Często nawet biorę kąpiel z Mirkiem - o czym pewnie sam Mirek nie wie :D To, że akurat do tej pory nie dokonałem zakupu modułów Wifi wcale nie oznacza, że ich nie kupię! Wręcz przeciwnie, odkładam kasę na jeden zbiorowy zakup, bo przyznam się szczerze, że ceny przesyłki są dość duże w sklepie Atnel. Proponuję poprzez jakiegoś brokera podpisać umowę na przesyłki kurierskie :) ale nie o tym tu teraz mowa... Zastanawiam się tylko, czy tak mała ilość odbiorców nie jest spowodowana nie posiadaniem greenboka (bo większość się go boi) i brakiem dostępu do bibliotek z książki... to tylko luźne przemyślenia :) Czekam Mirku na kolejne poradniki o Wifi! Pozdrawiam!

PostNapisane: 5 lut 2015, o 00:20 
    Nowy

Witam wszystkich forumowiczów oraz Ciebie Mirku to pierwszy mój wpis na tym forum to że wielu takich jak ja nie pisze
    to nie oznacza że nie zaglądamy tutaj.
    Masz świetne poradniki oraz wspaniała społeczność ,zarażasz nas tym bakcylem od dłuższego czasu , a na zarazę jak wiadomo najlepsze atnelowskie pigułki w formie twoich poradników i to w wydaniu video.
    Ostatnio czekam z niecierpliwością na kolejne odcinki o module atnel wi-fi którego jestem szczęśliwym posiadaczem wciągają twoje filmy jak najlepszy serial w TV i wielu tu obecnych pewno myśli tak jak ja.
    Masz zdolności nie tylko elektroniczne ale także artystyczne twoje filmiki są po prostu genialne montaż oprawa muzyczna wszystko z pomysłem.Sam kiedyś montowałem filmik na potrzeby firmy w której pracuję więc wiem ile to pracy, czasu i wysiłku kosztuje montaż takiego filmu , ale satysfakcja oraz to że wielu z nas tobie Mirku zawdzięcza to czego się nauczyliśmy i nadal wielu z nas się nauczy jest nieograniczona.
    Myślę że ten poradnik o serwerze Http to naprawdę smakowity kąsek...
    i niejedna osoba tutaj chciałaby go obejrzeć.

PostNapisane: 5 lut 2015, o 00:30 
    Nowy

Poradniki super :) ja czekam z zakupem wifi na przejściówkę usb / rs232 chcę mieć komplet :) A co do poradników myślę że trzeba temat wyczerpać do końca potem jakiś dla początkujących serię ..:) Pozdrawiam Pana Mirka tak trzymać :)

PostNapisane: 5 lut 2015, o 07:04 
    Użytkownik

Witam,

Panie Mirku ja cały czas czekam na Pana poradniki, atnel wifi już z pana sklepu posiadam jak tylko skończę jeden projekt biorę się za wifi więc czekam :)

Pozdrawiam.

PostNapisane: 5 lut 2015, o 08:12 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Oczywiście, że czekamy.
    Ja już sobie coś tam zacząłem grzebać w tym temacie, ale oczywiście dobrych rad posłucham z wypiekami na twarzy.

Wiec dopingujmy Mirka jak naszą reprezentację piłki ręcznej ;).
    MIREK, MIREK, MIREK... :lol:.

--
    Pozdrawiam.
    Grzegorz...

PostNapisane: 5 lut 2015, o 08:23 
    Użytkownik

A ja może z innej beczki. Poradniki super sprawa Mirku nie przestawaj produkcji poradników. Tylko nasuwa mi się myśl dla czego początkujący w C (np. ja) nie przyswoiłem tak szybko tego języka tak jak Bascoma. Z tego co widzę może mi się wydawać że większość początkujących pracuje na Bascomie. Czy nie warto było by się zastanowić nad poradnikami mikro bibliotekami które by pomogły przyswoić C w takim tempie jak Bascom.

PostNapisane: 5 lut 2015, o 08:32 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

matekogon napisał(a):
    A ja może z innej beczki. Poradniki super sprawa Mirku nie przestawaj produkcji poradników. Tylko nasuwa mi się myśl dla czego początkujący w C (np. ja) nie przyswoiłem tak szybko tego języka tak jak Bascoma. Z tego co widzę może mi się wydawać że większość początkujących pracuje na Bascomie. Czy nie warto było by się zastanowić nad poradnikami mikro bibliotekami które by pomogły przyswoić C w takim tempie jak Bascom.

