Witam
Mam taki kłopot bo nie do końca rozumie timery. Timer 0 i 2 w miarę ogarnąłem ale timer 1 niestety nie mogę.
Moje pytanie polega na tym że?
1.Timer1 składa się z timer1A timer1B ?
2.Timer który ma tryb 8bitów albo 16bitów. Czym się one różnią? Tym że w OCR możemy w trybie 8bitowym dawać wartości w zakresie 0-255 a w trybie 16bitowym to wartości w zakresie 0-65536??
3.Jak uruchomić te timery w tryb CTC?
dla timer1B to coś takiego??
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
4.Przy takim ułożeniu uzyskamy częstotliwość 8MHz? jeśli procesor będzie miał ustawiony wewnętrzny kwarc 8MHz?
5.Jak uruchomić timer1A bo z tego co wiem to on ma inne rejestry?
6. O co w tym chodzi że są 2 timery timer1A i timer1B? czy można zrobić ze procedura obsługi przerwania Compare Match będzie osobna dla tych timerów?
7.I jeszcze takie może głupie pytanie przypuśćmy że timer 2 będzie po ustawieniu odpowiedniej częstotliwości np.100Hz czyli że co? Że w sekundę zrobi 100razy jakąś funkcje która będzie w compare match?
Proszę o o napisanie który z punktów dobrze rozumuję a który nie.
Oraz proszę o wyjaśnienie tych pytających punktów. Gdyż w książce co prawda jest dział o timerach ale jest ogólnie bo ustawienia timerów to kolejna książka by była
Proszę o pomoc