Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 lis 2024, o 03:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 sty 2015, o 17:30 
Użytkownik

Witam,
Pytanie może trochę inne niż temat tego wątku.
Chcę włączyć przekaźniki za pomocą fotorezystora, jeżeli natężenie światła spadnie poniżej 30% to, żeby włączyły się przekaźniki. Włączam je za pomocą tego prostego programu:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

kod zaczerpnięty z: http://akademia.nettigo.pl/starter_kit_010/jak_to_wyglada.html

Problem jaki się pojawia to taki, że przy zasłanianiu fotorezystora na tej granicy przekaźniki włączają się i wyłączają z dużą częstotliwością, słychać drgania zanim tak konkretnie styki się włączą (mam nadzieje, że zobrazowałem). Chciałbym, żeby włączył się pewnie jak za pomocą przyciska on/off. Myślę, że jest to niepożądany efekt, a docelowo chciałbym ten fotorezystor wykorzystać jako czujnik zmierzchu, a ciemno też od razu się nie robi.
Jest jakiś sposób programowy, żeby ten problem rozwiązać? Jakieś zbocze opadające czy coś takiego?:)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 sty 2015, o 18:08 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Brakuje tzw. histerezy. Jak jasność spadnie poniżej 28 to należy włączyć, ale jak podniesie się do 29 to jeszcze nie należy wyłączać, bo za moment znowu może być 28. Wyłączyć trzeba dopiero jak wrośnie bardziej:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 21 sty 2015, o 18:10 
Użytkownik

Światło które pada na fotorezystor jest nierównomierne co powoduje, że strasznie Ci "mruga" tymi przekaźnikami. Jednym ze sposobów zaradzenia temu zjawisku jest wyliczenie średniego natężenia w danym czasie i opieraniu na takich wyliczeniach całego systemu włączania lub wyłączania. Inaczej raz masz natężenie 31%, a za chwile (mikrosekunda) 29% więc włącza się i zaraz wyłącza. A jak to uśrednisz będzie po prostu wyłączone (średnia 30%)

Wiesz już w czym rzecz?

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu milisekundach ]

Czyli dokładnie jak napisał Pan powyżej (który wciął mi się w odpowiedź!!! :roll: ).... Brakuje histerezy :) (nie chciałem używać takich mocnych słów) :twisted:

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 22 sty 2015, o 00:29 
Użytkownik

Dziękuję Panowie za podpowiedzi. Śmiga bardzo dobrze. :) Temat zamknięty.

Strefa czasowa: UTC + 1