Ależ właśnie Mirek to robi. Książki + filmy = super tempo poznawania programowania uC w języku C.
    Może po prostu nie oglądałeś wszystkich filmów Mirka, a jest ich już ponad 150 na pewno i nie czytałeś starszych wpisów na blogu - masz tam podaną podstawową wiedzę jak na tacy. Dodatkowo podstawą są Mirkowe książki. Co do oglądania filmów to radzę zainstalować ten programik http://atnel.pl/atnel-video-guides.html bardzo ułatwia oglądanie poradników.
    A może problem przyswajania C polega na próbie stosowania przyzwyczajeń z Bascoma.

--
    Grzegorz...

PostNapisane: 5 lut 2015, o 08:50 
    Użytkownik

Kolego Grzegorz chyba źle się wyraziłem chodzi mi o to dlaczego początkujący zaczyna przygodę z bascomem a nie z "C" Dopiero po tym etapie stwierdza czy zostaje w Bascom czy szuka innego języka.

PostNapisane: 5 lut 2015, o 08:55 
    Użytkownik

matekogon napisał(a):
    Kolego Grzegorz chyba źle się wyraziłem chodzi mi o to dlaczego początkujący zaczyna przygodę z bascomem a nie z "C" Dopiero po tym etapie stwierdza czy zostaje w Bascom czy szuka innego języka.

Nie zgodzę się z tobą kolego ... bo ja też zaczynałem przygodę z uC i to całkiem niedawno i od jakiego języka zacząłem BASCOM nie zacząłem przygodę od C i tak już zostało bascoma nawet nie rozumie i może dlatego łatwiej było mi przyswoić C dzięki Mirkowi.

PostNapisane: 5 lut 2015, o 09:38 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

majster napisał(a):
    matekogon napisał(a):

Dlaczego? Bo słuchają pseudo profesjonalistów, którzy im tłumaczą, że C jest dla nich za trudne, albo po prostu nie chce im się sięgnąć "wgłąb" wiedzy, a wszystko chcą na już. Do tego nie myślą perspektywicznie na zasadzie co się stanie jeśli projekt okaże się "za duży" dla AVR, albo zlecający będzie wymagał użycia procka z innej rodziny itp., itd. C jest językiem uniwersalnym i obecnym (zaryzykuję stwierdzenie) na przynajmniej 95% platform sprzętowych.

majster napisał(a):
    Nie zgodzę się z tobą kolego ... bo ja też zaczynałem przygodę z uC i to całkiem niedawno i od jakiego języka zacząłem BASCOM nie zacząłem przygodę od C i tak już zostało bascoma nawet nie rozumie i może dlatego łatwiej było mi przyswoić C dzięki Mirkowi.

O i tu się zgodzę - wcale nie zaczynałem z AVR od Bascoma, a od ASM i to mnie trochę "mierziło" i na jakiś czas dałem sobie spokój (choć w Asemblerze pisałem już w czasach gdy królował ZX Spectrum - ehh w sumie to zabawa z uC trochę tamte czasy przypomina).
    Do życia przywrócił mnie Mirek właśnie swoimi książkami, a potem blogiem i filmami - posiadam wiele książek o programowaniu (także uC), ale żadna nie przemawia do mnie tak jak te pisane przez Mirka.
    Dodam, że nie jestem ani uczniem, ani studentem (latka lecą), a programowanie uC to tylko moje hobby więc nie uważam się za profesjonalistę.

--
    Grzegorz...

PostNapisane: 5 lut 2015, o 11:09 
    Użytkownik

To ja dołożę cegiełkę od siebie :)

Taki poradnik to jest to co misie lubią najbardziej! Czekałem na to bo ta funkcjonalność mnie bardzo interesuje i bardzo mocno zachęca do rozwoju i uczenia się.

Kolejne miganie diodami??? Nuuuuda! Serwer HTTP AVR po WI-FI? Aż źrenice się rozszerzają z ciekawości i możliwości :D

Może mniej osób dotrze do tego poradnika jednak Ci co już tam dojdą to bardziej doceniają przekazaną przez Ciebie Mirku wiedzę. Każdy po odrobinie nauki może zamigać diodą i uczyć innych jak to zrobić. Aby jednak zrozumiale przekazać bardziej złożoną wiedzę to jednak musisz być TY! :>

PostNapisane: 5 lut 2015, o 11:28 
    Użytkownik

Mirek,
    każdy mistrz po pewnym czasie pisze poezję dla zaawansowanych, gdyż to go właśnie interesuje i ma dużą frajdę z tego co robi nie tylko finansową, tak to widzę ileż razy można pisać i mówić z pasją o migającej diodzie. Teraz druga strona uczniowie są na różnym poziomie „mentalnym”. Najwięcej jest tych na poziomie migającej diody bo to jest stosunkowo proste i nie wymaga zbyt dużego wysiłku a frajda z zamigania jest ogromna bo przecież zaprogramowałem mikrokontroler. To dlatego te właśnie poradniki na tym poziomie są tak popularne. Kolejne poziomy ewolucji są już dla wytrwałych pasjonatów lub takich, którzy są zmuszeni do wdrapania się na nie (np. hejka brać studencka). Sam „grzebię się w piaskownicy – dla początkujących” dla mnie póki co to jest właściwe miejsce. Ale o ile nie wygaśnie we mnie entuzjazm i pasja może kiedyś się wdrapię na taki poziom, że będę wiedział o czym mówisz z takim przejęciem w detalach. Dlatego poradniki dla zaawansowanych oglądam rzadko, raczej z ciekawości dokąd mogę zawędrować o ile starczy mi sił. Sadzę, że dlatego zainteresowanie tym co trudniejsze jest dużo mniejsze, nie bądź tym rozczarowany bo właśnie takie poradniki mnie napędzają chciałbym opanować taki właśnie poziom i pozostawiam sobie ucztę ich wchłaniania na później jak już „sprawnie w piaskownicy będę umiał budować różne zameczki”.

Pozdrawiam fobos

PostNapisane: 5 lut 2015, o 11:31 
    Użytkownik

Grzegorz... napisał(a):
    matekogon napisał(a):

Ależ właśnie Mirek to robi. Książki + filmy = super tempo poznawania programowania uC w języku C.
    Może po prostu nie oglądałeś wszystkich filmów Mirka, a jest ich już ponad 150 na pewno i nie czytałeś starszych wpisów na blogu - masz tam podaną podstawową wiedzę jak na tacy. Dodatkowo podstawą są Mirkowe książki. Co do oglądania filmów to radzę zainstalować ten programik http://atnel.pl/atnel-video-guides.html bardzo ułatwia oglądanie poradników.
    A może problem przyswajania C polega na próbie stosowania przyzwyczajeń z Bascoma.

--
    Grzegorz...

Ja też zaczynałem od Bascoma a teraz dzięki Mirkowi walczę z C bo widzę w nim większe możliwości. Powiem tyle, że dla początkującego Bascom jest o niebo łatwiejszy w przyswojeniu niż C nawet przy niebywałym wkładzie Mirka. Ilu z was "początkujących" samych poradzi sobie chociażby z wyświetleniem znaków na LCD? Mam na myśli sam napisze bibliotekę do obsługi wyświetlacza a nie zwali gotowca od Mirka (czym niejednemu ratuje tyłek). W bascomie jest tylko jedno polecenie Config lcd i config lcdpin i po kłopocie. Naprawdę ja bez bibliotek Mirka z obu książek nie widziałbym się w języku C. Z bascomem nie było problemu. Dlatego też jak ktoś zauważył arduino cieszy się dużą popularnością. Mirek robi świetną robotę, ale w trudnym temacie i stąd grono początkujących może mimo wszystko czuć się zagubionych.

PostNapisane: 5 lut 2015, o 12:28 
    Nowy

Również bardzo czekam na nowe poradniki, a ten z zapowiedzi wygląda baaaaaardzo ciekawie :).
    Moim zdanie właśnie taki sesyjno (dla studentów) feryjny (dla rodziców) okres wpływa na zmniejszenie liczby osób które obejrzały ostatnie poradniki.
    Dziękuję za przekazywaną wiedzę :)

PostNapisane: 5 lut 2015, o 13:22 
    Użytkownik

Ja z niecierpliwością czekam na nowe poradniki, takiej wiedzy jaką przekazujesz i formy ( co najważniejsze) nie umiałem znaleźć w żadnej książce ( oczywiście nie mowie tu o Blue jaki Green booku bo to są najlepsze książki techniczne jakie kiedykolwiek czytałem :)). Zmówiłem już Atnel WiFi + Atnel AIR, niestety z powodu sesji na uczelni dodarłem zaledwie do "WIFI232 UART - ATNEL - Part 03b".
    Ale obiecuję że jak zamknę sesję to nadrobię zaległości :)

P.s. A najbardziej to nie mogę się doczekać tych poradników o pisaniu programów na telefon. Jak sobie wyobrażę że połączymy Atnel Wifi + AtMega32 + Android , rety tyle ciekawych rzeczy będzie można z tego zrobić :)

PostNapisane: 5 lut 2015, o 13:47 
    Użytkownik

A panie Mirku reklama na elektrodę już poszła?

PostNapisane: 5 lut 2015, o 13:54 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

yaiba83 napisał(a):
    Grzegorz... napisał(a):

--
    Grzegorz...

Ja też zaczynałem od Bascoma a teraz dzięki Mirkowi walczę z C bo widzę w nim większe możliwości. Powiem tyle, że dla początkującego Bascom jest o niebo łatwiejszy w przyswojeniu niż C nawet przy niebywałym wkładzie Mirka. Ilu z was "początkujących" samych poradzi sobie chociażby z wyświetleniem znaków na LCD? Mam na myśli sam napisze bibliotekę do obsługi wyświetlacza a nie zwali gotowca od Mirka (czym niejednemu ratuje tyłek). W bascomie jest tylko jedno polecenie Config lcd i config lcdpin i po kłopocie. Naprawdę ja bez bibliotek Mirka z obu książek nie widziałbym się w języku C. Z bascomem nie było problemu. Dlatego też jak ktoś zauważył arduino cieszy się dużą popularnością. Mirek robi świetną robotę, ale w trudnym temacie i stąd grono początkujących może mimo wszystko czuć się zagubionych.

Ależ ja właśnie o tym piszę, że Mirek jest skarbnicą nie tylko wiedzy, ale i takich właśnie "gotowców" po które mogą sięgać mniej zaawansowani.
    Tu pytanie a napisałbyś sam bibliotekę do LCD w Bascom czy Arduino? Nie!!! Korzystasz z gotowych dostarczonych przez producenta.
    To przytoczone Config lcd to właśnie gotowa już biblioteka, a jak znajdziesz jakiś inny super wyświetlacz do Twoich zastosowań w którym tylko jeden sygnał będzie inny niż w 4470 to co - "leżysz i kwiczysz".
    Tak więc każdy początkujący może skorzystać z gotowej Mirkowej biblioteki jak z przysłowiowego "klocka" (praktycznie jak w Arduino) i ma dokładny opis jak tegoż klocka używać, a jak się będzie chciał zagłębiać to pozna jak taka biblioteka działa w "bebechach".

Tak swoją drogą to popularność Arduino wynika przede wszystkim z mnogości gotowych bibliotek do wielu sprzętów z czego i Mirek w swoich poradnikach radzi korzystać (cykl o Oledach).

A Mirek przede wszystkim uczy czytania i samodzielnego myślenia (przytoczę tu choćby taki post: topic9451-180.html#p117137)

Ja generalnie nie jestem związany zawodowo z programowaniem uC, ale każdemu kto chce iść w tym kierunku polecam C jako "natywny" język, a potem to już można bawić się w co tylko się komu podoba.

Polecam każdemu kto choć troszkę chwyta angielski ten filmik: https://www.youtube.com/watch?v=DBftApUQ8QI
    I nie róbmy z siebie jak to mówią amerykanie tzw. "funboyów" i to w żadnej dziedzinie, czy to uC (PIC vs AVR) czy systemy operacyjne (Windows vs Linux) czy po prostu życie (tu sobie sami dopowiedzcie - wystarczy popatrzeć na kiboli), bo to prowadzi tylko i wyłącznie do wojen.

--
    Grzegorz...

PostNapisane: 5 lut 2015, o 17:32 
    Użytkownik

Tak się właśnie składa, że sam stawiam serwer www na AVR-ku. Ma on pracować na ATmega8 wraz z obsługą karty SD (FAT32) na kod strony. Tylko że niestety nie ATNEL-WIFI :? Tak się złożyło że byłą okazja kupić coś na miejscu, a ja za bardzo "narwany" jestem, żeby czekać na przesyłkę :roll:
    Myślę więc, że fajnie będzie zobaczyć jak robi to profesjonalista i się czegoś nauczyć, bo sam z obsługą "internetów" dopiero startuję ;)

PostNapisane: 5 lut 2015, o 17:43 
    Moderator

anonimowy napisał(a):
    Tak się złożyło że byłą okazja kupić coś na miejscu

O a z ciekawości na czym stawiasz ten swój serwer www mając na uwadze, że procek to ma być tylko mała ATmega8 ?

PostNapisane: 5 lut 2015, o 18:10 
    Użytkownik

Nic specjalnego, coś co w zasadzie większość pracy wykona za nas czyli ESP8266. Nabyłem go tylko dlatego, że była taka okazja.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1